OPEN CALL / Έργα σύγχρονης τέχνης από την Κύπρο στο Ισραήλ

Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες ολόκληρου του νησιού απευθύνει το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, για μια έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τελ Αβίβ.

Καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο ή Κύπριους καλλιτέχνες που ζουν στο εξωτερικό καλεί το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, ώστε να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για μια έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ισραήλ το φθινόπωρο 2016.

Με μια ανοιχτή πρόσκληση στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα (γεγονός που αντικατοπτρίζει το άνοιγμα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα), το Κέντρο Τεχνών απευθύνεται σε καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης, ώστε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην έκθεση που θα φέρει τον τίτλο Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά, σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2016 στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα, του Ισραήλ, με το οποίο το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας έχει συνεργασία.
Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο διευθυντής του Κέντρου Τεχνών Γιάννης Τουμαζής.

Για πρώτη φορά

Η έκθεση θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Ισραήλ ομάδα Κυπρίων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης, τα έργα των οποίων αποτελούν ένα καλό δείγμα της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται εντός και εκτός χώρας. «Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της αυξημένης ορατότητας της “περιφερειακής” καλλιτεχνικής δραστηριότητας στον διεθνή χώρο, η έκθεση θα ασχοληθεί με τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο διαπραγματεύονται θέματα ιστορίας, μνήμης και πολιτικής», αναφέρεται στο σκεπτικό της έκθεσης.
Όσο για τον τίτλο, «τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά», σημειώνεται: «Η Κύπρος είναι τόσο κοντά στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται τόσο μακριά. Παρά τη γεωγραφική συγγένεια των δύο χωρών, πολύ λίγα γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλον και η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαφορές και ομοιότητες, ένα μακρύ και κυρίαρχο ιστορικό παρελθόν, συνεχείς γεωπολιτικές αναταραχές και αδιάκοπες κρίσεις: κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στο παρόν και στο μέλλον».

Μνήμη και πολιτική

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στην έκθεση καλούνται να προβληματίσουν το κοινό τους ως προς την ιστορία, τη μνήμη και την πολιτική, σε σχέση με τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα και τις πολύπλευρες πολυπλοκότητες της κυπριακής ταυτότητας. Αναμένεται, δε, από αυτούς να «αναδείξουν και να διαπραγματευτούν υπάρχουσες θέσεις και αντιθέσεις γύρω από τη φαινομενική ομοιογένεια ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος. Θέματα πολυπολιτισμικότητας, διασταυρώσεων, μετατόπισης, μετανάστευσης, υβριδισμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση».

Προτεραιότητα τα βίντεο

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα τα οποία θα επιλεγούν μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης του Κέντρου Τεχνών, αλλά και αριθμός προεπιλεγμένων έργων που κατά τον επιμελητή διαπραγματεύονται θέματα που θεωρούνται κεντρικής σημασίας για το πρότζεκτ.

Σημειώνεται ότι από τις προτάσεις που θα υποβληθούν, θα προτιμηθούν εκείνες που αφορούν έργα βίντεο ή βίντεο-εγκαταστάσεις, χωρίς αυτό να αποκλείει την επιλογή και ορισμένων έργων άλλων μορφών εικαστικής έκφρασης.

+ Τελευταία ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων για υφιστάμενα έργα ή και νέες παραγωγές έργων έχει οριστεί η 29η Ιανουαρίου 2016. Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@nimac.org.cy. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22797400 και την ιστοσελίδα www.nimac.org.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Pafos2017 | Σινεμά στην παραλία

Στην παραλία του ΣΟΔΑΠ θα στήσει την μεγάλη του οθόνη το Pafos2017 και κάτω ...

Για πρώτη φορά, έργο του Banksy στο Βρετανικό Μουσείο

Ο Banksy είναι πλέον ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και ...

Βρέθηκε η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού;

Δεν μπορεί να λεχθεί ακόμη με βεβαιότητα, ωστόσο οι αρχαιολόγοι που διεξάγουν ανασκαφές στην ...

Καληνύχτα… Ήλιε

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση έστειλε η κόρη του ...

Ξαναρχίζουν τα εργαστήρια στο Θεατρικό Καταφύγιο του ΘΟΚ

Κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου του, ο ΘΟΚ διοργανώνει και ...

ΘΟΚ στη νέα σεζόν με δύο καινούργιες παραγωγές και μια επανάληψη

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα σηκώσει την αυλαία της θεατρικής σεζόν 2014/15 με το ...

X