Το ΡΙΚ ανοίγει το αρχείο του στο κοινό

«Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του τόπου», το ΡΙΚ ανοίγει από τις 20 Ιανουαρίου 2016 τα Αρχεία του στην κοινωνία.

Πρόκειται για χιλιάδες αρχεία, σε εικόνα και ήχο, τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας και βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, τόσο για σκοπούς έρευνας, όσο και για απλή περιήγηση στον σύνδεσμο εδώ.

Η λειτουργία της ιστοσελίδας αποτελεί την τελευταία πράξη του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», στο πλαίσιο του οποίου ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν χιλιάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά αρχεία.

Στο μουσειακό υλικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ανέκδοτες σκηνές από τα τραγικά γεγονότα του 1974, συνεντεύξεις με εκατοντάδες ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού και της πολιτικής ζωής στην Κύπρο και την Ελλάδα, κλασικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες που άφησαν εποχή, αξέχαστες σειρές που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Μεγάλο μέρος του αναρτηθέντος υλικού, το οποίο θα διατεθεί μέσω της ιστοσελίδας της Europeana και εκτός των κυπριακών συνόρων, είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρίες.

Η προσπάθεια του ΡΙΚ για άνοιγμα του αρχειακού υλικού του στην κοινωνία δεν σταματά εδώ. Χιλιάδες ακόμα ώρες οπτικοακουστικού υλικού συνεχίζουν να ψηφιοποιούνται και να τεκμηριώνονται, με στόχο την ανατροφοδότηση του πολύτιμου μουσειακού υλικού, το οποίο τίθεται στη διάθεση του κοινού.

Στο Αρχείο του ΡΙΚ φυλάττεται σήμερα υλικό το οποίο ανάγεται πολύ πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου και τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Τα αρχεία αφορούν υλικό το οποίο είτε κινηματογραφείται από το ΡΙΚ είτε φτάνει στο Αρχείο από ξένα πρακτορεία κατόπιν συμφωνίας, εκπομπές παραγωγής ΡΙΚ (τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές), καθώς και ολοκληρωμένα Δελτία Ειδήσεων.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αρχειακό υλικό από τους προσφυγικούς συνοικισμούς του 1974 ©ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οσκαρ: 10 υποψηφιότητες για την ταινία του Γ. Λάνθιμου

H νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, The Favourite, όπως και η ασπρόμαυρη ταινία του ...

20ό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα δοθούν οι παραστάσεις της φετινής 20ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ ...

Με έκθεση του Χριστόφορου Σάββα εγκαινιάζεται η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ

Το 1968 ο Κύπριος εικαστικός Χριστόφορος Σάββα επιλέγεται για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ...

Στον Χρίστο Κυθρεώτη το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της Ελλάδας

Ο Χρίστος Κυθρεώτης είναι ο νικητής του Κρατικού Λογοτεχνικού Βραβείου της Ελλάδας για πρωτοεμφανιζόμενο ...

Διάκριση του Ανδρέα Γεωργαλλίδη από την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών του Παρισιού

Η Διεθνής Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών που εδρεύει στο Παρίσι θα τιμήσει τον ...

Xωρίς τεκμηρίωση η ανακοίνωση για τον τάφο του Ευπάτορα

Γράφει ο Κώστας Νάνος Επιστημονικά αυθαίρετο χαρακτήρισε το συμπέρασμα των κυρίων Μαυρογιάννη και Λεφαντζή ...

X