Το ΡΙΚ ανοίγει το αρχείο του στο κοινό

«Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του τόπου», το ΡΙΚ ανοίγει από τις 20 Ιανουαρίου 2016 τα Αρχεία του στην κοινωνία.

Πρόκειται για χιλιάδες αρχεία, σε εικόνα και ήχο, τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας και βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, τόσο για σκοπούς έρευνας, όσο και για απλή περιήγηση στον σύνδεσμο εδώ.

Η λειτουργία της ιστοσελίδας αποτελεί την τελευταία πράξη του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», στο πλαίσιο του οποίου ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν χιλιάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά αρχεία.

Στο μουσειακό υλικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ανέκδοτες σκηνές από τα τραγικά γεγονότα του 1974, συνεντεύξεις με εκατοντάδες ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού και της πολιτικής ζωής στην Κύπρο και την Ελλάδα, κλασικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες που άφησαν εποχή, αξέχαστες σειρές που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Μεγάλο μέρος του αναρτηθέντος υλικού, το οποίο θα διατεθεί μέσω της ιστοσελίδας της Europeana και εκτός των κυπριακών συνόρων, είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρίες.

Η προσπάθεια του ΡΙΚ για άνοιγμα του αρχειακού υλικού του στην κοινωνία δεν σταματά εδώ. Χιλιάδες ακόμα ώρες οπτικοακουστικού υλικού συνεχίζουν να ψηφιοποιούνται και να τεκμηριώνονται, με στόχο την ανατροφοδότηση του πολύτιμου μουσειακού υλικού, το οποίο τίθεται στη διάθεση του κοινού.

Στο Αρχείο του ΡΙΚ φυλάττεται σήμερα υλικό το οποίο ανάγεται πολύ πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου και τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Τα αρχεία αφορούν υλικό το οποίο είτε κινηματογραφείται από το ΡΙΚ είτε φτάνει στο Αρχείο από ξένα πρακτορεία κατόπιν συμφωνίας, εκπομπές παραγωγής ΡΙΚ (τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές), καθώς και ολοκληρωμένα Δελτία Ειδήσεων.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αρχειακό υλικό από τους προσφυγικούς συνοικισμούς του 1974 ©ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η ταινία Boyhood στους κυπριακούς κινηματογράφους

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ Παίζουν: Ελάρ Κολτρέιν, Ίθαν Χοκ, Λορελάι Λινκλέιτερ, Πατρίσια Αρκέτ κ.ά. Μια ...

Αποτελέσματα θεατρικού διαγωνισμού Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου

Η Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που εξήγγειλε κάτω από ...

Η Σκάλα του Μιλάνου απορρίπτει χρηματοδότηση από τη Σ. Αραβία

Η Σκάλα του Μιλάνου θα επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ στη Σαουδική Αραβία στον απόηχο της ...

Ο πρώτος βασιλικός τάφος της αυτοκρατορίας των Γουάρι στο φως, στο Περού

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανακάλυψαν ένα τεράστιο βασιλικό τάφο γεμάτο μουμιοποιημένες ...

Αλλα 25 εκατ. ευρώ για το Olivewood

Γράφει ο Αδάμος Αδάμου Περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, προκειμένου η Κύπρος ...

Φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2017»

Το φεστιβάλ που εστιάζει στη λογοτεχνία του φανταστικού θα λάβει χώρα από τις 28 ...

X