Το μέλλον άργησε μια μέρα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Αντιλαμβάνεστε ότι βγάλαμε σώοι και ως επί το πλείστον αβλαβείς την πρώτη δεκαπενταετία του 21ου αιώνα, έτσι; Το 2000 δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, ο 20ός αιώνας δεν είναι πλέον το default setting. Όσοι προλάβαμε εφηβεία ή κάτι περισσότερο τα χρόνια που άρχιζαν με το εξωπραγματικό σήμερα 199- μπορεί να μην έχουμε συνειδητοποιήσει πως η ημερομηνία γέννησής μας ίσως φαντάζει τόσο μυθολογική στους νεότερους όσο φάνταζε για εμάς η ιστορία του προπάππου που γεννήθηκε το 1876, σε κάποια απόμερη επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα το πολύ από το σπίτι μας.

Αν είναι έτσι, γιατί η πολιτική ηγεσία μας είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του προηγούμενου αιώνα; Γιατί είναι στην εξουσία άνθρωποι που εξιδανικεύουν όσους δημιούργησαν τα πρώτα προβλήματα της χώρας τον περασμένο αιώνα; Γιατί, παρά τις αποτυχίες της, η προηγούμενη γενιά διατηρεί τα ηνία, την επιρροή, τις αποφάσεις; Γιατί ελέγχει ακόμα την κοινή γνώμη; Δεν άργησε λίγο η αλλαγή φρουράς; Η Κύπρος έπρεπε να είχε αλλάξει ήδη, εδώ και χρόνια. Και η δικαιoλογία μας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το Κυπριακό, η κατοχή, η αδιαφάνεια, η κομματοκρατία. Η Κύπρος θα έπρεπε να είχε αλλάξει γιατί εμείς, όσοι ζήσαμε προηγούμενες εποχές και καταστάσεις, θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει.

Ξέρουμε πως τόσοι άλλοι άνθρωποι γύρω μας, από ανθρώπους που μπλέχτηκαν σε κάποια περιβαλλοντική ΜΚΟ και κάποιους που έγιναν εθελοντές μέχρι τους έναν ή δύο βουλευτές που νιώθουμε πως δουλεύουν για κάτι καλύτερο, προσπαθούν. Και πως η προσπάθεια να αλλάξει η κοινωνία είναι πρώτα από όλα ένας αγώνας να αλλάξεις ο ίδιος. Να αναλάβεις εσύ να φέρεις το μέλλον μέσα στον μικρό κύκλο γνωριμιών σου, στην οικογένεια και στους φίλους σου. Τους γνωστούς και τους συνάδελφούς σου. Αν το μέλλον άργησε και κάποτε νιώθεις πως τίποτα δεν προχωρά, δεν φταίνε μόνο τα συμφέροντα, οι Τούρκοι, ο καπιταλισμός και η Εκκλησία. Φταις κι εσύ. Και είναι στο χέρι σου να το επισπεύσεις.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φασίστες στον ορίζοντα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης, Στην Κύπρο δεν ζήσαμε κανονικά το φασισμό, τουλάχιστον στις “ελεύθερες” ...

Μια παράθεση [και] για την Παλαιστίνη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης “Στο καθ’ αυτό Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι φτάνουν το ένα εκατομμύριο, ...

Fraud police

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Σε ομιλία της, απευθυνόμενη στους αποφοίτους του New England Institute ...

Ich bin ein Λευκωσιάτης

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Επιστρέφοντας από τις κατεχόμενες περιοχές ένα βράδυ πήρα λάθος δρόμο. ...

Λαμπεντούζα, μια κριτική

Της Κατερίνας Πουλοπούλου* Λαμπεντούζα. Ένα παραδεισένιο νησί, εκεί που η Βόρειος Αφρική συναντά την ...

Εις μνήμην

Γράφει η Ηλιάνα Ανδρεαδάκη Τον Ιούνιο 2013, καθώς οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της ...

X