Περσική μουσική από το Rohaab Ensemble

Μια βραδιά περσικής μουσικής παρουσιάζει στις 20 Μαρτίου το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, στον όμορφο χώρο του –το Τhe Shoe Factory- στη Λευκωσία.

Μετά από σειρά πετυχημένων συναυλιών το 2014 και 2015, αυτή τη χρονιά είναι η σειρά του Rohaab Ensemble να ταξιδέψει στην Κύπρο και να παρουσιάσει παραδοσιακή περσική μουσική με τα παραδοσιακά όργανα ταμπούρ, νέι, νταφ, κρουστά, ταρ, σιτάρ, ούτι και περσική λύρα.

 

Με συναίσθημα

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Φάρος, «η κλασική μουσική της Περσίας αντανακλά τη βαθιά θλίψη που ένιωθαν οι άνθρωποι στην Περσία εξαιτίας των βίαιων εισβολών και συμβολίζει τη σύνθετη ομορφιά της φύσης και τη σύντηξη του ανθρώπου με μια ανώτερη υπαρξιακή δύναμη.»

Σημειώνεται ακόμη πως «η περσική κλασική μουσική εξελίχθηκε σαν μια ευμετάβλητη έκφραση των κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών που τόσο περήφανα ενσάρκωναν οι Πέρσες, όπως αποδεικνύεται και μέσα από το σύστημα της μουσικής θεωρίας, τον ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική στην περσική κουλτούρα και τη δημιουργική διαδικασίας της μουσικής εκτέλεσης.

Η θεμελιώδης εγκαθίδρυση του ισλάμ ως η εθνική θρησκεία της Περσίας, τον 17ο αιώνα, οδήγησε σε μια σύμμειξη αραβικής και περσικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών οργάνων, της μουσικής ορολογίας και των θεωρητικών αρχών. Όπως οι περσικές πολιτιστικές αξίες και πεποιθήσεις είχαν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι και η περσική κλασική μουσική είχε ταυτόχρονα μεταμορφωθεί.

Η περσική μουσική, η οποία συνδέεται συχνά με τη βαθιά, πολυσύνθετη και βαθυστόχαστη ποίηση των σπουδαίων ποιητών της Περσίας, ενσαρκώνει το προτελευταίο στάδιο της έκφρασης της ανθρώπινης ψυχής. Σταδιακά, η περσική κλασική μουσική εξυψώθηκε σε ένα είδος μυστικιστικής τέχνης. Ο εκσυγχρονισμός και η δυτικοποίηση του Ιράν δεν άλλαξαν απλά με διάφορους τρόπους τα δομικά στοιχεία της περσικής μουσικής, αλλά κατάφεραν να φέρουν τον υπόλοιπο κόσμο πιο κοντά σε αυτήν την τέχνη. Καθώς οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με αυτή την έξοχη και μυστηριώδη περσική τέχνη, επιτυγχάνουν μια πνευματική ανάταση, κατά την οποία «ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκαλύπτοντας θαυμάσιες εικόνες, και μέσα από αυτές, το κάθε ον που μπορεί να αισθανθεί λαμβάνει την άμεση κατανόηση μιας ανείπωτης διαφάνειας».

 

Το σχήμα

Το Rohaab Ensemble έχει καθιερωθεί στην Τεχεράνη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη φήμη στο εξωτερικό για τις ξεχωριστές, γεμάτες μυστικιστική έκφραση ερμηνείες των μουσικών του, μεταφέροντας την πλούσια μουσική κουλτούρα της πατρίδας τους στο διεθνές κοινό.

Η μουσική του τετραμελούς σχήματος έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική των αλαουιτών  και των αλεβήδων της Ανατολίας και των βουνών Ζαγκρός του Ιράν. Χρησιμοποιώντας ως όχημα τη μεγάλη και πλούσια μουσική παράδοση της Περσίας, το Rohaab Ensemble έχει περαιτέρω προσαρμόσει αυτή τη μουσική σε πιο σύγχρονες μουσικές παραδόσεις, ούτως ώστε να αναπτύξει πιο δομημένες αυτοσχεδιαστικές φόρμες, οι οποίες, ωστόσο, δεν αποκλίνουν ποτέ από τα αυθεντικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά της Περσικής Κλασικής Μουσικής.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το σύνολο έχει διεξάγει έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ μουσικής, των αρχαίων μυστικιστικών σχολών σκέψης και του ταμπούρ, το οποίο σε ορισμένες περιοχές του Ιράν θεωρείται ασίκικο όργανο.

Το σχήμα αποτελούν οι: Seyed Bijan Madani / ταμπούρ, νέι, φωνή, Miyad -nik Farjam / νταφ & κρουστά, Mohammad Reza Amou Javadi / περσική λύρα και Hedayat Kalari / ταρ, σιτάρ, ούτι.

 

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στο The Shoe Factory στη Λευκωσία στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 22663871 / www.pharosartsfoundation.org. Εισιτήρια προς 15 και 10 ευρώ (μέλη και υποστηρικτές του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος & συνταξιούχοι, μαθητές). Box Office: www.pharosartsfoundation.org και τηλ. 96669003 (Δευτ.-Παρ. 10π.μ.-3μ.μ.).

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Graphic Stories Cyprus 2017 #3

Η 3η κατά σειρά Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ανοίγει τις ...

Οι πρεμιέρες του Ιανουαρίου στο Θέατρο Δέντρο

Το θέατρο Δέντρο παρουσιάζει δύο νέες παραγωγές. Στην κύρια σκηνή, το έργο “Οι Καρέκλες” ...

«Μ. Τζάκσον Αθάνατος»: άλμπουμ μετά θάνατον

«Αθάνατος» [The Immortal] είναι ο τίτλος του άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον που θα κυκλοφορήσει ...

Διαγωνισμός ποιήματος ή διηγήματος προς τιμή της Κικής Δημουλά

O Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) και η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου προκηρύσσουν Διαγωνισμό ανάμεσα ...

Δωρεάν παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Σήμερα γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και η Cyta, χορηγός των ελεύθερων επαγγελματικών ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 35η

Της Κυριακής Κώστα/Εικαστικός Κώστας Καρυωτάκης  “Διάκος” Μέρα τ’ Απρίλη... ….Τ’ άνθη ευωδούσαν. Κι είπε ...

X