Binge-watching, μέρος Α

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Πριν από 20 περίπου χρόνια εγκαταστάθηκα ένα καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Όχι μόνο για βόλτα. Ήθελα να δω πώς διαχειρίζονταν αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε διαδραστικές υπηρεσίες στην τηλεόραση, σε μια χώρα που ήταν πολύ πιο μπροστά ακόμα και από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές. Ήταν κομμάτι της πτυχιακής μου, που μετά έγινε μεταπτυχιακή διατριβή και χρόνια μετά μου χάρισε κι ένα μικρό δρ μπροστά από το όνομά μου.

Για όσους δεν θυμούνται, πριν από 20 χρόνια διαδίκτυο δεν υπήρχε στο σπίτι. Ούτε στη δουλειά. Ίσως σε μερικά σπάνια μέρη, όπως βιβλιοθήκες ή εφημερίδες κάπου στην κεντρική Ευρώπη, να βρισκόταν ένας υπολογιστής που δούλευε σε windows 3.11 ή σε Mac που να είχε κι ένα browser κι ένα μόντεμ που γκάριζε για να συνδεθεί “ίιιι-αν, ίιιι-αν”.

Ούτε και στην Αμερική είχαν όμως. Η τοπ τεχνολογία ήταν τα beeper, αυτά που δεν έφτασαν εδώ, καθώς και τα τηλέφωνα αυτοκινήτου. Δεν ήταν ακριβώς κινητά, ήταν σταθερά αυτοκινήτου… Και μάλιστα, επειδή το χάκινγκ ήταν συχνό, σ’ έπαιρνε κάποιος στο beeper και μετά τον έπαιρνες από το αυτοκίνητο για να μην μπει ο χάκερ στη γραμμή και τηλεφωνεί απεριόριστα… μύλος σας λέω.

Ήμουνα τόσο μικρή όσο να μου φαίνονται όλα αυτά σαν θαύματα της τεχνολογίας. Άλλωστε κι εγώ ήμουνα γκατζετάκιας: είχα ηλεκτρονική γραφομηχανή για τις εργασίες στο πανεπιστήμιο (κάποιος μου το θύμισε πρόσφατα και κόντεψα να λιποθυμήσω) πριν αποκτήσω το πρώτο μου Mac, όταν το σπίτι συνδέθηκε στο ίντερνετ.
Εκεί λοιπόν, στην Αμερική, αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες μου έδιναν πρόθυμα τόνους υλικό και μάλιστα οπτικοακουστικό, το οποίο όμως ήταν σε κασέτες VHS, που όμως χρησιμοποιούσαν το σύστημα NTSC και όχι τα ευρωπαϊκά PAL ή SECAM, άρα τα δικά μας βίντεο δεν τα διάβαζαν (ενώ από PAL σε SECAM ή αντίστροφα έχανες μόνο το χρώμα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι), είδα κι έμαθα πολλά πράγματα.

Ήδη τότε υπήρχαν συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως το HBO που μπορούσες με το πάτημα ενός κουμπιού ν’ αγοράσεις την ταινία που μόλις ξεκινούσε και να τη δεις. Ωστόσο, αν για κάποιον λόγο δεν μπορούσες να τη δεις εκείνη τη στιγμή, έχανες την αγορά σου. Η αμερικανική τεχνολογία και αγορά, πάντως, ήταν έτοιμες να πάνε πολύ πιο μπροστά. Ήταν έτοιμες να σου προσφέρουν τεχνολογία, που με το πάτημα ενός κουμπιού θα αγόραζες το προϊόν που έβλεπες στην οθόνη. Ήταν έτοιμες να σου προσφέρουν ταινίες, τις οποίες θα αγόραζες και θα έβλεπες ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο τη στιγμή που τη μετέδιδε το κανάλι. Και πολλά ακόμα.

Πιστεύω πως το όλο σχέδιο ναυάγησε -σε πλανητική κλίμακα εννοώ- λόγω του διαδικτύου, του οποίου η άνθιση ήρθε σχεδόν αμέσως μετά. Τα μεγάλα σχέδια έμειναν στο χαρτί γιατί ο κόσμος έφυγε από τη μικρή οθόνη (είχαν και οι Αμερικάνοι εκείνες τις τεράστιες τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής που σοκάριζαν κάθε άμαθο Ευρωπαίο) και στράφηκε σε μια μικρότερη, για ν’ ανακαλύψει έναν καινούργιο θαυμαστό κόσμο, τον κόσμο του ίντερνετ.
Αυτά τα 20 χρόνια λοιπόν, όλη η προσοχή του καταναλωτή ειδήσεων και ενημέρωσης στράφηκε στον υπολογιστή και στο κινητό. Ένα μέσο τόσο μα τόσο γοητευτικό σε σχέση με τον δεινόσαυρο, που ήταν θρονιασμένος στο σαλόνι.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση και ο κινηματογράφος στράφηκαν και σε ποιοτικές παραγωγές και σε πραγματικά διαδραστικές υπηρεσίες παντρεύοντας τη συσκευή με το διαδίκτυο απευθείας. Στην ουσία αποδέσμευσαν τη συσκευή από την κλασσική “μετάδοση” και την έκαναν ακόμα μια οθόνη δίπλα σ’ εκείνη του desktop, του laptop και του κινητού.

Κι εμείς αποκτήσαμε συνήθειες όπως το Binge-watching και αναπτύχθηκαν υπηρεσίες όπως το Netflix.
Συνεχίζεται…

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το κουμπί μας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το τελευταίο μας απόκτημα στο σπίτι είναι το ...

Ένας κόσμος που γνέφει ‘κου-κου’

Του Νιλ Πόστμαν* “Βιαζόμαστε να κατασκευάσουμε ένα μαγνητικό τηλέγραφο από το Μέιν ώς το ...

Νέο iPhone χωρίς ενθουσιασμό

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Το γεγονός της εβδομάδας, δεν είναι ανάγκη να είσαι γκουρού ...

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει

valia@inrec.gr Αυτή η ιστορία με τους ιούς έχει αρχίσει να με κουράζει. Εντάξει, όταν ...

Ευρωπαϊκές «καμπάνες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@irnec.gr Οι αρχές και οι οργανώσεις καταναλωτών της ΕΕ ...

Η μυστική ζωή των υλικών

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr Φέτος είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ολόκληρο το 9ο Φεστιβάλ ...

X