Απεβίωσε ο Σάββας Παύλου

Σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε ο εκπαιδευτικός, μελετητής και συγγραφέας Σάββας Παύλου, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Σάββας Παύλου γεννήθηκε το 1951 στη Λευκωσία. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα της διατριβής του «Σεφέρης και Κύπρος».

Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και ως επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων.

Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού «Μικροφιλολογικά» και ήταν ένας από τους πρώτους συνεργάτες του πολιτιστικού ενθέτου «Παράθυρο» της εφημερίδας Πολίτης.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Γιώργου Σεφέρη. Εκτός από την διατριβή του η οποία εκδόθηκε το 2005 και μεταξύ πολλών άλλων, ο Σάββας Παύλου υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στα ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Πάντζη για τον Σεφέρη με τίτλο «Φωτογραφική μηχανή σωστά κανονισμένη» [2004] και «Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης» [2007].

Ο Σάββας Παύλου εξέδωσε σειρά έργων μεταξύ των οποίων τα «Το επί πλέον» [εκδ. Ύψιλον, 1999], «Η πρώτη κίνηση» [Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2004], «Γραμμή Λευκωσία – Αθήνα» [συλλογή κειμένων και άρθρων που κατά καιρούς δημοσίευε ή και πρώτων δημοσιεύσεων, εκδ. Κουκκίδα 2007], «Αύριο Κλάδεμα…» [μυθιστόρημα, εκδ. Κουκκίδα 2009], «Τα ομηρογηθή» [εκδ. Κουκκίδα 2012].

Το 2015 εξέδωσε την τελευταία του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Φώναξε τα παιδιά», για την οποία μίλησε στο Π τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αναφέρεται σε ένα σημείο του ομότιτλου της συλλογής διηγήματος:

Κι όπως περνούν τα χρόνια, λες εντάξει και, μάλιστα, σκέφτεσαι και τον τελικό σου στίχο, αυτόν που παραμερίζει εμμονές, διαγράφει πείσματα κι εγωισμούς και σ’ ενώνει με ό,τι δεν κατάφερες μέχρι εκεί να προσδιορίσεις. Και για σένα είναι του Σεφέρη. Στεγνός και δυσκοίλιος, όμως τον έγραψε: «Φώναξε τα παιδιά να μαζέψουν τη στάχτη και να τη σπείρουν / ό,τι πέρασε πέρασε σωστά». Ξέρω πως, όταν θα ‘ρθει η ώρα, αυτόν πια θα πω, αυτός μου ταιριάζει κι αυτός με κλείνει, κι ένα φως χωρίς κέντρο θα καταυγάσει τα πάντα, μια ηδονική ηρεμία πριν από την παραδοχή. «Φώναξε τα παιδιά…»

Η κηδεία του Σάββα Παύλου θα τελεστεί την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 15:30 από τον Ιερό Ναό της Παναγίας [Μικρή] στην Κοκκινοτριμιθιά, γενέτειρά του.

Ανακοίνωση υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του εκπαιδευτικού, ποιητή, ερευνητή και δοκιμιογράφου Σάββα Παύλου.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «Ο Σάββας Παύλου υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φωνές στα πνευματικά δρώμενα του τόπου. Ακούραστος πνευματικός εργάτης, με την προσφορά του στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση του πνευματικού τοπίου της Κύπρου, προάγοντας την κυπρολογική έρευνα.

Υπηρέτησε σε διάφορες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, εργαζόμενος ως φιλόλογος, επιθεωρητής και στη συνέχεια Α´ Λειτουργός Εκπαίδευσης. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα: Σεφέρης και Κύπρος.

Έχει γράψει πλήθος έργων, μεταξύ των οποίων: Το επί πλέον (Εκδόσεις Ύψιλον, 1999), Σεφέρης και Κύπρος (έκδοση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, 2000), Η πρώτη κίνηση (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2004), Γραμμή Λευκωσία-Αθήνα (Εκδόσεις Κουκκίδα, 2007), Αύριο κλάδεμα… (Εκδόσεις Κουκκίδα, 2009), Τα ομηρογηθή (Εκδόσεις Κουκκίδα, 2012), Εκεί, στις ομπρέλες…:Αλεξίβροχα και αλεξίκακα κείμενα για την Κύπρο (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2012, κατηγορία δοκίμιο/μελέτη), Γραμμή Τόκυο-Μυκήνες (Εκδόσεις Κουκκίδα, 2014) Φώναξε τα παιδιά (Εκδόσεις Κουκκίδα, 2015).

Ο Σάββας Παύλου αποτελούσε πρότυπο πνευματικού ανθρώπου, του οποίου οι ιδέες και οι πράξεις βρίσκονταν σε πλήρη αρμονία. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα των νεοελληνικών γραμμάτων της Κύπρου.

Στην κηδεία του, αντιπροσωπία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα παραστεί και θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ|ΠΑΡΑΘΥΡΟ|ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αρ. Μπαλτάς: Η Αθήνα ως σημαντικός ευρωπαϊκός πολιτιστικός κόμβος

Στη νέα διαδρομή του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Αθήνας αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, ...

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού /1-8 Αυγούστου 2014

Ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα τοποθετεί το  Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, για τα καλά στο ...

Ακρόαση για… «Κάστινγκ» στον ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, επαγγελματίες ηθοποιούς, ...

De rouille et d’ os | η νέα ταινία που θέλουμε να δούμε

«Το μόνο κοινό που ενώνει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως από την κοινωνική και οικονομική ...

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Πέθανε σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 77 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια ο διάσημος ...

Αισιόδοξος για την συνέχεια ο Tony Iommi

Η δυσάρεστη είδηση του καρκίνου με τον οποίο διαγνώστηκε ο Tony Iommi των Black ...

X