Αναλόγιο “Αιδοίων Μονόλογοι”

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με την Alpha Square παρουσιάζουν το πολυβραβευμένο έργο της Αμερικανής θεατρικής συγγραφέως και ακτιβίστριας Ηβ Ένσλερ, «Αιδοίων Μονόλογοι».

Το αναλόγιο των ιστοριών «Αιδοίων Μονόλογοι» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 15 χρόνια προσφοράς, δράσης και ακτιβισμού του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Στοχεύει τόσο στη γνωστοποίηση του έργου του Ινστιτούτου, όσο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα διακρίσεων κοινωνικού φύλου. Για τον λόγο αυτό, όλα τα έσοδα θα προσφερθούν για τη στήριξη του έργου και των μελετών του Ινστιτούτου και συγκεκριμένα για τα προγράμματα πρόληψης της έμφυλης βίας.

Το θεατρικό έργο «Αιδοίων Μονόλογοι» παρουσιάζει ιστορίες βασισμένες σε συνεντεύξεις 200 πανανθρώπινων γυναικών που προκαλούν γέλιο, συγκίνηση, αναστάτωση, λύπη, συμπάθεια κι έχουν στόχο να προκαλέσουν για ένα ευαίσθητο θέμα που παραμένει ταμπού ακόμα και σήμερα. Η συγγραφέας Ηβ Ένσλερ αποδεικνύει μέσα από τα γέλια, τα δάκρυα και τα ρίγη που προκαλούν οι ιστορίες/μονόλογοι ότι το αιδοίο είναι ένα κοινό σημείο συνάντησης για άντρες και γυναίκες σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα αναλόγιο για την γυναίκα και την απαραίτητη απελευθέρωση που χρωστάει στον εαυτό της, αλλά άλλο τόσο και στον άντρα που ακόμα δεν έχει ξεκολλήσει από άθλια στερεότυπα.

ΗΒ ΕΝΣΛΕΡ 

Αμερικανή θεατρική συγγραφέας, ερμηνεύτρια, φεμινίστρια και ακτιβίστρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Ευρύτερα γνωστή για το θεατρικό της έργο «Αιδοίων Μονόλογοι» το οποίο έγραψε το 1996. Το εν λόγω έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 48 γλώσσες, ενώ το θεατρικό έχει ανεβεί σε πάνω από 150 χώρες. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Stevenson Isabelle στα 65α Βραβεία Tony για τη σημαντική της συμβολή στις κοινωνικές υπηρεσίες, ανθρωπιστικές, φεμινιστικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Επί σκηνής:
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Στέλα Φυρογένη & Άννα Γιαγκιώζη

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος (ALPHA SQUARE)

Μετάφραση: Σταυρούλα Αλεξάκη

+ Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις στο τηλέφωνο 22842035. Το έργο θεωρείται κατάλληλο για άτομα άνω των 15 χρόνων.

Eve EnslerΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ (MEDITERANNEAN INSTITUTE OF GENDER STUDIES – MIGS)

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός συνδεδεμένος με το  το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  Ιδρύθηκε το 2000 με  σκοπό  την  προώθηση  της  ισότητας  των  φύλων  και  των δικαιωμάτων  των γυναικών και κοριτσιών, με κύριες θεματικές ενότητες του τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών (συμπεριλαμβανομένης της  εμπορίας  γυναικών  για  σεξουαλική  εκμετάλλευση και οικιακή εργασία, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, της συντροφικής βίας, της σεξουαλικής βίας),    την  εξάλειψη   των  έμφυλων στερεοτύπων  στην εκπαίδευση,  την  ισότιμη  εκπροσώπηση  των  φύλων  στα  Μέσα  Μαζικής  Ενημέρωσης  και  την   προώθηση  των γυναικών  στα  κέντρα  λήψης  των  αποφάσεων.  Οι  κύριες  δράσεις  του Ινστιτούτου συνδυάζουν έρευνα, εκπαίδευση  (συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια για ποικίλες ομάδες),  ενημερωτικές εκστρατείες, και  άσκηση  πολιτικής  πίεσης για κάθε θεματική ενότητα σε τοπικό, Ευρω-Μεσογειακό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ινστιτούτο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι ενεργό μέλος του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, που αποτελείται από 16 γυναικείες οργανώσεις και ΜΚΟ και είναι το νεότερο μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών. Φέτος γιορτάζει 15 χρόνια προσφοράς, δράσης και ακτιβισμού με μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύον τόσο στη γνωστοποίηση του έργου του Ινστιτούτου, όσο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλων διακρίσεων. Το αναλόγιο «Αιδοίων Μονόλογοι» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εν λόγω εορτασμών και όλα τα έσοδα θα προσφερθούν για τη στήριξη του ερευνητικού έργου και των προγραμμάτων του Ινστιτούτου.

www.medinstgenderstudies.org  / www.facebook.com/medinstgenderstudies 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών από ΚΥΠΕ για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

To 2016 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το ...

The Short Film Day στη Δημοτική Αγορά

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου συμμετέχει στην πρωτοβουλία Short Film Day (Le ...

Στην Κύπρο στα τέλη Νοεμβρίου ο Τριβιζάς

Μια μεγάλη έκθεση με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωες του ...

11χρονες μαθήτριες βραβεύθηκαν σε διαγωνισμό διηγήματος

Το τρίτο βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες», στην κατηγορία «Διηγήματα», κέρδισε ...

«Σωκράτης Τώρα»: με χιούμορ και διάδραση

Με ονόματα που συνοδεύονται από διεθνώς αναγνωρισμένες περγαμηνές -όπως είναι τα βραβεία Οσκαρ, Emmy ...

Glyn Hughes 1931-2014 : Αναδρομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

X