«A Taste of Famagusta»

Η επανένωση περνά από το στομάχι με γεύσεις της περιοχής Αμμοχώστου

Τι είναι: Τέσσερα βίντεο κλιπ όπου τέσσερις χαρακτήρες, δύο Ελληνοκύπριοι και δύο Τουρκοκύπριοι, εκ των οποίων οι δύο νεαροί και οι δύο “ηλικιωμένοι”, μπαίνουν σε γαστρονομικές περιπέτειες στην Αμμόχωστο και τη Δερύνεια μέσα από τις τοπικές συνταγές, διατροφικές συνήθειες και γεύσεις της περιοχής. Οι πρωταγωνιστές συμμετέχουν σε μια “πρόκληση μαγειρικής”, όπου οι “ηλικιωμένοι” θα παρουσιάσουν δύο πιάτα στους νέους. Οι νέοι θα πρέπει να βρουν τις συνταγές και να προετοιμάσουν τα πιάτα. Η εμπειρία τους αποτελεί μια ανακάλυψη, όπου Κύπριοι από δύο διαφορετικές γενιές και δύο κοινότητες -τη Δερύνεια και την Αμμοχώστο-χρησιμοποιούν πολιτιστικές συνδέσεις δημιουργώντας προσωπικές και διακοινοτικές σχέσεις.

Οι σεφ: Οι “ηλικιωμένοι” είναι η κ. Γιωργούλα Σιοπαχά, κάτοικος του χωριού Φρέναρος, συνταξιούχος νοικοκυρά και αγρότισσα, μια αφοσιωμένη μητέρα και γιαγιά, και ο Χουσεΐν Χερμπσόι, ο οποίος ζει στην Αμμόχωστο, συνταξιούχος, αλλά και ενεργός σεφ, ο οποίος σπούδασε στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου τη δεκαετία του 1960. Οι νεαροί θα είναι η κ. Νουρντανέ Καραγίλ και ο Πολύβιος Χριστοφή. Η Νουρντανέ είναι κάτοικος της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου. Καλλιτέχνιδα με έντονη σύνδεση με τις ρίζες της, η οποία επιστρέφει από τις σπουδές της και ζει σε ένα κτήριο που ανήκει στην οικογένειά της εδώ και τρεις γενιές. Ο Πολύβιος είναι γιατρός, λάτρης της λαϊκής μουσικής και ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου που ζει στη Δερύνεια.

Πίσω από τις κάμερες: Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος RENEWAL και στηρίζεται από την UNDP-ACT. Η Crewhouse Media ανέλαβε την παραγωγή των ταινιών με παραγωγό τον David Hands και σκηνοθέτη τον Sasha Ljubojevic.

Πότε και πού: Το εγχείρημα προετοιμάζεται από τον Μάιο του 2015 και θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των τεσσάρων βίντεο κλιπ τον Νοέμβριο του 2015. Κάθε εβδομάδα του Νοεμβρίου θα δημοσιεύεται ένα κλιπ μέσω των social media, του blog και στο κανάλι YouTube του προγράμματος RENEWAL.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Pantheon Theatre

Ένας νέος πολυχώρος μπαίνει στην DeLorean και διαγράφει τροχιά εν έτει 2015. Η ομάδα: ...

Ένα αλπούμ ιστορίες

Τι είναι: Tο βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου με τίτλο “Ένα Αλπούμ ιστορίες”, το οποίο ...

The Green Line Project

Ένας περίπατος κατά μήκος της πράσινης γραμμής γέννησε μια ιδέα που εξελίχθηκε σε μια ...

Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας

Επιμέλεια: Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου Ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος ανάμεσα σε κουτιά που κρύβουν θησαυρούς, ...

The Collection Gallery

Επιμέλεια Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου Ένας νέος χώρος για τις εικαστικές τέχνες ετοιμάζεται ...

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου

Ακόμα ένα καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο πρόγραμμα. Τον επόμενο Ιούνιο και κάθε χρόνο στην Πάφο ...

X