The Alien Trail

Ο φωτογράφος Νικόλας Ιορδάνου μαζί με τρεις φωτογράφους του πρακτορείου Magnum εστιάζουν στους αόρατους ανθρώπους της Κύπρου

Τι είναι: Το «Τhe Alien Trail» είναι ένα πρότζεκτ που δημιουργήθηκε από τον Νικόλα Ιορδάνου στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, προκειμένου να φέρει την ευαισθητοποίηση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει ως στόχο να εξετάσει και να παρουσιάσει αυτές τις μειονοτικές ομάδες της κυπριακής κοινωνίας, έτσι ώστε να γίνουν ορατές, κατανοητές και εν τέλει αποδεκτές.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την κυπριακή κοινωνία είναι να δει την ύπαρξη αυτών των αόρατων ανθρώπων – υπάρχουν και είναι πραγματικοί. Αλληλεπιδρούν μαζί μας, εργάζονται για εμάς αναλαμβάνοντας τις πιο δύσκολες δουλειές και παίρνουν τους ρόλους μέσα στην κοινωνία που κανείς άλλος δεν θέλει.

Μέσα στην αφάνειά τους, χρησιμοποιούνται μόνο όταν τους χρειαζόμαστε και γρήγορα ξεχνιούνται. Μόνο όταν αυτή η αορατότητα ξεπεραστεί θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη φάση της αποδοχής και της ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία. Η πρόθεση του «The Alien Trail» είναι να κάνει αυτούς τους ανθρώπους ορατούς.

Οι φωτογράφοι: Ο Κύπριος φωτογράφος Νικόλας Ιορδάνου θα συνεργαστεί με τρεις φωτογράφους από το πρακτορείο Magnum: τον Γάλλο Antoine D’Agata, την Bieke Depoorter από το Βέλγιο και τον Έλληνα Νίκο Οικονομόπουλο. Όλοι θα επισκεφθούν την Κύπρο με σκοπό να επιλέξουν τη δική τους φωτογραφική αποστολή σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στο νησί. Οι τέσσερίς τους θα δημιουργήσουν μια καινούργια φωτογραφική δουλειά που θα μας παρουσιάσει μιαν αθέατη πλευρά της κυπριακής πραγματικότητας με τη βοήθεια του UNHCR και της Αιμιλίας Στροβολίδου.

Τι θα δούμε: Η φωτογραφική δουλειά θα παρουσιαστεί μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας που θα γίνει τον Σεπτέμβρη του 2017 και με την έκδοση φωτογραφικού βιβλίου. Το πρότζεκτ «The Alien Trail» θα είναι ένα ταξίδι δύο ετών, το οποίο θα κινηματογραφηθεί με σκοπό να παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτες τους Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβια Νικολαΐδου, το οποίο θα προβληθεί στην Κύπρο στις αρχές του 2018.

Παιδικό εργαστήρι: Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα εργαστήρι video art και ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστές τα παιδιά αυτών των μειονοτικών ομάδων και παιδιά από την Κύπρο. Το εργαστήρι έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή παιδιά με διαφορετικά υπόβαθρα, έχοντας κοινή εμπειρία τη δημιουργία video art και ντοκιμαντέρ, δίνοντάς τους την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφραστούν με μια μη λεκτική, οπτική γλώσσα, χωρίς το εμπόδιο της γλώσσας. Οργανωτής του εργαστηρίου αυτού είναι η Σύλβια Νικολαΐδου σε συνεργασία με την ανθρωπολόγο Ναντίνα Χριστοπούλου και θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2017.

Φωτογραφία: ©Νικόλας Ιορδάνου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Sunrise in Kimmeria

Ο Σάιμον Φαρμακάς ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας, στην οποία ...

Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας

Επιμέλεια: Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου Ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος ανάμεσα σε κουτιά που κρύβουν θησαυρούς, ...

Pantheon Theatre

Ένας νέος πολυχώρος μπαίνει στην DeLorean και διαγράφει τροχιά εν έτει 2015. Η ομάδα: ...

Ο πρώτος δίσκος των Belua έρχεται…

Ποιες είναι: Οι Belua αποτελούνται από: τη Zara Der Arakelian στα φωνητικά, τη Μικαέλα ...

Volks

Ένας βιομηχανικός χώρος στη Λευκωσία βρίσκεται στη διάθεση των τεχνών – απ’ όπου κι ...

«Oι Sandy Brour»

Τί είναι: Ο πρώτος δίσκος των Sandy που θα περιλαμβάνει επτά τραγούδια, δύο covers ...

X