Σσιου τζαι καλά

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Η είδηση πως όπου να ‘ναι φκαίννουμε ‘που το μνημόνιον αμέσως έγινε είδηση τζαι στην Ελλάδα. Αφορμή για να αρκέψουν τα ξαέρκια Καλαμαράες να το παρουσιάζουν τζαι να το ερμηνεύκουν βάσει των δικών τους θεμάτων τζαι ανησυχιών.

Κάπως έτσι ο Βαρουφάκης έν’ σίουρος πως εμπλέξαμεν όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία αλλά -κυρίως- όπως την Ελλάδα, παρά το γεγονός πως εμείς εποσπάσαμε καλώς ή κακώς το μνημόνιο σε τρία χρόνια, κόφκοντας λεφτά τζαι ‘που μεγαλοκαταθέτες, ενώ η Ελλάδα αλλάσσει τα όπως αλλάσουμεν τα πουκάμισα χωρίς να εφαρμόσει τίποτε πέρα που περικοπές στες συντάξεις των γέρων. Αλλά ταυτόχρονα, αρθογράφος του Protagon, πικραμμένος ‘που την σημερινή τάση στην Ελλάδα αυτή να αμφισβητεί την συνταγή τζαι επιτέλους να την διαπραγματεύκεται στην ουσία της [τάση, λέμε – αν τα καταφέρνει έν’ άλλον θέμα], έγραψεν ένα love letter στην Κύπρο ζητώντας -ελπίζουμε ως ρητορικό σχήμα- την προσάρτηση της Ελλάδας ‘που την κυβέρνηση της Λευκωσίας.

Θκιαβάζοντας το εθθυμήθηκα το επιφανειακό προ μηνών ρεπορτάζ του Αντώνη Σρόιτερ για τον Alpha Ελλάδος με θέμα, υποτίθεται, το “τι έκαμε σωστά η Κύπρος”. Ο Σρόιτερ ‘εν εμπήκεν ιδιαίτερα σε βάθος για τις διαφορές οικονομικής τζαι πολιτικής κουλτούρας των θκυο χωρών. ‘Εν εξέτασε την ουσία του κουρέματος με τα καλά του τζαι τα κακά του, ούτε τις πολιτικές της κυβέρνησης. Το μεγαλλύτερο μέρος της εκπομπής αντιπαρέβαλλεν θκυο περιπτώσεις: ίντα τέλεια που έν’ η μαρίνα Λεμεσού με τες διευκολύνσεις για τους rich and famous τζαι πόσον κρίμαν έν’ η Ελλάδα, που ‘εν έκαμε ανάλογη ανάπτυξη στο παλιόν αεροδρόμιο του Ελληνικού. Με άλλα λόγια, διαφημιστικό φυλλάδιο για τες ελληνικές εργοληπτικές εταιρείες μεταμφιεσμένο μέσα σε ανάλυση.

Η Ελλάδα έσιει θκυο σχολές επιφανειακής σκέψης για την κατάσταση στην Κύπρο [υπάρχουν τζαι κανονικές, προσεκτικές αναλύσεις, όμως ‘εν μιλούμε για τζείνες τωρά]. Η μια εκφράζει βεβαιότητα πως ό,τι τζαι να κάμουμεν η ποινή μας έν’ κομμένη τζαι η καταστροφή τής οικονομίας έν’ νομοτέλεια. Εν υπάρχει περιθώριο κινήσεων: αφού εφαρμόσαμε έστω τζαι με διαπραγματεύσεις τζαι διαφοροποιημένες τες συνταγές της τρόικας, εφάμεν την εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν. Υποταχτήκαμεν στους κακούς Γερμανούς ή τες κακές τράπεζες [αναλόγως προσέγγισης] τζαι τέλος, πιττίν. Η άλλη σχολή επιφανειακής σκέψης θωρεί νοτιοανατολικά τζαι βλέπει έναν παράδεισο ορθολογισμού, έναν ελληνικό κράτος done right, ένα υπέροχο παράδειγμα κράτους – ονείρωξης των protagon, των νεοφιλελεύθερων, των developers τζαι των καναλλαρχών.

‘Εν υπάρχει πολλή διαφορά ‘που το τι είμαστε διαχρονικά για την ελληνική κοινή γνώμη τζαι τους διαμορφωτές της: ένας χώρος τον οποίο δεν καταλαβαίνουν πέρα που ως έναν καθρέφτη για τα δικά τους ζητήματα. Με εθθάρρυνση βέβαια τζαι ‘που δαμαί. Σσιου τζαι καλά να μεν ιψάξουμεν την ταυτότητα μας τζαι να έβρουμε τον δρόμο μας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Καφές και μνημόσυνο

Κυριακή απόγευμα. Οι πενηντάρηδες στο καφέ στον Στρόβολο είχαν πιάσει ένα θέμα συζήτησης που ...

“Στο Λονδίνο;”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Θυμάμαι κάποτε τους Ελληνοκυπραίους φοιτητές και φοιτήτριες που γνώρισα στις ...

Άσε με να αδιαφορήσω

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Καλέ μου βουλευτή. Πραγματικά αδιαφορώ αν σε έπιασαν με κάποιον ...

Κλειστά παντζούρια

Κάθε μέρα η Λευκοθέα έβγαινε στο μπαλκόνι της, μπροστά στον πολυσύχναστο δρόμο της και ...

Η ζωή ως ζόμπι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο συντάκτης του “Guardian” συνάντησε τον πρώην τραπεζίτη σε ένα ...

Αξίες και ιδανικά 19ου αιώνος

Μοιράζεται αξίες και ιδανικά με μια ομάδα τύπων με απλοϊκή σκέψη, που παραδέχονται ανοιχτά ...

X