Yποβολή προτάσεων για την Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ενώνουν δυνάμεις για την επαναφορά του μικρού φεστιβάλ αρχαίου δράματος και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος.                                       

Μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος: 2010 – 2012

To Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στο Παλιό Ξυδάδικο με πρωτοβουλία του ΜΙΤΟΣ και είχε σαν στόχο τη δημιουργία μιας ετήσιας πλατφόρμας θεατρικών παραστάσεων σε κλειστό χώρο. Παρουσίασε σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος στη διάρκεια της δράσης του και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα πολύπλευρο και άμεσο: θεατρικές παραστάσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, παρουσιάσεις εν είδει σπουδής, εισηγήσεις, ζωντανή μουσική, συζητήσεις, αναλόγια, προβολές και σεμινάρια.  Κάθε χρονιά η διοργάνωση έκλεινε με ένα συμπόσιο, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών πάνω στη θεματική του φεστιβάλ.

4ο μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος 2016: Γιατί αρχαίο δράμα;

Για τη νέα και 4η εκδοχή του μικρού φεστιβάλ αρχαίου δράματος, το ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ προσκαλούν κοινό και συμμετέχοντες καλλιτέχνες να συζητήσουν γιατί μας αφορά το αρχαίο δράμα και τα θέματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνική δραματουργία, το βαθμό στον οποίο το αρχαίο δράμα έχει επηρεάσει και συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς και, τέλος, τους προβληματισμούς που θέτει στα πολύ κρίσιμα πια ζητήματα της ταυτότητας και της καταγωγής, της μνήμης και της παράδοσης.

Το 4ο μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο σε διαφορετικούς χώρους στη Λεμεσό και θα περιλαμβάνει παραστάσεις σε κλειστό χώρο, προβολές, εργαστήρια, έκθεση και συζητήσεις.

Ανοικτή πρόσκληση

Οι διοργανωτές πιστεύουν πως η ανάγκη για μια καινούργια ανάγνωση των κειμένων του αρχαίου δράματος είναι απαραίτητη ώστε αυτά να συνεχίσουν να αφορούν τους σημερινούς θεατές όλων των ηλικιών και να διαμορφώνουν μια συλλογική συνείδηση.  Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δοθεί βήμα σε νέους Κύπριους δημιουργούς να προτείνουν τέτοιες νέες αναγνώσεις, να δώσουν τη δική τους απάντηση στη γενική θεματολογία του Φεστιβάλ «Γιατί αρχαίο δράμα;», αλλά και να αρθρώσουν θεατρικό λόγο διαμορφώνοντας τα επόμενα βήματα της ιστορίας του Κυπριακού θεάτρου στο αρχαίο δράμα, οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος.

Προσκαλούν δημιουργούς του θεάτρου ή της performance που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο ή Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό, να υποβάλουν προτάσεις για παραστάσεις διάρκειας 20′- 30′, που να διαπραγματεύονται κείμενα από την αρχαία δραματουργία ή σύγχρονα κείμενα που έχουν αναφορά στο αρχαίο δράμα και να συμβαδίζουν με όλους τους πιο πάνω στόχους στο επίπεδο της σκηνοθεσίας, της φόρμας της παράστασης, αλλά και της κίνησης, της μουσικής, της σκηνογραφικής πρότασης και της υποκριτικής.  Η πρόσκληση δεν αφορά σε θεατρικά αναλόγια ή παραστάσεις σε εξέλιξη.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αξιολογηθούν από πενταμελή ομάδα επιλογής την οποία αποτελούν οι:

  • Δηώ Καγγελάρη, Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια (Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ)

  • Έλενα Αγαθοκλέους, Ηθοποιός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

  • Κωνσταντίνος Μελίδης, Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Συνεργάτης Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

  • Μαρία Κυριάκου, Σκηνοθέτης, Μέλος Δ.Σ. Θεάτρου Ριάλτο

  • Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου, Γενικός Διευθυντής Θεάτρου Ριάλτο

Θα επιλεγούν 3 προτάσεις που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ. Η σχετική αμοιβή για την κάθε συμμετοχή θα ανέλθει στο 30% των συνολικών εισπράξεων της βραδιάς, με ελάχιστο ποσό τα 1,000€.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Μαρτίου ηλεκτρονικά στο mitos@mitos.org.cy με τίτλο: Πρόταση για συμμετοχή στην Κυπριακή Πλατφόρμα – 4ο μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος.

Για να θεωρείται επιλέξιμη μια πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει: τίτλο, συγγραφέα/συγγραφείς, περιγραφή ιδέας/σκεπτικού, συντελεστές, αντιπροσωπευτικά δείγματα προηγούμενης δουλειάς των βασικών συντελεστών (να σταλούν σχετικά links), βιογραφικά των συντελεστών, πληροφορίες επικοινωνίας (όνομα υπευθύνου πρότασης, τηλέφωνο, mail). Απαντήσεις θα σταλούν σε όλες τις προτάσεις μέχρι τις 18 Μαρτίου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ προτείνει: 3+3 βιβλία για τα Χριστούγεννα

Από τις δεκάδες τίτλων που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες ενόψει της εορταστικής περιόδου, το ...

Αλκίνοος Ιωαννίδης – Συναυλίες Σεπτέμβριος 2015

Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες του Ιουνίου και την απαίτηση του κοινού που δεν κατάφερε ...

11χρονες μαθήτριες βραβεύθηκαν σε διαγωνισμό διηγήματος

Το τρίτο βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες», στην κατηγορία «Διηγήματα», κέρδισε ...

Οι ταινίες της εβδομάδας

Horrible Bosses Σκηνοθεσία: Σεθ Γκόρντον Παίζουν οι: Κέβιν Σπέισι, Τζέισον Μπέιτμαν, Τζέισον Σουντεΐκις, Τσάρλι ...

15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού προχωρά στη φετινή 15η διοργάνωσή του, η οποία θα ...

Το 2011 σε δύο λεπτά και 52 δευτερόλεπτα

Η Google δημιούργησε ένα βίντεο με την ανασκόπηση του 2011, μιας χρονιάς δύσκολης για ...

X