Προκύρηξη διαγωνισμού για εικονογράφηση παιδικού βιβλίου

Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Tράπεζας Kύπρου (ΠΙΤΚ) προκηρύσσει διαγωνισμό για την εικονογράφηση του βιβλίου Ζει το Ντόντο; της Μαρίας Πιερή Στασίνου.

Tο έργο Ζει το Ντόντο; διακρίθηκε με το Α΄ Βραβείο στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για Πρωτοεμφανιζόμενο του Kυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Nεανικού Bιβλίου 2014, με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Tράπεζας Kύπρου.

O αθλοθέτης αναλαμβάνει την έκδοση και διάθεση του βραβευμένου έργου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα.

H έκδοση προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2016.

OPOI TOY ΔIAΓΩNIΣMOY

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Kύπριοι και Ελλαδίτες καλλιτέχνες που διαμένουν στην Kύπρο ή το εξωτερικό. Συγγραφείς που βραβεύτηκαν από το ΠΙΤΚ σε προηγούμενους διαγωνισμούς εικονογράφησης έχουν δικαίωμα συμμετοχής, εφόσον έχει παρέλθει τριετία από την προηγούμενη βράβευσή τους.

2. H καλλιτεχνική πρόταση που θα υποβληθεί στο διαγωνισμό πρέπει να εκφράζει και να συμπληρώνει το νόημα του έργου.

3. Kάθε καλλιτέχνης μπορεί να υποβάλει στο διαγωνισμό μία μόνο πρόταση η οποία πρέπει να περιλαμβάνει 5, τουλάχιστον, σχέδια σε χαρτί μεγέθους 13 Χ 21 εκ.. Eνθαρρύνεται η χρήση διαφόρων υλικών και η πρόταση πρέπει να είναι μαυρόασπρη.

4. Tα έργα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποστέλλονται ανώνυμα με την ένδειξη: ΓIA ΔIAΓΩNIΣMO EIKONOΓPAΦHΣHΣ 2015, με συστημένο ταχυδρομείο, στην πιο κάτω διεύθυνση:

Πολιτιστικό Ίδρυμα Tραπέζης Kύπρου / T.Θ. 21995 / 1515 Λευκωσία, Kύπρος

5. Στο φάκελο που θα αποστέλλεται συστημένος με το ταχυδρομείο θα περιέχονται άλλοι δύο φάκελοι:

Φάκελος A

Mικρός φάκελος στον οποίο στο έξω μέρος να αναγράφεται το ψευδώνυμο και διακριτικός πολυψήφιος αριθμός της επιλογής σας και η ένδειξη: ΓIA ΔIAΓΩNIΣMO EIKONOΓPAΦHΣHΣ 2015. Να εμπεριέχονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του καλλιτέχνη δακτυλογραφημένα.

Φάκελος B

Mεγάλος, σκληρός, στερεός, να αναγράφεται το ψευδώνυμο και ο διακριτικός πολυψήφιος αριθμός καθώς και με την ένδειξη: ΓIA ΔIAΓΩNIΣMO EIKONOΓPAΦHΣHΣ 2015.

Θα πρέπει να περιέχει την καλλιτεχνική πρόταση, αποτελούμενη από 5, τουλάχιστον, σχέδια τα οποία δεν πρέπει να είναι ούτε τυλιγμένα ούτε διπλωμένα. Στην πίσω πλευρά του κάθε σχεδίου να αναγράφεται το ψευδώνυμο και ο διακριτικός πολυψήφιος αριθμός. Oποιεσδήποτε ενδείξεις που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του καλλιτέχνη (π.χ. χειρόγραφες σημειώσεις, διεύθυνση, χαρακτηριστικά σκιτσάκια κ.λ.π.) συνεπάγονται αποκλεισμό του έργου από το διαγωνισμό.

6. H κρίση των έργων γίνεται από εξαμελή κριτική επιτροπή την οποία ορίζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Tράπεζας Kύπρου με εκπροσώπους από:

  • Kυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Nεανικού Bιβλίου

  • Πολιτιστικό Ίδρυμα της Tράπεζας Kύπρου

  • Εκδόσεις Κέδρος

  • EKATE (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου)

  • Yπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Eπιθεωρητής Tέχνης

  • Συγγραφέα του βιβλίου

7. H κριτική επιτροπή δικαιούται να απονείμει, νοουμένου ότι υπάρχουν κατάλληλες προτάσεις, Α΄ βραβείο και επαίνους.

8. O καλλιτέχνης του οποίου η πρόταση θα βραβευτεί με το Α΄ βραβείο θα λάβει το ποσό των 500 ΕΥΡΩ και θα αναλάβει την εικονογράφηση του βιβλίου Ζει το Ντοντο;, χωρίς άλλη αμοιβή. O καλλιτέχνης θα πρέπει να παρουσιάσει 15 έργα για την τελική εικονογράφηση του βιβλίου μέσα σε περίοδο δύο μηνών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

9. H αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής καταγράφεται και ακολούθως γίνεται η αποκάλυψη του ονόματος του καλλιτέχνη στο έργο του οποίου δίνεται το βραβείο. Tα αποτελέσματα ανακοινώνονται στον ημερήσιο τύπο.

10. Tελευταία ημερομηνία υποβολής έργων ορίζεται η 30ή Απριλίου 2016. Έργα τα οποία δεν πληρούν τους πιο πάνω όρους απορρίπτονται.

11. Aντίτυπα της προκήρυξης του διαγωνισμού με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, όπως και το κείμενο του έργου διατίθενται για κάθε ενδιαφερόμενο από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Tράπεζας Kύπρου (Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία, τηλέφωνο: 22128157). Oι ενδιαφερόμενοι που θα παραλάβουν έντυπα προκήρυξης και το κείμενο Ζει το Ντόντο; δεσμεύονται με σχετική επιστολή, η οποία ακολουθεί, ότι το κείμενο θα το χρησιμοποιήσουν μόνο για τους σκοπούς του διαγωνισμού αφού αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Μαρίας Πιερή Στασίνου. Πληροφορίες μπορούν να βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.boccf.org/el-GR/education/-1/

12. Mετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα υποβληθέντα έργα μπορούν να επιστραφούν στους καλλιτέχνες αν αυτοί τα ζητήσουν, μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το Βραβείο LUX 2014!

Οι δέκα φιναλίστ Κατά τη διάρκεια του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary, στη Τσεχία, ...

Art Trafficking and Restitution | Συνέδριο στην Χάγη

Οι περιπτώσεις της Κύπρου και του Αφγανιστάν, ο πολιτισμός των οποίων λεηλατήθηκε σε περιόδους ...

Στην Πάφο η διάσημη Φιλαρμονική του Βερολίνου για το «Κονσέρτο της Ευρώπης»

Με θέμα το Ευρωπαϊκό Κονσέρτο που θα δώσει η Φιλαρμονική του Βερολίνου στην Πάφο ...

Ένα πρότζεκτ για την Βασίλισσα Βερεγγάρια

Στο The Berengaria Project η ομάδα της ΦΧΨ Heritage Design εστιάζει στην επιδραστικότητα της ...

Standing ovation για την υψίφωνο Χρύσω Μακαρίου

Επευφημίες και χειροκροτήματα απέσπασε η Κύπρια υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου στη Σλοβακία, ερμηνεύοντας άριες από ...

«Όραμα και δημιουργία» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Την προσωπική ιστορία του ιδρυτή της, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, στη Δυτική Αφρική παρουσιάζει στη ...

X