Πλατφόρμα Χορού 2016 / Προβληματισμοί για τις συμμετοχές

Δεκατέσσερις ομάδες χορού/χορογράφοι έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στη 16η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου και τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν χθες από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

Πρόκειται για τις ομάδες/χορογράφους: Julia Brendle, Έλενα Αντωνίου, Ζωή Γιωργαλλή, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Χάμιλτον Μοντέιρο, Φώτης Νικολάου, Ομάδα Χορού Αέλιον, Ομάδα Χορού Ασώματες Δυνάμεις, Ομάδα Χορού Εν Δράσει, Ομάδα Χορού Πέλμα, Φούλη Στυλιανίδου, Σουζάνα Φιαλά, Χοροθέατρο Αμφίδρομο και Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε.

Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση στον τομέα του σύγχρονου χορού στη χώρα μας και πραγματοποιείται ετήσια από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19 και 20 Μαρτίου 2016 στο Ριάλτο, όπου φιλοξενείται ο θεσμός από την έναρξή του μέχρι σήμερα.

Για πρώτη φορά, η ανακοίνωση των ΠΥ συνοδεύεται από την κατάθεση ενός γενικότερου προβληματισμού από τα μέλη της επιτροπής επιλογής αναφορικά με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στην Πλατφόρμα του 2016. Παρατηρήθηκε μια έλλειψη πρωτοτυπίας και καινοτομίας σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, τόσο στο σκεπτικό των χορογραφικών ιδεών όσο και στα δείγματα υλοποίησης της χορογραφικής ιδέας, τα οποία κρίθηκαν -σε ορισμένες περιπτώσεις- μη ικανοποιητικά και αδύναμα να στηρίξουν τη χορογραφική ιδέα. Παρατηρήθηκε επίσης μια έντονη επανάληψη της θεματικής και της φόρμας των χορογραφικών προτάσεων.

Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου και πρέπει να προβάλει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, τόσο σε ό,τι αφορά τη χορογραφική ιδέα όσο και σε ό,τι αφορά την εκτέλεσή της.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ίδρυμα Πολιτισμού στα σκαριά στην Πάφο

Γράφει ο Κώστας Νάνος Δύο σχεδόν χρόνια μετά την παράδοση του τίτλου της Πολιτιστικής ...

Απεβίωσε ο αρχαιολόγος, φιλόλογος και ερευνητής Στυλιανός Αλεξίου

Απεβίωσε στα 92 του χρόνια ο Στυλιανός Αλεξίου, Κρητικός αρχαιολόγος, φιλόλογος, εκδότης κειμένων και ...

«Στης Μαρουδιάς» η δεύτερη φάση της έκθεσης Terra Mediterranea – In Crisis

Νέα έργα του Άλκη Χατζηανδρέου και της Δέσπως Πασιά θα παρουσιαστούν από τις 22 ...

O Βέρνερ Χέρτσογκ έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Πολυπράγμων, αταξινόμητος και πάντα καλλιτεχνικά ανορθόδοξος, ο Βέρνερ Χέρτσογκ έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένος της ...

«Ο Καραγκιόζης» της Λένας Κιτσοπούλου επί σκηνής

  Το διήγημα «Ο Καραγκιόζης», της Λένας Κιτσοπούλου μεταφέρει δραματοποιημένο επί σκηνής η θεατρική ...

Ο ρόλος της Επιστήμης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιστήμη πρέπει και μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ...

X