Βρετανοί σκηνοθέτες για σεμινάρια θεάτρου στην Κύπρο / Σπούτνικ

Η θεατρική ομάδα Fresh Target Theatre Ensemble και το Σπούτνικ ξεκινούν ένα κύκλο σεμιναρίων με καταξιωμένους σκηνοθέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πρώτα δύο πενθήμερα θεατρικά σεμινάρια για ηθοποιούς και σκηνοθέτες με τους θεατρικούς σκηνοθέτες Nadia Latif (Royal Court, Royal Shakespeare Company, Arcola, Almeida, Headlong-Rupert Goold) και Sue Dunderdale (Head of the Royal Academy of Dramatic Art Directing (RADA) 2004-2014, BBC Television, former Artistic Director Soho Theatre London) θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο θέατρο Σπούτνικ στη Λευκωσία.

Το σεμινάριο με την Nadia Latif θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 04 και 08 Φεβρουαρίου με επίκεντρο το devised theatre (θέατρο επινόησης) για την ανάπτυξη ενός έργου που σχετίζεται με την Κύπρο και το οποίο θα εξελιχθεί για να παρουσιαστεί σε Κύπρο και Αγγλία από την σκηνοθέτη. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει διαμορφωθεί ως εξής: 04 Φεβ / 15:00 – 19:00, 05 Φεβ / 14:00 – 18:00, 06 Φεβ / 11:00 – 16:00, 07 Φεβ / 12:00 – 18:00, 08 Φεβ / 15:00 – 19:00.

Το σεμινάριο με την Sue Dunderdale θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 16 Μαρτίου και απευθύνεται σε για ηθοποιούς και σκηνοθέτες θεάτρου / κινηματογράφου με επίκεντρο το έργο Άμλετ του William Shakespeare. Αναφέρει η σκηνοθέτης: «Θα επικεντρωθούμε πρωταρχικά στο τι συμβαίνει πριν προχωρήσουμε στο πώς εκφράζεται, πώς χρησιμοποιείται ο λόγος και το τι λέει το έργο για μας σήμερα, στη δική μας εποχή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν διαφορετικούς ρόλους και φύλα».Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει διαμορφωθεί ως εξής: 11 Μαρ / 15:00 – 19:00, 12 Μαρ / 14:00 – 18:00, 13 Μαρ / 11:00 – 16:00, 14 Μαρ / 12:00 – 18:00, 15 Μαρ / 16:00 – 20:00.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες θεάτρου και κινηματογράφου, επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και φοιτητές δραματικών σχολών. Θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Σπούτνικ στη Λευκωσία . Τα σεμινάρια θα είναι πρακτικής φύσης και οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένες μεθόδους και εργαλεία χαρακτηριστικά της Βρετανικής θεατρικής σχολής τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Οι σκηνές και η διδασκαλία και για τα δύο σεμινάρια θα γίνουν στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά για όσους συμμετέχοντες δεν ομιλούν την ελληνική.

+ Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν βιογραφικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση paris.ero@gmail.com μέχρι τις 30/01/2016 στις 19:00, προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή των συμμετεχόντων. Το κόστος για το σεμινάριο με τη Nadia Latif ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο με τη Sue Dunderdale στα 175 ευρώ. Για συμμετοχή και στα δύο σεμινάρια το κόστος θα είναι στην τιμή 250 ευρώ.

Nadia Latif / www.nadialatif.com
Παρα το νεαρό της ηλικίας της, η Nadia Latif μετρά ήδη στο ενεργητικό της σκηνοθετικές δουλειές σε φημισμένα θέατρα του Λονδίνου όπως το Soho Theatre, Almeida Theatre, Arcola Theatre και πρόσφατα το Royal Shakespeare Company που ίδρυσε ο Sir Peter Hall με το έργο The Calm του Innua Ellams που πργραμματίζεται να ανοίξει στα τέλη της χρονιάς.

Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal Academy of Dramatic Art) και έχει δουλέψει ως συνεργαζόμενη σκηνοθέτης με σπουδαίους σκηνοθέτες της Βρετανικής σκηνής όπως Indu Rubasingham (Artistic Director, Tricycle Theatre) ενώ σκηνοθέτησε το έργο ‘But I cd only whisper’ στο Lincoln Theatre της Νέας Υόρκης. Τον Αύγουστο του 2015 επιλέχθηκε από το ιστορικό National Youth Theatre της Μεγάλης Βρετανίας για να σκηνοθετήσει την παράσταση ‘Homegrown’ με 110 ηθοποίους η οποία θεωρείται η πιο μεγάλη παραγωγή του National Youth Theatre μέχρι σήμερα.

Sue Dunderdale / www.suedunderdale.com
Η Sue Dunderdale είναι Βρετανίδα σκηνοθέτης και επικεφαλής για 10 χρόνια (2004 – 2014) των Μεταπτυχιακών Κλάδων Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Academy of Dramatic Art).

Έχει σκηνοθετήσει σε φημισμένα θέατρα της Βρετανίας όπως το Royal Court Theatre, το Royal Shakespeare Company, το Bush Theatre και το Theatre 503. Υπήρξε η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Soho Theatre ενώ ίδρυσε το Pentabus Theatre στο Λονδίνο. Έχει σκηνοθετήσει σε τακτική βάση για πάνω από 20 χρόνια για το BBC Television ενώ σκηνοθέτησε δύο ταινίες μεγάλου μήκους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει παραδώσει πολλά σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στην Αγγλία και στο εξωτερικό με το πιο πρόσφατο στο Σαντιάγο της Χιλής.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΘΟΚ: Ακροάσεις για το έργο «Η Δράκαινα» του Δημήτρη Μπόγρη

Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της διανομής της παραγωγής «Η Δράκαινα» του Δημήτρη Μπόγρη, σε ...

Σημαντική ανακάλυψη στην Αίγυπτο

Νέες επιγραφές και νωπογραφίες ήρθαν στο φως στο Λούξορ της Αιγύπτου, οι οποίες απεικονίζουν ...

Σε δημοπρασία πίνακες Σύρου πρόσφυγα

Η ιστορία ενός Σύρου καλλιτέχνη, του «ζωγράφου της Ειδομένης», έργα του οποίου βγαίνουν σε ...

Η επιστροφή σε Μουσεία, Θέατρα, Σινεμά, Συναυλίες

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, τα θέατρα, τα σινεμά και οι συναυλίες περιλαμβάνονται ...

Οι «Όρνιθες» του Μπ. Μακρίδη κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα στο διαδίκτυο

Μια αξέχαστη παράσταση έγινε αφορμή για ταινία. Οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ|Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου ανακοινώνει την έναρξη υποβολής Κυπριακών ...

X