Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές στο NiMAC

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη εγκαινιάζει από το 2016 ένα νέο εκθεσιακό και εκδοτικό πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Σύγχρονες Φωτογραφικές Πρακτικές στο NiMAC.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα παρουσιάζεται περιοδικά η έρευνα και η εργασία σύγχρονων φωτογράφων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Γιάννης Τουμαζής.

Το καινούργιο αυτό πρόγραμμα εγκαινιάζει ο φωτογράφος Νίκος Φιλίππου με την έκθεση Sharqi, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη έκδοση. Η έκθεση και η έκδοση Sharqi –ο Σιρόκος στα αραβικά– αποτελείται από 27 αυτόματες φωτογραφίες κυπριακών τοπίων, τα οποία έχουν καταγραφεί σε μια περίοδο τριών χρόνων.

Οι φωτογραφίες δείχνουν χαρακτηριστικά του κυπριακού τοπίου, τα οποία «απουσιάζουν» από τη συλλογική μας οπτική καταγραφή: ένα στεγνό, ξηρό τοπίο, σχεδόν μετά-αποκαλυπτικό, «διακοσμημένο» με κάκτους, ερπετά, φοινικόδεντρα, κόκκινες λίμνες, βιομηχανικά και μεταλλευτικά κατάλοιπα, καθώς και καλλωπιστικά αντικείμενα, όπως ψεύτικα αγρινά, αετούς και κλασσικούς κίονες.

Παρά τη σκληρότητά του, το τοπίο αυτό είναι γνώριμο. Και παρόλο που οι εικόνες απεικονίζουν το «άλλο» κυπριακό τοπίο είναι ελκυστικές: σαν Φάτα Μοργκάνα είναι σχεδόν απόκοσμες, σαν οπτασίες,. αλλά πάλι σαν Φάτα Μοργκάνα είναι σαγηνευτικές και μαγευτικές.

Ο Σιρόκος, ο άνεμος που φέρνει από τη Σαχάρα τη σκόνη που συχνά καλύπτει την Κύπρο, χρησιμοποιείται εδώ μεταφορικά για τις πολιτισμικές επιρροές και τα ρεύματα από την περιοχή που αέναα εμπλουτίζουν την κυπριακή κουλτούρα.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να απαθανατιστούν αυτές οι εικόνες –μια παλιά φωτογραφική μηχανή Polaroid SX70– αποδείχθηκε κατάλληλη, καθώς τα χρωματικά ατυχήματα που προέκυψαν από τη χρήση του νέου και μάλλον πειραματικού φιλμ Impossible Project πρόσθεσαν ένα επιπλέον στρώμα σουρεαλισμού στον τόπο.

Red Lake

Scull

Ο Νίκος Φιλίππου είναι φωτογράφος με έντονο ενδιαφέρον για την κυπριακή παράδοση, την τοπογραφία και τoν υλικό πολιτισμό. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το 2010 υπήρξε ένας από τους επιμελητές της έκθεσης Re-envisioning Cyprus, καθώς και της ομώνυμης έκδοσης. Το 2012 συμμετείχε στην έκθεση Sense of Place: European Landscape Photography στο BOZAR των Βρυξελλών, καθώς και στην έκθεση στης Μαρουδιάς, στα πλαίσια του προγράμματος σύγχρονης τέχνης Terra Mediterranea-In Crisis που οργάνωσε το NiMAC. Το 2015 το βιβλίο του Coffee House Embellishments παρουσιάστηκε στην έκθεση The PhotoBook Exhibition στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Είναι επίσης ένας από τους επιμελητές του τόμου Photography and Cyprus: Time, Place, Identity. Τα κείμενά του για τη φωτογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό έχουν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά, περιοδικά τέχνης και συλλογικούς τόμους. Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνουν την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC) και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 12 Μαρτίου. Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας [Παλιά Ηλεκτρική] βρίσκεται στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής 19 στην Παλιά Λευκωσία και θα παραμένει ανοικτό Τρίτη – Σάββατο, 10:00-21:00. Για περισσότερες πληροφορίες: 22797400 / info@nimac.org.cy / www.nimac.org.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Λευκωσία και Πάφος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017

Αποκλείστηκε η Λεμεσός, προχωρούν η Λευκωσία και η Πάφος στη διεκδίκηση του τίτλου της ...

Η αρχαία Βαβυλώνα ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco

Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, στα νότια της Βαγδάτης, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από ...

“Alice: Curiouser and Curiouser”, η νέα έκθεση του Μουσείου V&A στο Λονδίνο.

Η νέα έκθεση “Alice: Curiouser and Curiouser” που διοργανώνεται από το Μουσείο Καλών Τεχνών ...

Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη στο δικοινοτικό συγκρότημα Dance For Peace

Το δικοινοτικό συγκρότημα «Dance For Peace» απέσπασε το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» μαζί με ...

«Νάρκισσος» | πρεμιέρα για το νέο έργο του Γ. Ροδοσθένους στο Μόναχο

Με το νέο έργο του Γιώργου Ροδοσθένους «Νάρκισσος» συνεχίζεται στο Μόναχο η «Κυπριακή Ανοιξη ...

Ένας αξιοπρεπής γάμος του Μπέρτολτ Μπρεχτ – Fresh Target Theatre Ensemble

Η Fresh Target Theatre Ensemble και ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου επιστρέφουν και παρουσιάζουν σε ...

X