Iconoclastic Controversies / Έκθεση στο NeMe Arts Centre

Παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο “Iconoclastic Controversies: Μια οπτική κοινωνιολογία των αγαλμάτων και των μνημείων των νότιων περιοχών της Κύπρου” στο NeMe Arts Centre.

Η εν λόγω έκθεση αποτελείται από 20 φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύονται από κείμενα και οκτώ σημεία ακρόασης μαγνητοφωνημένων συνεντεύξεων που ερευνούν τα μνημεία, τα σημεία αναφοράς και τα γλυπτά που αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των Ελληνοκυπρίων. “Τα γλυπτά είναι οχήματα επικοινωνίας, ιδεολογίας και πληροφόρησης”, εξηγεί ο Nico Carpentier, “και μας βοηθούν να σκεφτούμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.”

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα γλυπτά στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα αφηγούνται και πλαισιώνουν το Κυπριακό πρόβλημα, καθώς και το πώς, σε πολλές περιπτώσεις, περιέχουν αναφορές στον Εαυτό και στους άλλους. Παρουσιάζουν έναν ηρωικό Εαυτό στη δική μας κοινότητα, ή δείχνουν τον πόνο του Εαυτού. Η έκθεση, όμως, διερευνά επίσης το πώς μερικά (κατ’ εξαίρεση) γλυπτά υπονομεύουν αυτήν την παραδοσιακή παρουσίαση του Εαυτού και προσφέρουν μια διαφορετική αφήγηση του προβλήματος, καθώς και την ταυτότητα των εμπλεκομένων ατόμων.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Nico Carpentier στη Κύπρο, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα απομακρύνεται από τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά κείμενα για να εξετάσει και να αναλύσει περίπλοκα κοινωνικά φαινόμενα, όπως αυτά που παράγονται από την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Η ιδέα πίσω από αυτήν την έκθεση είναι ότι οι φωτογραφίες μπορεί να λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά στη επικοινωνία της ακαδημαϊκής ανάλυσης. Πολύ πιθανόν να λειτουργήσει ακόμη πιο διαισθητικά.

Ημερίδα

Στις 23 Ιανουαρίου, στις 18:30, πριν από την έναρξη της έκθεσης, το NeMe διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο Monuments and Memorials as rhetoric / Objectivity as male. Η ημερίδα θα είναι ανοικτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο φωτογραφίας του ΤΕΠΑΚ στην πλατεία Ηρώων (γωνία Παύλου Μελά και Βασιλείου Μακεδόνος) στη Λεμεσό. Ομιλητές: Βάγια Καραΐσκου, Aysu Arsoy και Χρυσταλλένη Λοϊζίδου. Συντονίζει η Βίκυ Τρίγκα.

+ Η έκθεση “Iconoclastic Controversies:Iconoclastic Controversies: Μια οπτική κοινωνιολογία των αγαλμάτων και των μνημείων των νότιων περιοχών της Κύπρου” εγκαινιάζεται το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 20:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 06 Φεβρουαρίου. Το NeMe Arts Centre βρίσκεται στην οδό Φιλίππου Μακεδόνος 11 στη Λεμεσό και λειτουργεί Τρίτη-Παρασκευή (17:30-20:30) και Σάββατο (10:00-13:00).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κλείνει το διάσημο βιβλιοπωλείο του Notting Hill

Ένα από τα πιο διάσημα βιβλιοπωλεία της Αγγλίας, το Travel Bookshop, το οποίο έγινε ...

Ίδρυμα ΣΟΚ: Προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή άρον άρον

Σε προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου προχώρησε το ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 31η

Μιξάρει και μαγειρεύει το astraki*strikes  .Θκειά Πίτσα.   2 ½ φλεντζάνια αλεύρι (για ούλες ...

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια | Το πρόγραμμα

Με ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο σηκώνει αυλαία το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, το ...

Τρεις ταλαντούχοι φωτογράφοι στο 6Χ6

To Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας New Talent Show Vol. I με ...

Το Μεγάλο Βραβείο Εικονογράφησης του Adobe Design Achievement Award στην εικονογράφο Δάφνη Χριστοφόρου

Η Δάφνη Χριστοφόρου είναι η νικήτρια του Μεγάλου Βραβείου στην κατηγορία Εικονογράφησης (Illustration Category ...

X