Nicosia streaming

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δεν αντιστάθηκα, μόλις έμαθα την είδηση μπήκα στη σελίδα του δήμου (www.nicosia.org.cy/el-gr/live) για να δω πώς μοιάζει ο λούκκος Ελευθερίας. Σίγουρα δεν περίμενα κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό – άλλωστε η ιδέα μιας κάμερας απέναντι από ένα εργοτάξιο αποδίδει σχεδόν κυριολεκτικά στην πραγματική ζωή την αγγλική έκφραση “it will be like watching the paint dry”. Συναρπαστικό σαν να βλέπεις μπογιά να στεγνώνει. Ή, εν προκειμένω, ντουβάρια να [μην] πηγαινοέρχονται.

Εντάξει, για κάποιον που δουλεύει στην παλιά Λευκωσία, το εργοτάξιο της πλατείας μέσα από κάμερα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Είναι άλλο, άλλωστε, να παίρνεις τον καφέ σου και να ακουμπάς το απόγευμα στο κιγκλίδωμα στην πλατεία Σολωμού, ή να κάθεσαι στα νέα παγκάκια στην τάφρο κάτω από τα λεωφορεία και να κοιτάς τα έργα στο βάθος. Η χαρά της webcam είναι το νέο, το εφετζίδικα πολυτελές της ιδέας.

Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο κοινό που ίσως εκτιμήσει την πρωτοβουλία του δήμου. Το περασμένο Σάββατο περίμενα ένα φίλο στην πλατεία Σολωμού και στο τραπεζάκι δίπλα μου κάθισαν τρία μεσήλικα ζευγάρια, από κάπου έξω από την πόλη. Μια από τις κυρίες εξέφρασε την απορία προς τα πού βρίσκεται η οδός Λήδρας [ενώ κοιτούσε πάνω-κάτω προς τη σωστή κατεύθυνση] και κανένας άλλος από το τραπέζι δεν ήξερε να της πει ακριβώς.

Δεν μιλάμε για το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Τόκιο ή κάποια άλλη αχανή και δαιδαλώδη μεγαλούπολη. Μιλάμε πάντα για τη Λευκωσία όπου οι οδηγίες για να βρεις ένα μέρος δεν δίνονται βάσει περιοχής, οδού και αριθμού αλλά “εκεί που είναι το Τάδε, αριστερά” και όπου η ακαδημαϊκή συζήτηση για το τραμ αφορά μια γραμμή που μπορείς να την μετρήσεις για δύο επειδή καταλήγουν στο ίδιο σημείο.

Αν μπεις στο σάιτ κατά το απόγευμα, τα αυτοκίνητα στη Στασίνου και την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου [με λευκωσιάτικα directions: ο δρόμος γυρόν που τα τείχη και ο δρόμος στην αρχή της Λήδρας] είναι η μόνη ένδειξη πως βλέπεις βίντεο. Αν μπεις πρωί βλέπεις να κινούνται οι εκσκαφείς, και κανένας από τους εργαζόμενους. Αλλά βαριέσαι να βλέπεις και πολλή ώρα. Δεν πειράζει – αν μη τι άλλο ο δήμαρχος έχει έτοιμο, αν καταφέρει να είναι αυτός που θα ολοκληρώσει το έργο, το γκρουβάτο stop motion video της προεκλογικής διαφήμισης σε μερικούς μήνες.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τα βέτο

“Φαντάζεστε τι εννά γινεί; Για κάθε απόφαση στο Υπουργικό εννά έχουν βέτο! Τζαι άμα ...

“Άμστερνταμ γίναμε”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Και ξαφνικά, εμφανίζονται διαφημίσεις για ποδήλατα ενοικίασης και ένα από ...

Η κουφέττα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Η μέρα ήταν σκατά για διάφορους λόγους. Λίγο η διάθεση, ...

Αμόρφωτοι αιώνες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ένιωσα τρομερά αμόρφωτος στον Παρθενώνα. Γιατί, στα 33 και βάλε, ...

“Άι ρουλ Σάιπρους”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αυτή η φράση στον τίτλο λέγεται πως ακούστηκε από το ...

Χλευάστε ιδέες, όχι άτομα

Είναι πολύ εύκολο κάποτε να πιάσεις στο ψιλό τους βουλευτές που από φόβο, ψηφοθηρία ...

X