Η Εθνική Ορχήστρα της Συρίας ξανά μαζί με τον Damon Albarn στο Λονδίνο

Τα μέλη της δισκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο λόγω του εμφυλίου πολέμου, αλλά τώρα η Εθνική Ορχήστρα Αραβικής μουσικής της Συρίας θα επανενωθεί για μια σπάνια συναυλία στο Λονδίνο. Στις 25 Ιουνίου, η ορχήστρα με επικεφαλής τον μαέστρο Issam Rafea θα παίξει στο Southbank Centre, με διοργανωτή τον ΜΚΟ, Africa Express, καθώς και με εμφανίσεις του Damon Albarn και άλλων.

Η 90μελής ορχήστρα πρώτη συνεργάστηκε με τον Albarn στην Όπερα της Δαμασκού, το 2009, στη συνέχεια εμφανίστηκε στο κομμάτι White Flag στο  άλμπουμ Plastic Beach των Gorillaz και για στην μετέπειτα παγκόσμια περιοδεία. Ωστόσο, το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, την άνοιξη του 2011 προκάλεσε τον Rafea και πολλά άλλα μέλη της ορχήστρας να τραπούν σε φυγή. Η συναυλία στο Λονδίνο η οποία έχει ως στόχο να είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων θα είναι η πρώτη τους παράσταση μαζί από τότε.

«H Συριακή κοινωνία έχει διχαστεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Στην παράσταση της Εθνικής Ορχήστρας Αραβικής Μουσικής της Συρίας, θα υπάρχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν και τις δύο πλευρές, παρόντες τόσο στη σκηνή όσο και στο κοινό », δήλωσε ο Rafea. «Αλλά όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε ο πόλεμος να τελειώσει. Η συναυλία αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο μία άλλη πλευρά στην ιστορία της Συρίας ένα χαρούμενο εορτασμό της μουσικής και του πολιτισμού μας. Δεν έχουμε παίξει μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, γι ‘αυτό ανυπομονούμε και προσβλέπουμε σε μια υπέροχη βραδιά στο Southbank Centre αυτό το καλοκαίρι. »

«Αυτό θα είναι μια μεγάλη επανένωση», πρόσθεσε ο Albarn. «Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να βλέπουμε τη Συρία μέσα από το πρίσμα των ειδήσεων, αυτή η συναυλία θα δώσει μια εντελώς διαφορετική προοπτική.»

Η ορχήστρα παίζει παραδοσιακή αραβική μουσική, καθώς και πειραματική μουσική που βασίζεται στις παραδοσιακές μορφές. «Δημιουργούν ένα πραγματικά  θαυματουργό ήχο» δήλωσε ο Albarn. «Υπάρχει μια ολόκληρη χορωδία, υπάρχουν έγχορδα, υπάρχουν σολίστες, υπάρχουν καταπληκτικά κρουστά. Είναι ένας πραγματικά δυναμικός και χαρούμενος ήχος και έμεινε μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια

 

rafeaΟ Issam Rafea

Ο Rafea ζεί στο Σικάγο από το 2013, και δήλωσε : «Είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Είναι καλό τώρα που έχούμε την ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί

Η Εθνική Ορχήστρα Αραβικής Μουσικής της Συρίας  ιδρύθηκε το 1990, έγινε επαγγελματική το 2003, την χρονιά που ο Rafea έγινε ο μόνιμος μαέστρος της.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κόμικ ειδικά για το «Παράθυρο» του Πολίτη!

Το περασμένο Σάββατο, έξι νέοι καρτουνίστες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο συμμετείχαν στο ...

Φεστιβάλ Φέγγαρος: στη Λόφου είναι η θέα

  Το φεστιβάλ Φέγγαρος, που αρχικά προγραμματίστηκε για τα μέσα του Ιούλη και αναβλήθηκε ...

Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 3ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο ...

Το επιδέξιο χέρι πίσω απο τα γραφικά του The Grand Budapest Hotel

Μέσα στην προσεγμένη δημιουργία του κράτους της Zubrowka, η τελευταία ταινία του Wes Anderson, ...

Η Κύπρος στο γύρισμα του 20ού αιώνα

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι παρμένες από την έκδοση «Κύπρος στο γύρισμα του 20ού ...

Οι «μεγάλες φωνές» του Γαλλικού Ινστιτούτου διαθέσιμες δωρεάν από το ψηφιακό αρχείο του

Μια σημαντική συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, είναι ...

X