Αυστηρώς κατάλληλο για ενηλίκους

Τι είναι: Πρόκειται για μια εικαστική έκθεση με τίτλο “Αυστηρώς κατάλληλο για ενηλίκους – Η Σεξουαλικότητα στην Κυπριακή Τέχνη”, στην οποία συγκεντρώνονται έργα καλλιτεχνών με κεντρικό θέμα τη σεξουαλικότητα, ένα θέμα ταμπού στην κυπριακή κοινωνία έως πρόσφατα.

Τι θα δούμε: Έργα καλλιτεχνών από το 1965 μέχρι σήμερα. Σε αυτά περιλαμβάνονται δουλειές των Άγγελου Μακρίδη, Στας Παράσχου, Στέλιου Βότση, Χαμπή Τσαγγάρη, Γκλυν Χιουζ, Άντρου Ευσταθίου, Γιώργου Δουκανάρη, Εύρου Ευρυβιάδη, Ανδρέα Παρασκευά, Πανίκου Τεμπριώτη, Κυριάκου Αχχιλέως, Λεωνίδα Σπανού, Μαρίας Λιανού, Μυρτώς Μακρίδου, Νικόλα Αντωνίου, Δημήτρη Μίχλη, Όλγας Σπανού, Ρήνου Στεφανή και Σούζαν Βάργκας.

Πού & Πότε: Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου και θα παραμείνει μέχρι τις 9 Απριλίου στον Πολυχώρο Αποθήκες, στη Λάρνακα.

Το σκεπτικό: Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της έκθεσης, την οποία επιμελείται η Ευαγόρια Δαπόλα, επιμελήτρια και ιστορικός Τέχνης του Πανεπιστήμιου του Σάσεξ, “η σεξουαλικότητα είναι μια οικουμενική έννοια που είναι δύσκολο να οριστεί, παρόλο που υπάρχει από την αρχή της ανθρωπότητας και είναι πάντα επίκαιρη. Συνεχώς αλλάζει μορφές και έκφραση και γι’ αυτό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εξερευνούν τη σεξουαλικότητα, τις έννοιες και τις μορφές της. Διάφοροι φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, αναλυτές και καλλιτέχνες προσπάθησαν να αποτυπώσουν και να εξηγήσουν αυτή την κινητήρια δύναμη, που είναι παράλληλα το κίνητρο αλλά και ο ευσεβής πόθος του ανθρώπου για τη διαιώνιση της ανθρωπότητας. Η τέχνη μιμούμενη τη ζωή εμπνέεται από τη φύση και αποτυπώνει μορφές σεξουαλικότητας. Από την αρχαιότητα έως σήμερα η κυπριακή τέχνη αποτύπωνε τη σεξουαλικότητα με διάφορους τρόπους.”

Οι στόχοι: Οι κύριοι στόχοι της διοργανώτριας ομάδας “Σαλίνα” είναι να αναπτύξουν έναν διάλογο για τη σύγχρονη κυπριακή τέχνη μέσω των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και μεταξύ των έργων τέχνης και του κοινού να δημιουργήσουν ποιοτικές και καλλιτεχνικές δράσεις / αντιδράσεις που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες του τόπου.

Η ομάδα “Σαλίνα”: Πρόκειται για μια νέα ομάδα που συστάθηκε και διοργανώνει την εν λόγω έκθεση. Την ομάδα απαρτίζουν οι δρ Νίκη Ζαντή (ακαδημαϊκός – Πολιτιστική Διαχείριση), Άρτεμις Καραγιάννη (διοργανώτρια εκδηλώσεων), Στέφανος Χριστοδουλίδης (ακαδημαϊκός – αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου), Ανδρέας Χατζηθωμάς (συγγραφέας, εκδότης, φιλόλογος) και Θεοχάρης Καραγιάννη (συλλέκτης και μελετητής Τέχνης).

Παράλληλες δράσεις: Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί εργαστήριο χαρακτικής από τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή και εργαστήριο υφασματογραφίας από τη Σούζαν Βάργκας, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια κεραμικής από καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στην έκθεση για την εξοικείωση των συμμετεχόντων τόσο με το θέμα όσο και με τις τεχνοτροπίες. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, ένα εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα «Αποσεξουαλικοποίηση του γυμνού».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις από τη δρα Νίκη Ζαντή και διαλέξεις που θα συντονίζονται από τον Στέφανο Χριστοδουλίδη.

Εικόνα: Έργο του Γκλυν Χιούζ που περιλαμβάνεται στην έκθεση.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Volks

Ένας βιομηχανικός χώρος στη Λευκωσία βρίσκεται στη διάθεση των τεχνών – απ’ όπου κι ...

ΝΙ•ΚΟ

Λένε τον πρώτο δίσκο της Στέλλας Χρίστου Τι είναι: Είναι ένας κύκλος τραγουδιών. Ένα ...

Θκιο ππαλιές artist-led project space

Επιμέλεια Μ.Μ. & Ε.Π. Ο φωτογράφος Στέλιος Καλλινίκου και ο εικαστικός Πίτερ Εραμιάν θα ...

Ένα αλπούμ ιστορίες

Τι είναι: Tο βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου με τίτλο “Ένα Αλπούμ ιστορίες”, το οποίο ...

This is a coup

Νέο ντοκιμαντέρ από τον Άρη Χατζηστεφάνου και την ομάδα InfoWar Productions, που αναφέρεται και ...

«Kότσος»

Φλου, βρουλιά, περούκες Τι είναι: Η κομμώτρια κ. Έλλη Ιωάννου Χριστοφή, που χτένιζε και ...

X