Ντοκιμαντέρ για την οικογένεια Ξυλούρη

Οι «Βραδιές Ντοκιμαντέρ» [Doc Nights] συνεχίζονται στο σινεμά Πάνθεον, στη Λευκωσία, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη της συλλογικότητας και της παράδοσης, μέσα από τη ζωή της ιστορικής μουσικής οικογένειας Ξυλούρη.

Η σχέση της οικογένειας των Ξυλούρηδων με τη μουσική προσφέρει άφθονο [εθνογραφικό, καλλιτεχνικό και ανθρωπολογικό] υλικό, το οποίο η σκηνοθέτιδα εκμεταλλεύεται με μεράκι και συναίσθημα. Με καθαρή κινηματογραφική ματιά αποτυπώνει την απλή καθημερινότητα ξεχωριστών ανθρώπων και ξετρυπώνει από μέσα της μια φιλοσοφία ζωής βασισμένη στη συλλογικότητα και την καλλιτεχνική δημιουργία ως βαθύ ριζωμένο βίωμα.

Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στη Μελβούρνη και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία «Μια οικογενειακή υπόθεση» ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις, και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών.

family_affair1

family_affair3

Η ταινία ξεκινάει το 2012. Είναι μια χρονιά κρίσιμων αποφάσεων και αλλαγών για την οικογένεια του Ψαρογιώργη, που ζει μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Αριστομενοπούλου, που θεωρεί ότι η «Οικογενειακή υπόθεση» είναι μια ταινία για μια οικογένεια που την ενώνει η μουσική. Είναι μια ταινία που αφορά τη μουσική παράδοση της Κρήτης και μιας κρητικής οικογένειας. Που δείχνει ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Υπάρχουν άνθρωποι που ζούνε τόσο κοντά στη φύση και που έχουν την πρώτη ύλη δίπλα τους που δεν τους ενδιαφέρει όλο το υπόλοιπο.

Οι ‘Βραδιές Ντοκιμαντέρ’ διοργανώνονται από την Brave New Culture σε συνεργασία με το Pantheon Theatre.

+ Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στο Pantheon Theatre στη Λευκωσία [οδός Διαγόρου 29] στις 20:30.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 22675787 και στη σελίδα του Pantheon Theatre στο facebook.

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Εισιτήρια προς 5 ευρώ.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  • Show Comments

You May Also Like

Η Γαλλία στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Με το έργο The Roots από το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle συμμετέχει ...

Σατιρικό, Ένα, ΕΘΑΛ και Σκάλα κατά της «Θυμέλης»

Ομαδικά αντέδρασαν τα τέσσαρα θεατρικά σχήματα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Γ΄, το οποίο ...

Στην Κύπρο ο εφευρέτης του World Wide Web

Το περιοδικό «Time» τον έχει κατατάξει ανάμεσα στα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα μας. ...

«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, ο σκηνοθέτης και διευθυντής ...

Διάσκεψη τύπου για τις Ικέτιδες του Ευριπίδη

Πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Μαΐου 2019 στην Αθήνα, στο χώρο Σχολείον-Ειρήνης Παππά, διάσκεψη τύπου για ...

Το Κυπριακό Μουσικό Εργαστήρι του 1973

Άγνωστες πτυχές του πρώτου, και τελευταίου, Κυπριακού Μουσικού Εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε το 1973 στη ...

X