Αυστηρώς κατάλληλο για ενηλίκους

Τι είναι: Πρόκειται για μια εικαστική έκθεση με τίτλο “Αυστηρώς κατάλληλο για ενηλίκους – Η Σεξουαλικότητα στην Κυπριακή Τέχνη”, στην οποία συγκεντρώνονται έργα καλλιτεχνών με κεντρικό θέμα τη σεξουαλικότητα, ένα θέμα ταμπού στην κυπριακή κοινωνία έως πρόσφατα.

Τι θα δούμε: Έργα καλλιτεχνών από το 1965 μέχρι σήμερα. Σε αυτά περιλαμβάνονται δουλειές των Άγγελου Μακρίδη, Στας Παράσχου, Στέλιου Βότση, Χαμπή Τσαγγάρη, Γκλυν Χιουζ, Άντρου Ευσταθίου, Γιώργου Δουκανάρη, Εύρου Ευρυβιάδη, Ανδρέα Παρασκευά, Πανίκου Τεμπριώτη, Κυριάκου Αχχιλέως, Λεωνίδα Σπανού, Μαρίας Λιανού, Μυρτώς Μακρίδου, Νικόλα Αντωνίου, Δημήτρη Μίχλη, Όλγας Σπανού, Ρήνου Στεφανή και Σούζαν Βάργκας.

Πού & Πότε: Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου και θα παραμείνει μέχρι τις 9 Απριλίου στον Πολυχώρο Αποθήκες, στη Λάρνακα.

Το σκεπτικό: Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της έκθεσης, την οποία επιμελείται η Ευαγόρια Δαπόλα, επιμελήτρια και ιστορικός Τέχνης του Πανεπιστήμιου του Σάσεξ, “η σεξουαλικότητα είναι μια οικουμενική έννοια που είναι δύσκολο να οριστεί, παρόλο που υπάρχει από την αρχή της ανθρωπότητας και είναι πάντα επίκαιρη. Συνεχώς αλλάζει μορφές και έκφραση και γι’ αυτό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εξερευνούν τη σεξουαλικότητα, τις έννοιες και τις μορφές της. Διάφοροι φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, αναλυτές και καλλιτέχνες προσπάθησαν να αποτυπώσουν και να εξηγήσουν αυτή την κινητήρια δύναμη, που είναι παράλληλα το κίνητρο αλλά και ο ευσεβής πόθος του ανθρώπου για τη διαιώνιση της ανθρωπότητας. Η τέχνη μιμούμενη τη ζωή εμπνέεται από τη φύση και αποτυπώνει μορφές σεξουαλικότητας. Από την αρχαιότητα έως σήμερα η κυπριακή τέχνη αποτύπωνε τη σεξουαλικότητα με διάφορους τρόπους.”

Οι στόχοι: Οι κύριοι στόχοι της διοργανώτριας ομάδας “Σαλίνα” είναι να αναπτύξουν έναν διάλογο για τη σύγχρονη κυπριακή τέχνη μέσω των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και μεταξύ των έργων τέχνης και του κοινού να δημιουργήσουν ποιοτικές και καλλιτεχνικές δράσεις / αντιδράσεις που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες του τόπου.

Η ομάδα “Σαλίνα”: Πρόκειται για μια νέα ομάδα που συστάθηκε και διοργανώνει την εν λόγω έκθεση. Την ομάδα απαρτίζουν οι δρ Νίκη Ζαντή (ακαδημαϊκός – Πολιτιστική Διαχείριση), Άρτεμις Καραγιάννη (διοργανώτρια εκδηλώσεων), Στέφανος Χριστοδουλίδης (ακαδημαϊκός – αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου), Ανδρέας Χατζηθωμάς (συγγραφέας, εκδότης, φιλόλογος) και Θεοχάρης Καραγιάννη (συλλέκτης και μελετητής Τέχνης).

Παράλληλες δράσεις: Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί εργαστήριο χαρακτικής από τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή και εργαστήριο υφασματογραφίας από τη Σούζαν Βάργκας, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια κεραμικής από καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στην έκθεση για την εξοικείωση των συμμετεχόντων τόσο με το θέμα όσο και με τις τεχνοτροπίες. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, ένα εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα «Αποσεξουαλικοποίηση του γυμνού».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις από τη δρα Νίκη Ζαντή και διαλέξεις που θα συντονίζονται από τον Στέφανο Χριστοδουλίδη.

Εικόνα: Έργο του Γκλυν Χιούζ που περιλαμβάνεται στην έκθεση.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σεμέλη

Η σκηνοθέτιδα Μυρσίνη Αριστείδου, σχετικά με την πρώτη κυπριακή ταινία που θα προβληθεί στην ...

The Green Line Project

Ένας περίπατος κατά μήκος της πράσινης γραμμής γέννησε μια ιδέα που εξελίχθηκε σε μια ...

Ήμουν η Λυσιστράτη

Τι είναι: Πρόκειται για τη νέα θεατρική παραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος. Το ...

Sunrise in Kimmeria

Ο Σάιμον Φαρμακάς ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας, στην οποία ...

Μεταμεσονύχτια γραμμή

Ο Ανδρέας Κυριάκου υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο της νέας του ταινίας με ...

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Επιμέλεια : Μερόπη Μωυσέως / Φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου Ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόεδρος του ...

X