Graphic Stories Cyprus 2016

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά | @aggeliki.mk

Η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας στην Κύπρο λαμβάνει χώρα για δεύτερη χρονιά το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου 2016 με την πραγματοποίηση εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων

«Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον» – Robert Peters

6-GRAFISTORIES1

Στον απόηχο της 1ης επιτυχημένης Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου συνεχίζουμε δυναμικά για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει από την αρχή με την πραγματοποίηση του Graphic Stories Cyprus 2016. Η ανοικτή για το κοινό εκδήλωση δημιουργήθηκε για να καλύψει κάτι που έμοιαζε να λείπει όλα αυτά τα χρόνια από την Κύπρο, σε σχέση πάντα με το graphic design.

Το Graphic Stories Cyprus στοχεύει στην καλλιέργεια εικαστικής παιδείας και στην ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τις σύγχρονες γραφικές τέχνες και τα θέματα που τις απασχολούν, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Στοχεύει επίσης στην προώθηση και την προβολή της κυπριακής οπτικής επικοινωνίας και δημιουργίας όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, και στην ενθάρρυνση της δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό. Φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για συνάντηση και αλληλεπίδραση των σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού σε ετήσια βάση και παράλληλα ένα σημείο αναφοράς για τον χώρο της οπτικής επικοινωνίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων και εργαστηρίων έχει ως στόχο την κατάδειξη και την προώθηση της αξίας της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό, καθώς και τη διασύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο. Παράλληλα, η υλοποίηση των πιο πάνω δράσεων θέτει ως στόχο και την καλλιέργεια επαγγελματικής ενσυναίσθησης μεταξύ των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας της Κύπρου και να συμβάλει στη δημιουργία κουλτούρας και αξιών.

6-GRAFISTORIES3

Η ιδέα της υλοποίησης Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας στην Κύπρο συνεχίζει και για το 2016 ανανεώνοντας το ραντεβού των δημιουργικών επαγγελματιών για το τριήμερο από 26 έως 28 Φεβρουαρίου 2016. Η δεύτερη αυτή διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της οπτικής επικοινωνίας.

 

6-GRAFISTORIES4

Οι εκθέσεις

Το δημιουργικό τριήμερο ξεκινάει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης του International Reggae Poster Contest που περιλαμβάνει 80 αφίσες και θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά στο νησί, στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης».

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και από την Κύπρο. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της μουσικής Ρέγκε και η υποστήριξη του Alpha Boys School. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μια ειδική ομιλία από τον Κύπριο Dub ποιητή και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Haji Mike, με τίτλο: “Ταξίδι – Ρέγκε – Τζαμάικα – Ηνωμένο Βασίλειο – Κύπρος”.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ρέγκε πάρτι με τη συμμετοχή των Roots Crew Sound System. Οι Roots Crew Sound System, επηρεασμένοι από την underground μουσική σκηνή των Reggae sound systems της δεκαετίας του ’90 στο Λονδίνο, προωθούν αυτή τη μουσική κουλτούρα στο νησί μας από το 2000. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η παρουσίαση της μουσικής με μοναδικό τρόπο, μέσω του χειροποίητου ηχοσυστήματος που ακολουθεί αυτήν την παράδοση. Τα εγκαίνια του 3ημέρου και το πάρτι θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα Cyprus Dub Community Radio (audio και βίντεο).

Μια δεύτερη έκθεση αφίσας εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγενών Καρδιοπαθειών [εκ γενετής] Εφήβων & Ενηλίκων ACHDAC περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα του Graphic Stories Cyprus. Η έκθεση, που φιλοξενείταιυπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας στον χώρο της Πύλης Αμμοχώστου αυτήν τη φορά, αφορά 35 αφίσες, όσες είναι και οι συγγενείς καρδιοπάθειες. Την έκθεση, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου μετά το πέρας των διαλέξεων, επιμελείται και θα προλογίσει η πρόεδρος του συνδέσμου κ. Κατερίνα Παπαδοπούλου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων δράσης του συνδέσμου στην Κύπρο.

Οι διαλέξεις

Στη δεύτερη αυτή διοργάνωση θα φιλοξενηθούν τέσσερις διαλέξεις από τέσσερις διαφορετικές πτυχές της οπτικής επικοινωνίας. Σημειωτική, website, animation και εκτύπωση. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στην Πύλη Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας. 

·         Coffee, Beer or us? Ο Ευριπίδης Ζαντίδης, αναπληρωτής καθηγητής Γραφιστικής Επικοινωνίας και πρόεδρος στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναζητά και αναλύει τη σημειωτική της εθνικής μας ταυτότητας σε σχέση με την οπτική επικοινωνία στις έντυπες διαφημίσεις.

·         Οι Φάνος Χριστοφή και Μίλτος Σεργίου, της eBos Technologies, αναδεικνύουν τη σημασία της ιστοσελίδας ως μέσου διαφήμισης και προώθησης υπηρεσιών και αναλύουν τις βασικές πτυχές της αρμονικής ολοκλήρωσης ενός website, τόσο από την πλευρά του design όσο και από αυτή του marketing.

·         Ένα Γράμμα, Ένας Ήχος, Μια Εικόνα… Μια Γραφιστορία, ο γνωστός animator και εικονογράφος, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ παρουσιάζει τη δημιουργική πορεία για την υλοποίηση μιας… “γραφιστορίας”, συνδυάζοντας ήχους, γράμματα και εικόνες.

·         Ο Teddy Dako trainer & printing consultant περιηγείται αποκλειστικά για το κοινό του Graphic Stories Cyprus στα μονοπάτια της εκτύπωσης “The printing path” και μας υπενθυμίζει για μία ακόμα φορά ότι το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό, που στην περίπτωση αυτή δεν είναι άλλος από τον κόσμο των χρωμάτων, των σωστών χρωμάτων.

·         Ο Ρένος Δημητρίου, ιδρυτής του Cyprus Creative Club θα παρουσιάσει τα κυπριακά βραβεία Design και διαφήμισης Pygmalion, παράλληλα με τα αντίστοιχα του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού του ADC*E (Art Directors Club Europe).

Οι διαλέξεις προσφέρονται δωρεάν. Για κρατήσεις θέσεων συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στοwww.graphicstoriescyprus.com. Η κράτηση είναι απαραίτητη.

Τα Εργαστήρια

Στη 2η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας, θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια.Καλλιγραφία για όποιον αγαπάει την παράδοση και δημιουργία ePub e-book για όποιον αγαπάει την τεχνολογία.

Η διεθνούς φήμης καλλιγράφος Georgia Angelopoulos ταξιδεύει από τον Καναδά στην Κύπρο για να μυήσει το κοινό του Graphic Stories Cyprus στις παραδόσεις της χειρογραφίας και της καλλιγραφίας μέσω ενός 3ήμερου workshop με τίτλο: “ΚΑΤΙ ΠΑΛΙΟ, ΚΑΤΙ ΝΕΟ: Επανεξετάζοντας το Αρχαίο Κυπριακό Συλλαβάριο”. Το εργαστήριο καλλιγραφίας θα πραγματοποιηθεί στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης», από 26 έως 28 Φεβρουαρίου.

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής Νίκος Γαζετάς, Adobe Certified Expert και Instructor, χρησιμοποιεί το InDesign για τηΔημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub. Στο 2ήμερο workshop θα παρουσιάσει το πώς μπορεί ένας γραφίστας με το πρόγραμμα που ήδη γνωρίζει για τη σελιδοποίηση και τον σχεδιασμό εντύπων, να σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με την κατάληξη .epub που είναι εμπλουτισμένο και περισσότερο προσαρμόσιμο από ένα απλό pdf. Το εργαστήριο InDesign θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

Το κόστος των εργαστηρίων είναι 40 ευρώ για τους επαγγελματίες και 25 ευρώ για τους φοιτητές. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι πληρωμές και κρατήσεις θέσεων γίνονται ηλεκτρονικά στο www.graphicstoriescyprus.com, στο οποίο παρουσιάζεται και το αναλυτικό πρόγραμμα του δημιουργικού τριημέρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©Ελένη Παπαδοπούλου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

LiZiFa 2019

Το εργαστήρι Book Arts του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ...

Διαγωνισμός για την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ανακοίνωση σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του Διεθνούς ...

Επιστροφή στα θρανία

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη Κεφάλαιο Πελάτης, με «Π» κεφαλαίο παρακαλώ. Τι κεφάλαιο δηλαδή; ...

They Shoot Horses, Don’t They?

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Η διάσημη ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ από ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ : Σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας και η λογική που ακολουθούμε

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά O Δημήτρης Κανελλόπουλος, συνιδρυτής του The Comeback Studio [www.comebackstudio.com] ...

Η ουτοπία του καλοκαιριού σε ψηφιακά μωσαϊκά

Ο visual designer και καλλιτέχνης Χάρης Τσέβης μιλά στο “Π” για την έκθεση του ...

X