Μακέτα της Αμμοχώστου & Website / «Hands-on Famagusta»

Το project «Handson Famagusta» θα παρουσιάσει μακέτα όλης της πόλης της Αµµοχώστου σε συνδυασμό με μια τρίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρµα, στα πλαίσια της προβολής ενός κοινού αστικού µέλλοντος για τη µετασυγκρουσιακή Αµµόχωστο.

Η ομάδα του “Hands-on Famagusta”, που αποτελείται από τους Imaginary Famagusta (I.F.), Laboratory of Urbanism, University of Cyprus (LU2CY), AA&U For Architecture, Art and Urbanism, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης για τη Μακέτα όλης της πόλης της Αμμοχώστου και την Τρίγλωσση Διαδικτυακή Πλατφόρμα (www.handsonfamagusta.org).

final email invite

Το πρόγραμμα

Το “Hands-on Famagusta” μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες για τον αστικό σχεδιασμό της πόλης στηρίζει το διάλογο για το μέλλον της Αμμοχώστου, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες και περαιτέρω ευκαιρίες συνύπαρξης στη μετα-συγκρουσιακή Κύπρο. Το πρόγραμμα συμβάλει στη δημιουργία κοινού εδάφους μεταξύ των υπό σύγκρουση ομάδων και υποστηρίζει το σχεδιασμό ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Το Hands-on Famagusta στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών της Κύπρου σε σχέση με τις διαδικασίες αστικής ανασυγκρότησης μιας ενοποιημένης Αμμοχώστου.

Για το λόγο αυτό, έχουν δημιουργηθεί διάφορα εργαλεία διευκόλυνσης του εν εξελίξει δημόσιου διαλόγου:

–  διαδικτυακή πλατφόρμα

–  δημόσιες συζητήσεις όπου από τον Ιούνιο του 2014 φιλοξένησαν ήδη μία σειρά εργαστηρίων, διαβουλεύσεων και δημόσιων παρουσιάσεων

–  τη μακέτα όλης της πόλης της Αμμοχώστου

–  έρευνα στη βάση προσωπικών συνεντεύξεων, στην οποία συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι Αμμοχωστιανοί.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Hands-on Famagusta στοχεύει στο να κάνει ορατό ένα κοινό αστικό μέλλον μιας ενοποιημένης Αμμοχώστου. Είναι ένα έξυπνο οπτικό αρχείο από πιθανότητες, που ενθαρρύνει τους χρήστες να υποστηρίξουν δράσεις υπέρ των Κοινών της πόλης.

Τι παρουσιάζουμε στην έκθεση

Μια ευκολο-μετακίνητη μακέτα της πόλης που αποτελείται από είκοσι τμήματα, τυπωμένη με τεχνολογία 3D, μεγέθους 5,5 μέτρων μήκους και 1,8 μέτρων πλάτους, αναπαριστά την Αμμόχωστο στην ολότητα της, με όλες τις αστικές της περιοχές, με σκοπό την διαμόρφωση ενός κοινού αστικού μέλλοντος. Στην επιφάνεια της μακέτας προβάλλονται, με οπτικοακουστικά μέσα, αναπαραστάσεις αμφισβητούμενων θεμάτων που πιθανόν να προκύψουν κατά τη διαδικασία ανασυγκρότησης της πόλης μετά τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Είναι εργαλείο για δημόσια συζήτηση που υποστηρίζει τις κοινότητες να εμπλακούν στη διαμόρφωση μιας ενιαίας Αμμοχώστου, μέσα από δημιουργία των Κοινών της πόλης.

988580_718643961579500_8947137643821953207_n copy copy

postcards 145x10

postcards 145x10

 

11222172_744666665643896_2463345614733384286_n

11885267_744666628977233_4633661719222699817_n

11951780_744666768977219_1975624508135684608_n

famagusta 03Η τρίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα, (www.handsonfamagusta.org), στα Αγγλικά, Ελληνικά και Τουρκικά ήταν μέρος της αρχικής ιδέας. Με την υποστήριξη του προγράμματος Renewal και με τη συνεργασία επαγγελματιών μεταφραστών (Γιώργος Φλώρος, Αλέξανδρος Γκιουμουξουζής, Yeşim Özben), οργανώσαμε εργαστήριο στην Αμμόχωστο, τον Οκτώβριου 2015, όπου συζητήσαμε τις προκλήσεις της μεταφραστικής πρακτικής σε διαφιλονικούμενους χώρους, με την πολύτιμη βοήθεια Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εθελοντών. Η τελική εκδοχή της μετάφρασης, όπως προέκυψε από το εν λόγω εργαστήριο βρίσκεται στην τρίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους τους Κύπριους. Η εμπλοκή τους με το περιεχόμενο της πλατφόρμας θα τους δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν συμμετοχή στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το αστικό μέλλον της Αμμοχώστου.

Η έκθεση στηρίζεται από το πρόγραμμα Renewal του UNDP-ACT και του USAID, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη.

famagusta

famagusta 02

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 28 Νοεµβρίου στις 17:00 στην Εκκλησία Απ. Πέτρου και Παύλου στην Αμμόχωστο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου (10:00 – 18:00). Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Σωκράτη Στρατή (stratiss@ucy.ac.cy)και την Esra Can AKBİL (esracan@gmail.com). Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη σελίδα του project στο Facebook (www.facebook.com/handsonfamagusta).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ανοιχτά Εργαστήρια» τον Οκτώβρη

Στην κατεχόμενη και την ελεύθερη εντός των τειχών Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί φέτος η διοργάνωση ...

Δέκα βιβλία που ξεχώρισαν το 2016 στην Ελλάδα

Η χρονιά που κλείνει δεν ήταν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, μια εκδοτικά φτωχή ...

Μέρα μουσικής με συναυλίες στη Λεμεσό και ξυλοπόδαρους στη Λευκωσία

Λεμεσός και Λευκωσία γιορτάζουν την σημερινή Μέρα Μουσικής, με συναυλίες σε πλατείες και δρόμους. ...

Τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων

Πώς έπαιζαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μέσα στο σπίτι; Πώς ντύνονταν; Πόσα παιχνίδια ...

Οσκαρικές πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη

Hugo Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Παίζουν οι: Τζουντ Λο, Άσα Μπάτερφιλντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Σάσα Μπαρόν ...

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Φωτογραφίες και Συναισθήματα μέσα στο 2017

Δώδεκα μήνες, δώδεκα εικόνες, δώδεκα συναισθήματα για τη χρονιά που φεύγει. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν ...

X