Εκδήλωση τιμής στον διακεκριμένο ζωγράφο John Corbidge

Θέλοντας να τιμήσει έναν διεθνώς διακεκριμένο ζωγράφο που συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με το νησί μας και άφησε τη σφραγίδα του στην κυπριακή τέχνη, το Πολιτιστικό Γραφείο ΑΚΕΛ Λεμεσού διοργανώνει εκδήλωση για τον John Corbidge την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού στις 19:30 και σε αυτή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου και ο Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Τ. Γεωργίου. Για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη θα μιλήσει η Εικαστικός, πρώην Πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ και μέλος του Πολιτιστικού Γραφείου ΑΚΕΛ Λεμεσού, Δάφνη Τριμικλινιώτου.

Ο John Corbidge γεννήθηκε στο Sheffield της Αγγλίας το 1935. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο Slade School του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές του εγκαταλείπει την πατρίδα του και κατεβαίνει στις χώρες της Μεσογείου. Το 1960 εγκαθίσταται στην Κύπρο, απ’ όπου ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή. Την ίδια χρονιά παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Κυπριακό Μουσείο, όπου δίνεται η ευκαιρία στο Κυπριακό κοινό να έρθει σε επαφή με την προσωπική πρωτοποριακή γραφή του John Corbidge.

Παρουσιάζει ατομικές εκθέσεις στη Βηρυτό, στο Τελ Αβίβ και στην Κύπρο. Το 1961 και 1962, παρουσιάζει τη δουλειά του σε εκθέσεις στη Λεμεσό, στο χώρο του Δημοτικού Μεγάρου. Ακολουθούν τρεις μεγάλες εκθέσεις στο Λονδίνο και άλλες στην Αθήνα. Το 1969 δημιουργεί ψηφιδωτά και ανάγλυφα στην Κύπρο. Ταυτόχρονα ζωγραφίζει τοιχογραφίες στο Μιλάνο και την Αθήνα, ενώ συνεργάζεται ως σκηνογράφος με αθηναϊκούς θιάσους.

Μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974 που του στερεί το σπίτι και εργαστήριό του στο Μπέλλα Παϊς, εγκαθίσταται στην Τεργέστη της Ιταλίας. Ακολουθούν ατομικές εκθέσεις, στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τεργέστη, Τορίνο και άλλες Ιταλικές πόλεις, εμπνευσμένες από την Κύπρο. Από το 1990 μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου παρουσιάζοντας τη δουλειά του σε πολυάριθμες εκθέσεις.

Στη ζωή και στην πορεία του στο χώρο της τέχνης υπήρξε πληθωρικός. Πέραν της ζωγραφικής ασχολήθηκε με την ποίηση, ήταν βαθύς γνώστης της ελληνικής ποίησης (αρχαίας και νέας). Έγραψε και δημοσίευσε ποιήματα στα αγγλικά, ιταλικά και ελληνικά. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη σκηνογραφία ενώ διέθετε επίσης υποκριτικές ικανότητες.

Ο John πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάνια, όπου και το εργαστήριο του, και απεβίωσε το 2003 αφήνοντας πίσω του τεράστιο αριθμό έργων παρμένων από το τοπίο, το χρώμα, τους ανθρώπους, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κύπρου που αγάπησε σαν δεύτερη του πατρίδα. Η παρουσία του στη Κύπρο υπήρξε καθοριστική, η τέχνη του δυναμική και πρωτοποριακή και επηρέασε τη σύγχρονη εικαστική σκηνή του τόπου.

Corbidge85

Corbidge01

Corbidge02

Corbidge03

Corbidge05

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κατάσκοπος των Ναζί η Κοκό Σανέλ;

Μια νέα βιογραφία έρχεται να προστεθεί στη σωρεία των βιβλίων που κυκλοφορούν σχετικά με ...

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή επί σκηνής από την ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις

Η πρωτοποριακή πρόταση της χορογράφου Μάχης Δημητριάδου Lindahl, πάνω στην ανάγνωση και ερμηνεία της ...

Ακροάσεις για συμμετοχή στην Ορχήστρα Νέων της ΕΕ και στην Κύπρο

Αιτήσεις δέχεται το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την Ορχήστρα Νέων της ...

Βραβεία Εκδοτικής Αρτιότητας 2012-13

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα Βραβεία Εκδοτικής Αρτιότητας, για εκδόσεις των ετών ...

Μέλη του Ιερού Λόχου διέκοψαν την παράσταση “Πυρκαγιές” του ΚΘΒΕ

Την παράσταση του έργου “Πυρκαγιές” του Λιβανοκαναδού, διευθυντή σήμερα του θεάτρου La Colline του ...

Στην αμερικανική ταινία ‘Nomadland’ ο Χρυσός Λέοντας

Η αμερικανική ταινία “Nomadland” της Κλόε Ζάο απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα του 77ου κινηματογραφικού ...

X