Πέθανε ο γλύπτης Γιώργος Λάππας

Πέθανε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου νοσηλευόταν ο διεθνούς φήμης γλύπτης Γιώργος Λάππας. Ηταν 66 χρονών.

Ο Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1950 και σπούδασε κλινική ψυχολογία. Εργάστηκε ως εθελοντής σε των πολιτειών των ΗΠΑ Καλιφόρνια και Ορεγκον. Από πολύ νωρίς όμως τον ενδιέφερε η γλυπτική και με υποτροφία που πήρε, άρχισε να ερευνά τη γλυπτική των ινδικών ναών.

lappas_468186730

Αρχικώς ο Λάππας παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο. Αργότερ γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τους Γ. Παππά και Γ. Νικολαΐδη. Μετά από τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

LAPPAS2«Η στάση του καλλιτέχνη», 1992

Από το 1992 δίδασκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο  στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Έργα του φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Ο θάνατος του Λάππα οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.

«Ο Γιώργος Λάππας, κορυφαίος Έλληνας γλύπτης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, οραματιστής δημιουργός και με έντονη διάθεση έρευνας και πειραματισμού, συνέβαλε στην ανάπτυξη της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης» δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. «Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας»
Σε ανακοίνωσή της, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Γ.Λάππα και εκφράζει «τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφό του Αφροδίτη, στην κόρη του Ελένη και στους οικείους του».

ΠΗΓΗ: TO BHMA

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

1st Cyprus Jazz & World Music Showcase στην τελική ευθεία

Το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το Θέατρο Ριάλτο, αναγνωρίζοντας την παρουσία και τις  επιρροές ...

«Έφυγε» ο κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ

Σε ηλικία 70 ετών και έπειτα από μακρά και άνιση μάχη με τον καρκίνο, ...

«Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» γίνεται ταινία

Το πράσινο φως ώστε «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη, να μεταφερθεί ...

Πρώτο βήμα για Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Τη δική της Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών θα αποκτήσει η Κύπρος, μετά από ...

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για πολιτιστικές επιχορηγήσεις

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν ότι έχουν αναρτήσει ...

Δέχεται αιτήσεις για κυπριακές ταινίες το Animafest

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Tαινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου – Όψεις του Κόσμου, ανακοινώνει την έναρξη υποβολής ...

X