Cyprus Film Days και για παιδιά

Tο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρουσιάζει ειδικό τμήμα για παιδιά και νέους, τις νεότερες γενιές των Κυπρίων σινεφίλ, με τίτλο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες για παιδιά [για ηλικίες 7-15 χρονών] από Ρωσία, Βέλγιο, Ινδία, Ολλανδία, Ελβετία και Γερμανία, και προβολές ταινιών μικρού μήκους που έγιναν σε κινηματογραφικά εργαστήρια από παιδιά σε Κύπρο και Ελλάδα.

Μετά τις προβολές, οι οποίες γίνονται αποκλειστικά για σχολεία, θα γίνουν σύντομες παρουσιάσεις από άτομα του χώρου του κινηματογράφου και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις ταινίες.

Πέραν των πρωινών προβολών για τα σχολεία, θα γίνουν και δύο απογευματινές προβολές παιδικών ταινιών, στο Πάνθεον Λευκωσίας και Ριάλτο Λεμεσού αντίστοιχα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, www.cyprusfilmdays.com.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου [International Children ’s Film Festival of Cyprus].

Καλλιτεχνικοί διευθυντές του παιδικού φεστιβάλ είναι οι David Hands και Χριστίνα Γεωργίου, οι οποίοι «πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο ποιότητας του Φεστιβάλ και τη σημασία του για την αντιληπτική, νοητική και αισθητική ωρίμανση των νέων θεατών.»

Τα Εργαστήρια

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Απρίλιου και το Σαββατοκύριακο 16-17 Απρίλιου θα διεξαχθούν εργαστήρια υπό την καθοδήγηση Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, σε θέματα μυθοπλασίας, υποκριτικής και Animation στο χώρο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου στην Λευκωσία, ενώ το Σάββατο 23 Απριλίου θα διεξαχθεί ένα επιπρόσθετο εργαστήρι «Body and Animation» στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών.

Οι προβολές και τα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει ως εξής:

  • Μυθοπλασία – Ταινία Μικρού Μήκους – Εργαστήρι για δημιουργία ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας

Σε αυτό το εργαστήρι, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη/παραγωγού Αντρέα Κυριάκου, τα παιδιά θα μάθουν τα στάδια παραγωγής για ταινίες μικρού μήκους. Θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δικό τους σενάριο, με τη σύμπραξη της σεναριογράφου Χριστίνας Γεωργίου. Χρησιμοποιώντας επαγγελματικά κινηματογραφικά μηχανήματα, θα κινηματογραφήσουν την ταινία τους σε συνεργασία με τους  μαθητές του εργαστηρίου υποκριτικής. Η ολοκληρωμένη ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ την Κυριακή 24 Απριλίου.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο οίκημα της  Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου στην Λευκωσία (Οθέλλου 27, Λευκωσία –κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου πίσω από το εργοστάσιο Μιτσίδη) το Σάββατο 9 Απριλίου, το Σάββατο 16 Απριλίου και την Κυριακή 17 Απριλίου, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες για οκτώ μαθητές και η γλώσσα διεξαγωγής είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά.

  • Υποκριτική για σινεμά – Εργαστήρι Υποκριτικής στο σινεμά

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την τέχνη της υποκριτικής για σινεμά, υπό την επίβλεψη της ηθοποιού Αλεξίας Παρασκευά. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τα παιδιά του εργαστηρίου μυθοπλασίας, ώστε να υλοποιηθεί μια ταινία μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ την Κυριακή 24 Απρίλιου.

Το εργαστήρι πραγματοποιηθεί στο οίκημα Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου στην Λευκωσία (Οθέλλου 27 –κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου πίσω από το εργοστάσιο Μιτσίδη) το Σάββατο 9 Απριλίου, το Σάββατο 16 Απριλίου και την Κυριακή 17 Απριλίου, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες για οκτώ μαθητές, με γλώσσα διεξαγωγής τα ελληνικά και τα αγγλικά.

  • Εργαστήρι Κινουμένου Σχεδίου – Animation

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα ασχοληθούν με την τέχνη του κινουμένου σχεδίου υπό την επίβλεψη του δημιουργού Γιώργου Τσαγγάρη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Animafest και του σκηνοθέτη και καθηγητή κινουμένων σχεδίων Tamas Patrovits, ειδικού προσκεκλημένου από την Ουγγαρία για αυτό το εργαστήρι. Οι ταινίες που θα δημιουργηθούν στο εργαστήρι θα προβληθούν στην τελετή λήξης του φεστιβάλ την Κυριακή 24 Απρίλιου.

Θα πραγματοποιηθεί στο οίκημα της Ένωσης Σκηνοθετών στην Λευκωσία το Σάββατο 16 Απριλίου και την Κυριακή 17 Απριλίου από τις 9 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες για οκτώ μαθητές με γλώσσα διεξαγωγής τα ελληνικά και τα αγγλικά.

  • Body and Motion Animation: Σεμινάριο live animation με πρωταγωνιστές ανθρώπους και αντικείμενα

Σε αυτό το εργαστήρι, παιδιά 11-13 ετών θα ασχοληθούν με την τέχνη του live animation: animation που διεξάγεται σε πραγματικό χρόνο, και περιλαμβάνει τη χρήση stop-motion, με πρωταγωνιστές αντικείμενα και ανθρώπινους χαρακτήρες, υπό την επίβλεψη των Andres Beladiez και Karla Kracht (της ομάδας ZoomWooz) από την Ισπανία.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό το Σάββατο 23 Απριλίου από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 12.30 π.μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες για δώδεκα μαθητές, με γλώσσα διεξαγωγής τα αγγλικά.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Horstail Knickerbelt / the Office

Προβάλλεται στην γκαλερί the Office η ταινία των Delgado Fuchs με τίτλο “Horsetail Knickerbelt”, ...

Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Μεσογείου FLEM 2

Ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι μεταξύ 25 με 27 Οκτωβρίου 2019, το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής ...

Ανοικτό στο κοινό το Θέατρο ΘΟΚ μετά τη θραύση και τρίτου υαλοπίνακα

Σε άμεση αφαίρεση όλων των υαλοπινάκων στην κουπαστή της σκάλας που οδηγεί από το ...

Σε άθλια κατάσταση οι αρχαιότητες στα κατεχόμενα

Ανησυχίες ότι εδώ και αρκετά χρόνια, οι αρχαιότητες και τα ιστορικά μνημεία είναι ασυντήρητα ...

Όταν η Τεχνολογία συναντά την Τέχνη στην Κύπρο / Culture Shift Hackathon

Το Βρετανικό Συμβούλιο και η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία, σε συνεργασία με την ...

Στοίβα τα προβλήματα του Θεάτρου ΘΟΚ

Στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκε για δεύτερη φορά σε μερικούς μήνες ...

X