Γυναίκες πρόσφυγες στον φακό της Marie Dorigny

Hotspot Μόρια, Λέσβος, Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φτάνουν κάθε μέρα στο νησί κάνει την αναμονή για εγγραφή μακρά, αναγκάζοντας έναν αριθμό από αυτούς να περάσουν τη νύχτα στο στρατόπεδο σε πρόχειρες συνθήκες.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, εγκαταλείποντας τις χώρες τους που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι αριθμοί δεν μειώνονται. Η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται. Το ίδιο και η ανθρωπιστική κρίση καθώς χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια είναι θύματα βίας, βιασμών, σωματεμπορίας, διακρίσεων. Αποφασίζοντας να φωτίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε στη βραβευμένη φωτορεπόρτερ Marie Dorigny να εστιάσει τον φακό της σ’ αυτό το θέμα, που παραμένει χωρίς φωνή στην ειδησεογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Από τον Δεκέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016, η Marie Dorigny έκανε τη διαδρομή στην οποία εξαναγκάζεται ένας τεράστιος αριθμός συνανθρώπων μας: η άφιξη με πλοίο στην Ελλάδα, το ταξίδι με τρένο σε διάφορες χώρες -μεταξύ των οποίων η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- και ο τελικός προορισμός για αίτηση ασύλου, στη Γερμανία.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σ’ αυτό το ταξίδι οι πρόσφυγες διατυπώνονται με μοναδικό τρόπο στις φωτογραφίες της Dorigny και καταδεικνύουν το επείγον της φροντίδας τους, με ευαισθησία και ανθρωπισμό.

Gevgelija, Macédoine. Les trains sont pris d'assaut par les familles pressées de poursuivre leur voyage vers le nord de l'Europe. Hommes, femmes, enfants, vieillards et nourrissons s'entassent indifféremment dans les wagons surchargés.Γευγελή, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οικογένειες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη στοιβάζονται πάνω στα τρένα. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και μωρά σε αγκαλιές χώνονται αδιακρίτως σε υπερπλήρη βαγόνια. Όταν φτάσουν στο Ταμπανόβτσε, μια μικρή πόλη στα σύνορα με τη Σερβία, θα πρέπει να περπατήσουν για αρκετά χιλιόμετρα, μερικές φορές σε πλήρες σκοτάδι, για να φτάσουν στο επόμενο συνοριακό σημείο ελέγχου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © Marie Dorigny / European Union 2015

Lesbos, Grèce. Les réfugiés en provenance de Turquie arrivent tous les jours, par centaines, sur les côtes de l'île de Lesbos. Les passagers de ces embarcations de fortune, et tout particulièrement les femmes et les enfants, très traumatisés par cette périlleuse traversée, sont accueillis par des volontaires de tous pays qui s'efforcent de les réconforter.

Λέσβος, Ελλάδα: Εκατοντάδες πρόσφυγες φτάνουν κάθε μέρα από την Τουρκία στις ακτές της Λέσβου.  Τους επιβαίνοντες σε αυτοσχέδιες βάρκες, ειδικά τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι συγκλονισμένοι από το επικίνδυνο πέρασμα υποδέχονται εθελοντές από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © Marie Dorigny / European Union 2015

+ «Οι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην ΕΕ» είναι το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξενεί στο Parlamentarium, το Κέντρο Επισκεπτών του ΕΚ στις Βρυξέλλες, την έκθεση φωτογραφίας της Dorigny, μέχρι και την 1η Ιουνίου 2016.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Christian Zervos & Cahiers d’Art

Τα Cahiers d’Art είναι μάλλον γνωστά, λιγότερο ίσως γνωστός όμως ο ιδρυτής τους: πρόκειται ...

Μιλούν τα αγάλματα;

Ο δρ Nico Carpentier κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, από τον ...

Περί Φόρμας

«Τρόπους του ποιείν», κατά τον Πολ Βαλερί, εξετάζουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση ...

The Berengaria Project

Εικαστικοί, συγγραφείς, γραφίστες, σχεδιαστές, ακόμη και ψυχολόγοι και σεφ συμμετέχουν στο The Berengaria Project, ...

A Photographer’s Life 1990 – 2005

Σε μια σπάνια στιγμή, η Annie Leibovitz ποζάρει στο φακό συναδέλφων της, αντί να ...

Ραΐσσα Αγγελή | Cosmicomics

Η έκθεση της τελευταίας δουλειάς της Ραΐσσας Αγγελή με τίτλο Cosmicomics είναι «ένας βατήρας ...

X