H Γυάλινη Μάντρα του Ρένου Εφεσόπουλου

Τη νέα σειρά εικαστικών έργων με τίτλο Γυάλινη Μάντρα παρουσιάζει ο Ρένος Εφεσόπουλος στη ZMART γκαλερί του Μουσείου Τεχνών Λ · Μ Ζαμπέλα από τις 6 μέχρι 25 Νοεμβρίου 2015.

H Γυάλινη Μάντρα του Ρένου Εφεσόπουλου είναι έκδηλη εξερεύνηση παιδικών του αναμνήσεων που δημιουργείται με μεταλλασσόμενη αισθητική τεχνοτροπία. Κύριο στοιχείο είναι η διαλογή κατσίκας από το κοπάδι στον καμβά, για ανάδειξη της προσωπικότητας της. Η μεταμόρφωση του εαυτού της κατσίκας, της μετριόφρωνος αυτής φιγούρας, δημιουργείται μέσω των χαρακτηριστικών που αρχικά προβάλλει σε αυτήν ο καλλιτέχνης, και στη συνέχεια ο ίδιος ο θεατής.

Το φόντο είναι εμπνευσμένο από την παλέτα των καρτούν χρωμάτων. Η “ποπ” αισθητική των χρωμάτων επιτυγχάνεται ως υποδήλωση ενός χώρου, ο οποίος ταυτίζεται με τον πρωινό ουρανό, την λίμνη, το σούρουπο κ.ο.κ. Η έκαστος σύνθεση μετατρέπεται σε ένα οπτικό παιγνίδι-ανακάλυψη καλώντας τον θεατή να εισαχθεί στο χώρο αυτό και να δημιουργήσει τα δικά του ορατά σημεία. Το φόντο αποτελεί ένα ανοικτό και τυχαίο δρόμ, τον οποίον εξερευνάει η κατσίκα, και εξερευνιέται και η ίδια. Η έκθεση προτείνει επίσης αρχειακή αναπαράσταση, με τίτλους που επεκτείνουν την φανταστική προδιάθεση που προϋποθέτει ο καλλιτέχνης.

zmart 4

zmart

zmart 2

Ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει σχετικά: “Η δουλειά μου είναι μια σειρά από ολόσωμα πορτρέτα κατσικών ζωγραφισμένα με ελαιογραφία σε ρεαλιστική προσέγγιση που ενίοτε φλερτάρει με μια φωτορεαλιστική αισθητική.

Η επιλογή του θέματος συνδέεται με μια παρόρμηση χιουμοριστικής αποστασιοποίησης από τα ανθρωποκεντρικά προβλήματα και θέματα. Η αποστασιοποίηση, όχι ως φυγή αλλά ως αλλαγή οπτικής γωνίας. Ζωγραφίζω το κάθε πορτρέτο σαν να ανήκε σε άνθρωπο και βλέποντας το κόσμο από τα μάτια του ζώου ανακαλύπτω κοινά μας προβλήματα και αξίες σε μια πρωτόγνωρη, ενδιαφέρουσα και συνάμα διασκεδαστική τους εκδοχή.

Το ζώο παρουσιάζεται έχοντας απομακρυνθεί από το παραδοσιακό του περιβάλλον της μάντρας ή της εξοχής και από τη σχέση του με τον άνθρωπο, και αντιμετωπίζεται ως μοναδικός κάτοικος ενός διαφορετικού κόσμου.

Η επιλογή της κατσίκας οφείλεται και στο ενδιαφέρον μου για το πλούσιο μορφολογικό χαρακτήρα του είδους και το ευρύ φάσμα εκφραστικών του ιδιοτήτων. Και αυτό το ενδιαφέρον εντείνεται δεδομένου της υποβαθμισμένης θέσης του ζώου στη κοινή υπόληψη.

Στο τίτλο, η μάντρα που περιορίζει την ελευθερία των ζώων μετατρέπεται ποιητικά στο γυάλινο οπτικό μέσο που λειτουργεί είτε ως διαφανές είτε ως καθρεπτίζον. Με αυτό τον τρόπο επιθυμώ να προκαλέσω έναν προβληματισμό για τη φύση της σχέσης θεατή και ειδώλου και της σχέσης εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου της φυλακής που αποτελεί είτε η μάντρα είτε η δική μας οριοθετημένη πραγματικότητα.”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ρένος Εφεσόπουλος γεννήθηκε το 1984 στη Λεμεσό. Από το 1995 ως το 2002 λαμβάνει 15 βραβεία και 3είς επαίνους σε μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής. Το 2002 επιτυγχάνει στις κατατακτήριες εξετάσεις για την Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας κερδίζοντας υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. Ελλάδος. Το 2006 παίρνει δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Young Artists Awards του Brio Expressions στη Λεμεσό. Το 2009 λαμβάνει μέρος στις ομαδικές εκθέσεις «Πολησημεία» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας στην Ελλάδα και «50x50x50» στην Orpheus Gallery στη Λεμεσό.

Τον Οκτώβριο του 2010 αποφοιτά με άριστα από τη Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας. Το Φεβρουάριο του 2011 παρουσιάζει ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Κέντρο Τεχνών του Ιδρύματος Πανίκος Μαυρέλλης στη Λεμεσό με σημαντική επιτυχία. Τη περίοδο 2011-2013 διατελεί μέλος της επιτροπής διαγωνισμών τέχνης στη πολιτιστική κίνηση Λεμεσού ΕΠΙΛΟΓΗ. Τον Απρίλιο του 2013 λαμβάνει μέρος στη ομαδική έκθεση «Αυτόχειρες Πλειάδες» στη Γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό. Εργάζεται αυτόνομα σαν καλλιτέχνης ζωγράφος.

+ Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τους εικαστικούς Δάφνη Τριμικλινιώτη και Σπύρο Δημητριάδη την Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου στις 20:00. Η έκθεση του Ρένου Εφεσόπουλου θα φιλοξενείται  στη ZMART γκαλερί του Μουσείου Τεχνών Λ · Μ Ζαμπέλα (Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ’ 27 (Πεντάδρομος), Καϊμακλί, Λευκωσία) μέχρι 25 Νοεμβρίου με ωράριο λειτουργίας  Δευτέρα – Πέμπτη 10.00-13.00 & 16.00-19.00, Παρασκευή 10.00-13.00 & 16.00-20.00 και Σάββατο 10.00-19.00. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22456098.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ο νομπελίστας Τζον Νας

Ο μαθηματικός και οικονομολόγος Τζον Νας, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για τη ...

Τιμήθηκε στη Μπερλινάλε η Μέριλ Στριπ

Με το βραβείο συνολικής προσφοράς του φεστιβάλ του Βερολίνου τιμήθηκε το βράδυ της 14ης ...

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του χωριού Λέμπας

Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Λέμπας και η δημιουργία των κατάλληλων ...

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Νίκου Σιαφκάλη

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και η ΕΔΕΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις για ...

«Ο πολιτισμός κάνει τον κόσμο να γυρίζει, όχι η πολιτική»

Τις απόψεις του για τον πολιτισμό, την πολιτική και τον αθλητισμό εξέφρασε ο διάσημος ...

Επτά μεγάλες εικαστικές εκθέσεις του 2020

Από τον πρωτοπόρο της ποπ αρτ Άντι Γουόρχολ και τον Ρέμπραντ η νέα χρονιά ...

X