Iconoclastic Controversies / Έκθεση στο NeMe Arts Centre

Παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο “Iconoclastic Controversies: Μια οπτική κοινωνιολογία των αγαλμάτων και των μνημείων των νότιων περιοχών της Κύπρου” στο NeMe Arts Centre.

Η εν λόγω έκθεση αποτελείται από 20 φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύονται από κείμενα και οκτώ σημεία ακρόασης μαγνητοφωνημένων συνεντεύξεων που ερευνούν τα μνημεία, τα σημεία αναφοράς και τα γλυπτά που αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των Ελληνοκυπρίων. “Τα γλυπτά είναι οχήματα επικοινωνίας, ιδεολογίας και πληροφόρησης”, εξηγεί ο Nico Carpentier, “και μας βοηθούν να σκεφτούμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.”

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα γλυπτά στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα αφηγούνται και πλαισιώνουν το Κυπριακό πρόβλημα, καθώς και το πώς, σε πολλές περιπτώσεις, περιέχουν αναφορές στον Εαυτό και στους άλλους. Παρουσιάζουν έναν ηρωικό Εαυτό στη δική μας κοινότητα, ή δείχνουν τον πόνο του Εαυτού. Η έκθεση, όμως, διερευνά επίσης το πώς μερικά (κατ’ εξαίρεση) γλυπτά υπονομεύουν αυτήν την παραδοσιακή παρουσίαση του Εαυτού και προσφέρουν μια διαφορετική αφήγηση του προβλήματος, καθώς και την ταυτότητα των εμπλεκομένων ατόμων.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Nico Carpentier στη Κύπρο, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα απομακρύνεται από τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά κείμενα για να εξετάσει και να αναλύσει περίπλοκα κοινωνικά φαινόμενα, όπως αυτά που παράγονται από την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Η ιδέα πίσω από αυτήν την έκθεση είναι ότι οι φωτογραφίες μπορεί να λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά στη επικοινωνία της ακαδημαϊκής ανάλυσης. Πολύ πιθανόν να λειτουργήσει ακόμη πιο διαισθητικά.

Ημερίδα

Στις 23 Ιανουαρίου, στις 18:30, πριν από την έναρξη της έκθεσης, το NeMe διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο Monuments and Memorials as rhetoric / Objectivity as male. Η ημερίδα θα είναι ανοικτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο φωτογραφίας του ΤΕΠΑΚ στην πλατεία Ηρώων (γωνία Παύλου Μελά και Βασιλείου Μακεδόνος) στη Λεμεσό. Ομιλητές: Βάγια Καραΐσκου, Aysu Arsoy και Χρυσταλλένη Λοϊζίδου. Συντονίζει η Βίκυ Τρίγκα.

+ Η έκθεση “Iconoclastic Controversies:Iconoclastic Controversies: Μια οπτική κοινωνιολογία των αγαλμάτων και των μνημείων των νότιων περιοχών της Κύπρου” εγκαινιάζεται το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 20:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 06 Φεβρουαρίου. Το NeMe Arts Centre βρίσκεται στην οδό Φιλίππου Μακεδόνος 11 στη Λεμεσό και λειτουργεί Τρίτη-Παρασκευή (17:30-20:30) και Σάββατο (10:00-13:00).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι «Άγριες Φράουλες» του Μπέργκμαν ξανά στην οθόνη

Εξήντα δύο χρόνια μετά από την κυκλοφορία της, τα K-Cineplex προβάλλουν την εμβληματική ταινία ...

Εύης Γαβριηλίδης | Ζωή σε εικόνες

Έζησε μια γεμάτη ζωή ο Εύης Γαβριηλίδης, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που απεβίωσε την Τετάρτη ...

Ο Ai Weiwei μίλησε: «το Πεκίνο είναι μια βίαιη πόλη»

Δριμύ κατηγορώ ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο διάσημος καλλιτέχνης Ai Weiwei, για πρώτη ...

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

H Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) θα σηκώσει την αυλαία του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ ...

Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Μεσογείου FLEM 2

Ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι μεταξύ 25 με 27 Οκτωβρίου 2019, το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής ...

Η Κέιτ Μπλάνσετ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 71ου Φεστιβάλ Καννών

Η 42χρονη ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ είναι η 12η γυναίκα στην οποία ανατίθεται η προεδρία ...

X