3D εκτύπωση των γλυπτών που κατέστρεψε ο ISIS

Στην ψηφιακή αναπαραγωγή πολύτιμων αρχαίων γλυπτών που κατέστρεψαν μαχητές του ISIS στο Ιράκ προχώρησε ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο οργανισμός ψηφιακής τέχνης Rhizome παρουσίασε το πρότζεκτ της καλλιτέχνη Morehshin Allahyari, η οποία είναι ανάμεσα στα μέλη της αφοσιωμένης ομάδας η οποία επιχειρεί να στήσει ένα ψηφιακό αρχείο και να επαναδημιουργήσει ψηφιακά τα εν λόγω γλυπτά.

Το πρότζεκτ τρισδιάστατου μόντελινγκ και τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει τίτλο Material Speculation: ISIS/Download και σκοπός είναι η αναδημιουργία γλυπτών τα οποία καταστράφηκαν από μαχητές του ISIS τον Φεβρουάριο 2015 [τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου ο επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της χώρας, Fawzye al-Mahdi ανέφερε ότι πολλά από εκείνα τα γλυπτά ήταν αντίτυπα και πως τα αυθεντικά ήταν ασφαλισμένα στο Μουσείο της Βαγδάτης].

isisΕικόνα από την καταστροφή εκθεμάτων στο Μουσείο της Μοσούλης, τον Φεβρουάριο 2015.

Η Μ. Allahyari εργάζεται πάνω στο εν λόγω πρότζεκτ εδώ και ένα χρόνο με σκοπό τη δημιουργία μιας ψηφιακής χρονοκάψουλας. Το αποτέλεσμα είναι ένα zip file 570 mb, στο οποίο περιλαμβάνεται ακαδημαϊκή έρευνα, ηλεκτρονική αλληλογραφία με το Μουσείο της Μοσούλης, εικόνες υψηλής ανάλυσης και εκδοχές των γλυπτών για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ολόκληρο το file είναι διαθέσιμο για κατέβασμα στην ιστοσελίδα του Rhizome.

«Το κατέβασμα δίνει στο πρότζεκτ τη δύναμή του», ανέφερε ο επιμελητής του Rhizome, Paul Soulellis, στον Observer. «Κατά κάποιο τρόπο δίνεται νέα ζωή στα έργα».

«Δεν πρόκειται για αντικατάσταση των έργων τέχνης», σχολίασε η ίδια η κ. Αllahyari. Το πρότζεκτ, διευκρίνισε, έχει να κάνει με την αναπαραγωγή όχι μόνο των γλυπτών αλλά της ιστορίας.

Δώδεκα γλυπτά τα οποία καταστράφηκαν από τους μαχητές του ISIS παρουσιάζονται στην τρισδιάστατη μορφή τους σε ρητίνη, στο Trinity Square Video, στο Τορόντο, μέχρι τις 19 Μαρτίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο φτερωτός ταύρος Lamassu, ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαιολογικής κληρονομιάς του Ιράκ, που καταστράφηκε το 2015, δημουργήθηκε ξανά με τη μέθοδο τρισδιάστατης εκτύηπωσης από την Morehshin Allahyari / ΦΩΤΟ ©2015 Morehshin Allahyari

ΠΗΓΗ: OBSERVER

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παραδίδεται μέχρι το τέλος 2017 η Πλατεία Ελευθερίας [εικόνες]

«Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή του έργου αυτού έχει ταλαιπωρήσει πολλούς συμπολίτες μας. Συναισθανόμαστε τις ...

Ζητούνται νέοι μουσικοί ως σολίστ στην Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου οργανώνει ακροάσεις για νέους μουσικούς μέχρι 27 ετών, για ...

Αναμένοντας το ΡΙΚ για την επιστροφή των έργων από τα κατεχόμενα

Σε αναμονή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) βρίσκεται η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον ...

Δικαστική νίκη για σπάνιο αρχαίο νόμισμα

Το δρόμο για την επιστροφή σπάνιου αρχαίου νομίσματος στην Ελλάδα άνοιξε απόφαση δικαστηρίου στην ...

Τρεις στους έξι Κύπριοι για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ

Τρεις Κύπριοι καλλιτέχνες, η Νάταλι Γιαξή, ο Σωκράτης Σωκράτους και η Μαρία Χασάπη διεκδικούν ...

Αρχαίοι κίονες στα ανοιχτά της Ζακύνθου

Μεγάλο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας, που  πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης  εντόπισαν ...

X