AyeBaDome:Super / Θκιο Ππαλιές

H γκαλερί Θκιό Ππαλιές – Thkio Ppalies παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο AyeBaDome:Super, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. 

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση την οποία επιμελείται ο Peter Eramian και στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ορέστης Λαζούρας, Παναγιώτης Μηνά, Νάγια Σάββα, Έφη Σαββίδη, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος και Νάταλι Γιαξή.

Όσο για τον «παράξενο» τίτλο της έκθεσης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της γκαλερί:

«Οι συνθήκες της εμφάνισης του AyeBaDome δεν είναι ξεκάθαρες. Πρόκειται για μια λέξη υβριδικής μετάλλαξης, αποτέλεσμα της αυτόματης διόρθωσης που προκύπτει από την αλγοριθμική παρακολούθηση των συνηθειών ενός χρήστη κινητής τηλεφωνίας. H αυτόματη διόρθωση και οι μέθοδοι πρόβλεψης εισαγωγής προσθέτουν στη γλώσσα ένα επίπεδο τεχνολογικής περιπλοκότητας που δημιουργεί λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια νέα γλώσσα της καθημερινότητας.»

Σημειώνει σε κείμενο για την έκθεση ο Ευαγόρας Βανέζης:

«Η έκθεση AyeBaDome:Super παρουσιάζει μια ευκαιρία οικειοποίησης της δυνατότητας σημασιοδότησης αυτού του υβριδίου. Με το να του δοθεί ένα ανοικτό, διαλογικό πλαίσιο που λειτουργεί στον ενδιάμεσο χώρο της τέχνης, δημιουργείται ένα αναφορικό σημείο που δεν δύναται να κλείσει. Τα έργα σε αυτήν την έκθεση δημιουργούν ρευστές αποκλίσεις δουλεύοντας διαφορικά. Το να δουλεύουμε διαφορικά, βυθισμένοι σε πολιτιστικές αλληγορίες που συχνά φαίνονται να είναι αυτές που πρωτίστως αρνούνται την αλλαγή, είναι η σύγχρονη, επιτακτική ανάγκη για την διατήρηση της συλλογικότητας μας.

Σε μια κοινωνία όπως η κυπριακή, όπου η τοπική διάλεκτος δημιουργεί μια απόκλιση μεταξύ επίσημης και καθημερινής ομιλίας, ο χώρος της διαφοροποίησης παραμένει διαρκώς ανοικτός και η μέθοδος της απόκλισης είναι βασική για τη δημιουργία τοπικών ταυτοτήτων. Αυτό επιτρέπει στα έργα να θέσουν τα αιτήματά τους με έναν τρόπο που να αποκαλύπτει τι απαρτίζει τις πιο ενδόμυχες πεποιθήσεις και επιθυμίες που δημιουργούν τον κοινό, διυποκειμενικό χώρο της κοινωνίας.

Το AyeBaDome είναι μία υβριδική ιδέα που μας προκαλεί να δώσουμε χρόνο στα ίδια τα έργα να διεισδύσουν και να μολύνουν τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους μεταφραστικής έκφρασης ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέοι τρόποι αναγνώρισης πολιτικών στιγμών, αλλάζοντας έτσι τις κοινωνικές βάσεις των όποιων σημείων αναφοράς.»

+ Η έκθεση AyeBaDome:Super εγκαινιάζεται την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 05 Μαρτίου. Η γκαλερί Θκιό Ππαλιές βρίσκεται στην οδό Κισσάμου 2Β στην Παλουριώτισσα και παραμένει ανοικτή από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή, 17:00 – 21:00. Για περισσότερες πληροφορίες: 99824520 / 99495198 / info@thkioppalies.org / www.thkioppalies.org

Το γραφικό της έκθεσης σχεδίασε ο Νίκος Στέφου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέες παραγωγές στο Σατιρικό Θέατρο

Τρεις νέες παραγωγές ετοιμάζεται να παρουσιάσει μέσα στον Δεκέμβριο το Σατιρικό Θέατρο. Το θεατρικό ...

Δημοτική Αγορά Αθηένου: αποκατάσταση ως Πολιτιστικό Κέντρο

Στην προκήρυξη Διαγωνισμού για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Αθηένου προχώρησε στις 24 Ιουλίου ...

Pediaios Happening – A fundraising event

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας σας προσκαλεί στο PEDIAIOS HAPPENING 2015 που θα πραγματοποιηθεί στο ...

Πολυαγαπημένες Μέρες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου Το μοναδικό κυπριακό ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος ...

ΕΚΑΤΕ καλεί δημιουργούς να συνεισφέρουν στα κυβερνητικά ταμεία

Να δώσουν αφιλοκερδώς έργα τους τα οποία θα πωληθούν σε χαμηλές τιμές ενισχύοντας τα ...

«La Casa de Papel»: Επιστρέφει τον Ιανουάριο

Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του τρίτου κύκλου της δημοφιλούς σειράς «Money Heist» ή ...

X