Έκθεση του Peter Eramian στον χώρο «Θκιό Ππαλιές»

Στις 24 Μαρτίου 2016 εγκαινιάζεται η νέα εικαστική πρόταση του Peter Eramian με τίτλο Hopelessly Devoted To You, στον χώρο Θκιό Ππαλιές, στη Λευκωσία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου 2016.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου,

«σε προηγούμενα έργα του Πήτερ Εραμιάν [βλ. «Little House Goes Boom», «The Laughter» και το δοκίμιό του «Wernher von Braun and the Paradigm of Noble Irony»] η ειρωνεία έρχεται σε άμεση παράθεση με το παράλογο που διαποτίζει την σύγχρονη κουλτούρα και τις κατά τα άλλα λειτουργικές μας κοινωνίες. Mε το «Hopelessly devoted to you» ο Εραμιάν σπρώχνει τα όρια της ειρωνείας στην ελαχιστοποιημένη της λογική, σαν μια νέα κριτική κατηγορία. Οι προεξοχές του τσιμεντώνουν την ίδια την ειρωνεία.

Για ένα είρων, το παρόν αποτυγχάνει να αποδώσει την ιδεατή του μορφή και παρόλα αυτά, και επειδή ο ίδιος δεν μπορεί να προσφέρει τις όποιες λύσεις, το αναιρεί προεξοφλητικά. Αυτή η αναίρεση του παρόντος ανοίγει ένα χώρο όπου τα πάντα είναι πιθανά. Όπως και με την θετική ερμηνεία της ειρωνείας του Σαίρεν Κίρκεγκωρ ως ‘άπειρη, απόλυτη άρνηση’: ‘άπειρη’ (αφού η ειρωνεία δεν προσδένει σε συγκεκριμένα πράγματα), ‘απόλυτη’ (αφού αυτό ως προς το οποίο επέρχεται η άρνηση του παρόντος δεν μπορεί να βρεθεί ακόμα) και ‘άρνηση’ (αφού η ειρωνεία μόνο αρνείται). Αναλόγως, έτσι λειτουργεί και η επιθυμία: η επιθυμία εκδηλώνει αυτό που της στερείται.

Τα έργα από μπετόν του Εραμιάν αντιστρέφουν τον αναφορικό χαρακτήρα της ειρωνείας, που τώρα κατευθύνει σε τίποτα άλλο παρά από την ίδια. Ειρωνεία = Ειρωνεία. Καθαυτό τον τρόπο η διαδικασία παραγωγής αυτών των έργων φαίνεται να ξεκινά και να τελειώνει στο ίδιο σημείο, όπως ένας κύκλος. Αυτή είναι και η λειτουργική ματαιότητα που δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, στις οποίες μόνο η ειρωνεία μπορεί να ανταπεξέλθει. Σαν ορφανοί σταλαγμίτες ή απορρίματα παραδόσεων του land art και site-specific δουλειών, τα αναδυόμενα ομοιώματα του Εραμιάν – ανασκαμμένα σαν από μια τεχνική ανορθόδοξης αρχαιολογίας – αρνούνται την υπαρξιακή τους υπόσταση και προτάσσουν στον εκθεσιακό χώρο την έλλειψη χώματος που τα δημιούργησε. Αυτές οι νοηματικές και φορμαλιστικές αντιστροφές εισηγούνται ότι η ειρωνεία και η άρνηση μέσω της οποίας λειτουργεί, μπορεί πρακτικά να αντιστραφεί ακριβώς όπως το χυμένο τσιμέντο μπορεί να εκσκαπτεί από την τρύπα του, ανταλλάσοντας μορφή με την αρνητική του εικόνα.»

Κείμενο: Emiddio Vasquez

+ Εγκαίνια στις 24 Μαρτίου 2016, στις 19:00 στον χώρο Θκιό Ππαλιές [Κισσάμου 2β, Παλλουριώτισσα]. Ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Παρασκευή 17:00 – 21:00 και με ραντεβού. Πληροφορίες τηλ. 99824520, 99495198, www.thkioppalies.org

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νεκρός ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο βραβευμένος ...

Η «Νήσος Σαχαλίνη» του Τσέχοφ στην ελληνική γλώσσα

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το οδοιπορικό «Νήσος Σαχαλίνη» του μεγάλου ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Πρόγραμμα φιλοξενίας [residency] ανακοίνωσε η Στέγη Χορού Λευκωσίας [Dancehouse Lefkosia]. Το πρόγραμμα μπορεί να ...

Στον Αλέν Ντελόν ο Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας

Συγκινημένος, με δάκρυα στα μάτια, μίλησε ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν, παραλαμβάνοντας το ...

Έφυγε από τη ζωή ο «αριστοφανικός» Θύμιος Καρακατσάνης

Πέθανε το Σάββατο 30 Ιουνίου και κηδεύεται τη Δευτέρα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θύμιος Καρακατσάνης. ...

Ανακοινώθηκαν οι «17» για τον Χρυσό Λέοντα – ελληνικό «παρών» με τον Γιώργο Ζώη

Δεκαεπτά ταινίες διεθνούς παραγωγής διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας, κυρίαρχο θέμα του ...

X