ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ / Νέο θεατρικό σχήμα

Ένα νέο θεατρικό σχήμα δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία και ετοιμάζει την πρώτη του παραγωγή στα τέλη Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το Θέατρο Αντίλογος, τον πυρήνα του οποίου αποτελούν ο Νεοκλής Νεοκλέους, η Πόπη Αβραάμ και η Χριστίνα Χριστόφια. Η ομάδα παρουσιάζει ως πρώτο έργο -καθόλου τυχαία- τα κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Εβραία» και «Τα ντουφέκια της κυρίας Καρράρ» σε μια παράσταση. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Απέναντι στον φόβο

«Ζούμε σε μια εποχή που ο φόβος και ο εκφοβισμός είναι στην καθημερινότητά μας: ο φόβος της ύπαρξης του ανθρώπου και της ύπαρξης των ανθρώπων που αγαπά. Είναι ένας φόβος που μεγαλώνει όλο και περισσότερο και σπρώχνει τους ανθρώπους σε πολύ ακραίες δράσεις και αντιδράσεις που γεννούν κοινωνικές και πολιτικές ακρότητες, ακόμη και προσωπικές ακρότητες. Αρχίζει ο άνθρωπος και δρα αντίθετα με τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές – αυτό είναι ένα χάος το οποίο μας δημιουργούν οι λίγοι οι οποίοι έχουν το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια τους. Για αυτή την τεράστια απανθρωπιά το θέατρο έβγαλε κραυγή τεραστίων διαστάσεων και εμείς μαζευτήκαμε -μια ομάδα προοδευτικών ανθρώπων που αντιλαμβάνονται τι μας κάνουν και τι μας συμβαίνει- πήραμε έναν μεγάλο πνευματικό, τον Μπρεχτ, και αποφασίσαμε να μιλήσουμε στον κόσμο για αυτή την ανοχή».

Κάπως έτσι εξηγεί ο Νεοκλής Νεοκλέους το σκεπτικό της δημιουργίας του Θεάτρου Αντίλογος, σκοπός του οποίου είναι, μετά τις παραστάσεις στη Λευκωσία, να γυρίσει ολόκληρη την Κύπρο με τα έργα του. «Θέλουμε να κάνουμε πάνω από τριάντα παραστάσεις. Να πάμε σε καφενεία και συλλόγους, από χωριό σε χωριό, από κοινότητα σε κοινότητα. Είμαστε αποφασισμένοι. Και θα δίνουμε παραστάσεις με ένα πολύ λαϊκό εισιτήριο, της αξίας των 5-7 ευρώ, που είναι όσο μας χρεώνουν τον καφέ στη Μακαρίου και στη Λήδρας».

Αντίλογος σε όλα

«Δώσαμε αυτό το όνομα για να έχουμε θέση απέναντι σε όσα συμβαίνουν: πολιτικά, κοινωνικά ή ανθρωποκεντρικά. Πρέπει να έχουμε λόγο. Ο λόγος μέσα από το θέατρο και ο αντίλογος σε μεγαλύτερη δύναμη -ειδικά από ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το πολιτικό θέατρο όπως ο Ντάριο Φο και ο Μπρεχτ- μπορεί να θέσει ερωτήματα, να δώσει καθρεφτίσματα της κοινωνίας, να βάλει τον θεατή σε θέση να σκεφτεί, να κριτικάρει, να μπει σε μια άλλη θέση. Εμείς νιώθουμε αυτή την υποχρέωση, αλλιώς αν είναι να κάνουμε θέατρο για μια μικρή ομάδα ανθρώπων, να σταματήσουμε».

Το ρεπερτόριο

Η πρώτη παράσταση του Θεάτρου Αντίλογος θα δοθεί στις 29 Ιανουαρίου με το έργο «Όταν η Εβραία συναντά την Καρράρ», του Μπρεχτ. Πρόκειται για σύμπτυξη των έργων «Εβραία» και «Τα ντουφέκια της κυρίας Καρράρ». Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Νεοκλής Νεοκλέους και τους ρόλους θα κρατούν η Πόπη Αβραάμ, η Χριστίνα Χριστόφια και οι Ειρήνη Ανδρονίκου, Χάρης Ευριπίδου, Μάριος Κακουλή και Βασίλης Παφίτης, επίσης μέλη της ομάδας.

Δεύτερο έργο του Αντίλογου θα είναι μια ρωσόφωνη παραγωγή με το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Και τώρα οι δυο μας», ξανά σε σκηνοθεσία Νεοκλέους με τους Αντρέι Κρούπα και Γιούλια Χρυσοστόμου. Η πρεμιέρα θα δοθεί τον Μάιο 2016. Τέλος, τον Οκτώβριο ο «Αντίλογος» θα παρουσιάσει «Τα ορφανά» του Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία Νεοκλέους και τον ίδιο, τον Άντονι Παπαμιχαήλ και τη Χριστίνα Χριστόφια στους ρόλους του έργου.

+ Η πρεμιέρα της παράστασης «Όταν η Εβραία συναντά την Καρράρ» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 20:30, ενώ θα ακολουθήσουν τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία και στις υπόλοιπες πόλεις. Οι παραστάσεις στη Λευκωσία θα φιλοξενούνται στο Θέατρο ΠΕΟ (οδός Αρχέμου 29, Άγιος Αντώνιος, Παλλουριώτισσα). Για κρατήσεις στο τηλέφωνο 99 251331.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει τέλος Φεβρουαρίου, στην Κύπρο

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει τον Φεβρουάριο σε Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο, προβάλλοντας τις ...

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στον ΘΟΚ

«Ο άνθρωπος είναι αδύνατον να περνάει καλά χωρίς τη φιλοσοφία, την τέχνη και την ...

Στην τελική ευθεία το Play Me, I’m Yours

Στις 16 Οκτωβρίου αποκαλύπτονται τα δέκα πιάνα που φιλοτέχνησαν διακεκριμένοι Κύπριοι καλλιτέχνες και θα ...

Η ΚΕΟ ανοίγει τις πύλες της

Το Εργοστάσιο της ΚΕΟ στη Λεμεσό, ανοίγει τις πύλες του για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες ...

Μετά τον Μάλκο, ο Κέβιν Σπέισι;

Μετά τον Τζον Μάλκοβιτς, ο Κέβιν Σπέισι και ο «Ριχάρδος Γ’» στα πλάνα της ...

Ο Sadiq Khan καλεί καλλιτέχνες ανα τον κόσμο να φωτίσουν τις γέφυρες του Λονδίνου

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, καλεί τα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου να προτείνουν ...

X