Απεβίωσε ο ιστορικός Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε ο διαπρεπής ιστορικός Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες στον τομέα της ιστορικής και ιδιαίτερα της κυπρολογικής έρευνας.

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος διακρίθηκε για το πολύτιμο έργο και τη σημαντική προσφορά του στα Γράμματα: το 1996 έλαβε την ύψιστη τιμή της Κυπριακής Πολιτείας, το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, και το 2012 την ανώτατη τιµητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, το Χρυσούν Παράσημον του Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος υπήρξε ιδρυτής και για σειρά ετών διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και διευθυντής του Γραφείου Ιστορίας της Κύπρου στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Το ερευνητικό του έργο αριθμεί εκατοντάδες τίτλους στους τομείς της Κυπριακής Ιστορίας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Σύγχρονης), της Λαογραφίας, της Φιλολογίας και της Θεωρίας και Μεθοδολογίας των Επιστημών του Ανθρώπου.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει λύπη για τον θάνατό του.

Η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη την Tετάρτη στις 15:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης. Τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, ο οποίος απουσιάζει για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό, θα εκπροσωπήσει η Διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, κα Άννα Λοιζΐδου-Pouradier Duteil.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής | Open Call

Πρόσκληση για την υποβολή έργων στο 1ο Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής στέλνει σε νέους μουσικούς ...

Δωρεάν προβολές παραστάσεων ΘΟΚ | «Σαμία» του Μενάνδρου

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζει τις δωρεάν προβολές παραστάσεων από το αρχείο του και ...

«Φυσική Απόσταση, Όχι Κοινωνική Απόσταση» από το Θέατρο Ριάλτο

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε ίσως την μεγαλύτερη ανατροπή στις ζωές των ανθρώπων σε όλο ...

Διαφωνίες για τον Banksy

Αντιπαράθεση προκάλεσε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ένα γκράφιτι που λέγεται ότι ανήκει στον Banksy, ...

“Όψεις μιας Λιγότερο Ορατής Διένεξης” στο Point

Η έκδοση  “Refugeehood and the Postconflict Subject” είναι μια εθνογραφία του δικαίου και της ...

Μια μέρα στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια μέρα αφιερωμένη σε παιδιά 8 έως 12 ετών πραγματοποιεί στους χώρους του το ...

X