Κτήριο ΘΟΚ | Όλα πήγαν στραβά

Ως εξαρχής προβληματικό έργο συζητήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στη Βουλή το κτήριο ΘΟΚ. Εξετάζεται ενδεχόμενη διαπλοκή μεταξύ εργολάβου – αρχιτέκτονα και ποινικά αδικήματα

Ευτυχώς που καταγράφηκαν κάποιες καλές παραστάσεις στο νέο κτήριο του ΘΟΚ, ειδάλλως το ίδιο ως αρχιτεκτονικό έργο θα ήταν εξ ολοκλήρου προβληματικό.

Όλα πήγαν στραβά, από το ξεκίνημα της ανέγερσης του κτηρίου μέχρι την παράδοσή του, ακόμη και όταν ήταν πια ανοιχτό στο κοινό. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από όσα λέχθηκαν χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της ανέγερσης του κτηρίου ΘΟΚ.

Παρ’όλα τα προβλήματα, πάντως, «κερδισμένος» αποδεικνύεται προς το παρόν ο ΘΟΚ: πρόκειται για τον πρώτο δημόσιο οργανισμό που κερδίζει σε διαδικασία διαιτησίας έναντι των αρχιτεκτόνων και έχει πλέον νομική βάση για να προχωρήσει σε ανταπαιτήσεις σχετικά με τις κακοτεχνίες που παρατηρήθηκαν στο κτήριό του.

Ποινικά αδικήματα

Ο γενικός ελεγκτής του κράτους, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ξετύλιξε το νήμα μιας σκανδαλώδους διαδικασίας στο πλαίσιο της ανέγερσης του κτηρίου, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι εξετάζεται αυτή τη στιγμή υπόθεση διαπλοκής μεταξύ του εργολάβου Μιλτιάδη Νεοφύτου και του αρχιτέκτονα Χαρίλαου Κυθρεώτη, καθώς την περίοδο που συνεργάζονταν για το κτήριο του ΘΟΚ, ο πρώτος ανέλαβε την ανακαίνιση της οικίας του δευτέρου χωρίς να λάβει χρηματική αποζημίωση. Λέχθηκε, μάλιστα, ότι στην περίπτωση αναγνώρισης χρέους, ο εργολάβος θα λάμβανε συντελεστή δόμησης! Με αυτή την υπόθεση ως βάση ενδέχεται να προκύψουν ποινικά αδικήματα.

Παρόντες όλοι

Δύο πρώην και ο νυν πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, οι δύο πρώην διευθυντές του και ο λογιστής του παρατάχθηκαν χθες ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, για να συζητήσουν το πολύκλαδο θέμα του κτηρίου του ΘΟΚ. Βαρνάβας Κυριαζής, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Ιωάννου, Δημήτρης Καραγιάννης και ο Γιάννης Τουμαζής ξεδίπλωσαν το χρονικό από την ανέγερση μέχρι την παράδοση του κτηρίου του ΘΟΚ, σημειώνοντας τις παρατυπίες στις οποίες φαίνεται πως προχώρησαν εργολάβος και αρχιτέκτονας. Ο κ. Τουμαζής, μάλιστα, υπέδειξε ότι μόλις πρόσφατα εξασφαλίστηκε πιστοποιητικό καταλληλότητας του κτηρίου!

Πάντως, το κτήριο του ΘΟΚ υπολειτουργεί σήμερα σε πολλά σημεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα… καθίσματα: Ενώ προβλέπονταν 550 καθίσματα στην Κεντρική Σκηνή, τοποθετήθηκαν 510, εκ των οποίων μόνο τα 453 είναι διαθέσιμα σήμερα, καθώς 65 από αυτά βρίσκονται στον εξώστη που είναι κλειστός γιατί δεν συνάδει με τους κανόνες ασφάλειας και 54 έχουν πολύ φτωχή ορατότητα…

Προσθέστε σε αυτά αντίστοιχο πρόβλημα θέσεων στη Νέα Σκηνή, μειωμένο αριθμό χώρων στάθμευσης, μειωμένο συνολικό εμβαδόν του κτηρίου (λείπουν 1200 τ.μ.!), το πολυδημοσιευμένο θέμα των σπασμένων υαλοπινάκων και άλλα θέματα για τα οποία ο ΘΟΚ ζητά αποζημιώσεις.

Εντός της επόμενης βδομάδας ο οργανισμός θα βγει σε προσφορές για να βρεθούν οι ειδικοί που θα προχωρήσουν σε κοστολόγηση των κακοτεχνιών ώστε να προχωρήσει σε ανταπαιτήσεις. Την ερχόμενη βδομάδα θα βγουν και οι προσφορές για την κατασκευή οριζόντιου μεταλλικού πλέγματος το οποίο θα λύσει το πρόβλημα του εξώστη, ώστε να ανοίξει επιτέλους στο κοινό.

Δίκες στο προσκήνιο

Στο μεταξύ, ο ΘΟΚ χειρίζεται αυτή τη στιγμή δύο αγωγές [εργολάβος εναντίον ΘΟΚ και ΘΟΚ εναντίον εργολάβου] σχετικά με την εκταμίευση της εγγυητικής ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που ο ΘΟΚ έχει ήδη προπληρώσει. Εν τέλει το ποσό έχει κατατεθεί σε κοινό λογαριασμό απ’ όπου κανείς δεν μπορεί να το εισπράξει μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων.

Μερόπη Μωυσέως | Παράθυρο | Πολίτης

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 46η

Της Chiaki Kamikawa/Εικαστικός   AMABIE x APHRODITE «Όταν μια πανδημία καταστρέφει τη χώρα, σχεδιάστε ...

Στην τελική ευθεία το Play Me, I’m Yours

Στις 16 Οκτωβρίου αποκαλύπτονται τα δέκα πιάνα που φιλοτέχνησαν διακεκριμένοι Κύπριοι καλλιτέχνες και θα ...

Έργα τέχνης αξίας 1 δις φτάνουν στην Κύπρο

Γράφει ο Μανώλης Καλατζής Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς στην Κύπρο και αποθήκευσης έργων τέχνης, αξίας ...

Συναυλίες Μαρτίου στο The Shoe Factory

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος διοργανώνει για τον μήνα Μάρτιο μια συναυλία με το θρυλικό ...

Νο_Body Festival | Ελεάνα Αλεξάνδρου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης και Παραστατικών Τεχνών, ...

«Οι Διαστάσεις ενός Μικρόκοσμου» στον πολυχώρο Ρόδι 

Μια έκθεση ζωγραφικής με έργα των εικαστικών Εύης Στυλιανού και Ραφαέλας Πέτρου παρουσιάζεται στον ...

X