Information Graphics & 6ο ICTVC Early Birds

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk

Έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο διεθνώς σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κυπριακό κοινό την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο Μ-203 του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος μέσω του προγράμματος “Graphic Communication” του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα μιλήσει για την “Οπτικοποίηση της Είδησης”, σε μια εκδήλωση ανοικτή για το κοινό.

Τα information graphics ή infographics είναι ουσιαστικά γραφικές οπτικές αναπαραστάσεις πληροφοριών, στατιστικών, δεδομένων ή και γνώσης που έχουν ως στόχο την καθαρή, γρήγορη και εύκολα αντιληπτή οπτικοποίησή τους. Στη βάση τους τα infographics επιδιώκουν τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας του αναγνώστη με τη χρήση γραφικών, ενισχύοντας την ικανότητα του ανθρώπινου οπτικού συστήματος να αντιληφθεί και να αφομοιώσει την πληροφορία. Η οπτικοποίηση της είδησης συνεπώς σχετίζεται με την οπτικοποίηση των πληροφοριών και δεδομένων, τη δημιουργία στατιστικών γραφικών και γενικότερα αφορά την ίδια την αρχιτεκτονική της πληροφορίας. Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και η ευκολότερη ενσωμάτωση των infographics σε κάθε είδους ιστότοπους, ειδησεογραφικούς ή μη, έχουν εξελίξει σε σημαντικό βαθμό τη μορφή αυτή οπτικής επικοινωνίας, ενώ η πληθώρα των πληροφοριών που κατακλύζουν τον σύγχρονο άνθρωπο έχουν κάνει τη χρήση τους αναγκαιότητα.

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιλαμβάνονται τον κόσμο που ζουν λαμβάνοντας εισόδους από τις πέντε αισθήσεις τους (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση), αλλά λαμβάνουν σημαντικά περισσότερες πληροφορίες κυρίως μέσω της αίσθησης της όρασης παρά από οποιαδήποτε από τις άλλες τέσσερις. Το πενήντα τοις εκατό του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στις οπτικές λειτουργίες και για τον λόγο αυτό μπορεί και επεξεργάζεται τις εικόνες πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα κείμενα. Ο εγκέφαλός μας μπορεί και επεξεργάζεται τις εικόνες παράλληλα και μαζικά, σε αντίθεση με το κείμενο, η επεξεργασία του οποίου γίνεται με γραμμικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί τις πληροφορίες από ένα κείμενο σε σχέση με μια σειρά εικόνων. Τα infographics συνδυάζουν εικόνες, κείμενο, γραφικά και στατιστικά δεδομένα, στοχεύοντας στην αποδοτικότερη αξιοποίηση του εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου που μπορεί να διαθέσει ο σύγχρονος άνθρωπος για την απορρόφηση της πληροφορίας.

Ποιος είναι

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1972 και σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα.
Εργάστηκε ως μακετίστας στο περιοδικό “Εψιλον” της “Kυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, ενώ στη συνέχεια πέρασε στο τμήμα γραφημάτων της εφημερίδας. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην τηλεόραση του Αlpha και εικαστικός σύμβουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 2001. Έχει σχεδιάσει σειρά χαρτών για ταξιδιωτικά περιοδικά και ταξιδιωτικούς οδηγούς, ενώ έχει εκδώσει και 12 προσωπικά βιβλία. Το 2002 βραβεύθηκε στον διαγωνισμό των ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) για τα γραφήματά του στην “Ελευθεροτυπία” και για τον σχεδιασμό του λογοτεχνικού περιοδικού “Βιβλιοθήκη”. Το 2008 και 2009 βραβεύθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό σχεδιασμού εφημερίδων στη Βιέννη (European Newspaper Design Awards). Σήμερα σχεδιάζει infographics στο γραφείο σχεδιασμού γραφημάτων greekinfographics.

6ο ICTVC στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα τις ημέρες αυτές ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια του φετινού καλοκαιριού, το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας – ICTVC, ανακοίνωσε την έναρξη των Early Birds εγγραφών για το συνέδριο. Το μειωμένο ποσό εγγραφής στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει είσοδο σε όλες τις ομιλίες και παρουσιάσεις του συνεδρίου, τις συνοδευτικές εκθέσεις, τα διαλείμματα για καφέ, καθώς επίσης την τσάντα του συνεδρίου και τη βεβαίωση συμμετοχής.
Περισσότεροι από 120 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο θα συμβάλουν στην πραγμάτωση του 6ου ICTVC στη Θεσσαλονίκη το 2016! Από το πρωί της Τρίτης 5 έως και το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου θα διευθύνουν τα 10 πρακτικά εργαστήρια του συνεδρίου. Θα παρουσιάσουν τις επαγγελματικές εφαρμογές και την έρευνά τους σε περισσότερες από 85 ομιλίες και θα συντονίσουν τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας. Θα εκθέσουν τις δουλειές τους και θα καταθέσουν δείγματα της δημιουργικότητάς τους. Θα οργανώσουν το υλικό και θα συμμετάσχουν σε ενδιαφέροντα εικαστικά δρώμενα. Θα είναι εκεί για να γνωριστούν και να μιλήσουν μαζί μας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στη θεωρία, την ιστορία, την πρακτική και την εκπαίδευση στο design για την τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία.

Το 6ο ICTVC διοργανώνεται με τη συνεργασία του Προγράμματος “Γραφικής Επικοινωνίας” του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του “Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης” και του “Ινστιτούτου Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας”. Περισσότερες πληροφορίες στο site του συνεδρίου: http://www.ictvc.org/2016/el/

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ρένος Δημητρίου: στήριξη στην κυπριακή δημιουργικότητα

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk Αυτή την εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω ...

Graphic Stories Cyprus με ετικέτα EFFE

Με την διάκριση EFFE Label διακρίθηκε το Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου Graphic Stories ...

Design… φθηνό, ποιοτικό και γρήγορο;

Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά aggeliki.mk@gmail.com Είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των επαγγελματιών σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας ότι το ...

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ : Στο μέλλον η οπτική επικοινωνία δεν θα τυπώνεται, θα προβάλλεται

Συνέντευξη στην Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά Ο Περικλής Χριστοφορίδης, σχεδιαστής με πλούσια εμπειρία και πληθωρικό ...

Travellink Project και 2ο Behance Portfolio Review Κύπρου

Η πρώτη εκδήλωση αφορά τη φιλοξενία για πρώτη φορά στην Κύπρο της δράσης Ink ...

Games and Politics στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Tο Games and Politics που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι τις 16 ...

X