Ξεκινά η συντήρηση του Καραβιού της Κερύνειας

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Honor Frost και το πρόγραμμα UNDP των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν στις 2 Φεβρουαρίου ότι οι εργασίες αναβάθμισης του εκθεσιακού χώρου όπου φυλάσσεται το Καράβι της Κερύνειας, στο Κάστρο της Κερύνειας, ξεκινούν σύντομα.

Παράλληλα θα ξεκινήσει η συντήρηση των σημαντικών εκθεμάτων της Συλλογής του Καραβιού της Κερύνειας, που περιλαμβάνει τόσο το κουφάρι του πλοίου όσο και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο [κεραμικά αντικείμενα, αμφορείς κλπ].

Κύριος στόχος είναι η συντήρηση της έκθεσης του Καραβιού της Κερύνειας και των εκθεμάτων και η ασφαλής πρόσβαση για το κοινό -μεταξύ άλλων και ατόμων με κινητικά προβλήματα- στον εκθεσιακό χώρο. Με αυτό τον τρόπο οι εμπλεκόμενοι φορείς ευελπιστούν στην αναβάθμιση του σημαντικού αυτού ευρήματος ώστε να συνεχίσει να αντανακλά την κοινή ιστορία της Κύπρου, προωθώντας παράλληλα τη σημαντικότητα της προστασίας, μελέτης και συντήρησης της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά πρότζεκτ που επιχορηγούν η ΕΕ και το UNDP στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στο πλαίσιο των εργασιών υποστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων σημαντικής αξίας για τις κοινότητες της Κύπρου.

Αυτό θα είναι το πρώτο πρότζεκτ που πραγματοποιείται στην επαρχία Κερύνειας.

Το Καράβι της Κερύνειας

Tο Καράβι της Κερύνειας και τα ευρήματά του συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών ναυαγίων στον κόσμο. Τόσο το κουφάρι του πλοίου όσο και η πληθώρα των κεραμικών, αμφορέων και χάλκινων ευρημάτων έχουν δώσει και εξακολουθούν να δίνουν στους αρχαιολόγους, ερευνητές, ακαδημαϊκούς και στο κοινό πλούτο πληροφοριών σχετικά με τη ζωή της ελληνιστικής περιόδου και του εμπορίου στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Συλλογή βρίσκεται για πολλά χρόνια σε κίνδυνο εξαιτίας των κακών συνθηκών υπό τις οποίες φυλάσσεται. Γι’ αυτό και η λήψη μέτρων για τη συντήρηση και διαφύλαξη των ευρημάτων, επείγει.

Σε πρώτη φάση προωθήθηκε η συντήρηση των κεραμικών αντικειμένων, ο καθαρισμός του σκελετού του πλοίου και η καταγραφή της Συλλογής, από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο 2015.

Η επόμενη φάση ξεκινά άμεσα με την συντήρηση των εκθεμάτων αλλά και την καταγραφή ενός Αρχείου των αντικειμένων. Στο πρότζεκτ περιλαμβάνεται και ο καταρτισμός ενός προγράμματος για την προληπτική συντήρηση της Συλλογής. Επικεφαλής του πρότζεκτ είναι η Cassy Cutulle.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι συντηρήτριες Esra Çelikeri και Cassy Cutulle επί το έργον στο σκελετό του Καραβιού της Κερύνειας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου υποψήφιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Την ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας ...

SEXPECTATIONS – Στιγμιότυπα Vol.II

Στιγμιότυπα από τις παραστάσεις I CURE του Ivo Dimchev (Βουλγαρία) στο Θέατρο Ριάλτο (Πέμπτη, ...

Αγνωστες φωτογραφίες των Beatles πωλήθηκαν στην Αγγλία

Εκατοντάδες φωτογραφίες που δεν έχουν δοθεί ποτέ ξανά στη δημοσιότητα από τις πρώτες συναυλίες ...

Έρχεται το “Άγκάθθιν”

Ο νέος δίσκος “Αγκάθθιν” του κυπριακού συγκροτήματος Monsieur Doumani θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια κλίμακα ...

Τραγούδια και συγκίνηση στην κηδεία του Δ. Μητροπάνου

Πολλή συγκίνηση, λαϊκά τραγούδια-σταθμοί στην καριέρα του και η λέξη «αθάνατος» συνόδευσαν τον Δημήτρη ...

Ο νέος θίασος του ΘΟΚ /2014-2015

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 24 ηθοποιών που θα απαρτίζουν τον θίασο του ΘΟΚ για ...

X