Εκεί που συναντιούνται γη και ουρανός |Confrontation Through Art

H έκθεση «Eκεί που συναντιούνται γη και ουρανός» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο (European Mediterranean Artist Association) από τις 5 μέχρι τις 18 Μαρτίου 2016.

Πρόκειται για το εικαστικό αποτέλεσμα του δεκαήμερου προγράμματος φιλοξενίας πέντε καλλιτεχνών και του κοινού τους ταξιδιού εξερεύνησης ενός νησιού σε μεταβατικό στάδιο.

«Η συγκατοίκηση σε ένα σπίτι στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, μας επέτρεψε να μαγειρέψουμε παρέα, να μοιραστούμε, να περπατήσουμε, να εξορμήσουμε μαζί σε ένα ταξίδι στη φαντασία των Κυπρίων που έχουν ανάψει τη φλόγα που φωτίζει μια νέα πορεία.

Η έκθεση αυτή δίνει μια στοιχειώδη εικόνα της πραγματικότητας, των ονείρων και των φιλοδοξιών των ανθρώπων που μάς επέτρεψαν να μοιραστούμε μια πρώτη θέαση ενός ουτοπικού μέλλοντος· ενός τόπου που αν και δεν υπάρχει ακόμα, εμείς οδεύουμε πάντα προς αυτόν. Στις εμπειρίες μας, περιλαμβάνονται γνωριμίες με νεαρούς οραματιστές που διευρύνουν τον ορίζοντά τους μέσα από το χορό, με καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων που ανανεώνουν το χώμα και καλλιεργούν παραδοσιακούς σπόρους, με μέλη μιας κολεκτίβας που κτίζουν μια κοινότητα στα συντρίμμια ενός παλιού στρατοπέδου, με μάγειρες, νεαρούς γλύπτες, και ηγετικές μορφές που στρέφονται σε ένα νέο πρότυπο τόσο σε πρακτικό όσο και σε φαντασιακό επίπεδο, επηρεάζοντας αντίστοιχα τις κοινότητες τους. Ουσιαστικά, προσκληθήκαμε σε μια διαδικασία που από μόνη της προέχει του αποτελέσματος.

Αυτή η εξερεύνηση σε τόπους άπιαστους ακόμα, υποκίνησε την περιέργεια και επέτρεψε τη μερική θέαση νέων υποσχέσεων. Ο ημιτελής θόλος, το γλυπτό του μέλλοντος, ο διττότητα των επιλογών, η άνθιση της ζωής, όλα αποτελούν εικόνες βλάστησης, μια ρωγμή στην τροχιά της περιορισμένης δημιουργικότητας, μια πρόκληση του παλαιού τρόπου ύπαρξης.

Η εικόνα του 16ου αιώνα που επιλέξαμε να αντιπροσωπεύσει την έκθεση, απεικονίζει μια ανδρική φιγούρα που εισέρχεται σε μια νέα σφαίρα, αινιγματική αλλά γεμάτη δυνατότητες. Σε αυτή τη στιγμή δέους, όλα είναι πιθανά και τα πάντα είναι μεταβλητά, προσωρινά και πειραματικά. Όπως ακριβώς αυτός ο τόπος που δεν υπάρχει ακόμα, η ουτοπία, όπου όλα είναι ταυτόχρονα ορατά και αόρατα.

Το έργο αυτής της έκθεση στοχεύει στο να καθρεφτίσει την εμπειρία που βιώσαμε μέσα από την προσπάθεια κατάργησης της ατομικής γραφής, και να απευθυνθεί σε ερωτήματα και προβληματισμούς μέσα από μια συλλογική έκφραση αυτής της ατελούς εικόνας ενός απόλυτα απρόβλεπτου μέλλοντος. Ενός μέλλοντος που όμοια με το σύμπαν και την απεραντοσύνη του, ταυτόχρονο μας ελκύει, μας προοκαλεί αλλά και προκαλεί ιη διαρκή εξερεύνησή του.»

Καλλιτέχνες:

Abdullah Denizhan

Beatrice Catanzaro

Λεόντιος Τουμπουρής

Sarah Beddington

Vivien Sansour

Επιμελήτρια: Viviana Checrhia

Το πρόγραμμα «Confrontation Through Art/ Αντιπαράθεση μέσω Τέχνης: Η Σύγχρονη Τέχνη ως εργαλείο συμφιλίωσης στην Κύπρο» επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το Σχέδιο Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών στο Πρόγραμμα Δράσης. Πρόκειται για πρόγραμμα διάρκειας 30 μηνών, που συστάθηκε από το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκής Μεσογειακής Τέχνης (European Mediterranean Art Association EMAA) σε συνεργασία με το Rooftop Theatre Group.

To πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει κυρίως στην προώθηση της συμφιλίωσης, της ειρηνικής συνύπαρξης, της διαλλακτικότητας καθώς και της δημιουργικής ευαισθητοποίησης και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων ανάμεσα στις κοινότητες στην Κύπρο.

Κύριες Δραστηριότητες:

  • Πρόγραμμα Ανάπτυξης Νεαρών Καλλιτεχνών

σειρά 10-ήμερων εργαστηρίων σε Κύπρο, Ελλάδα και Γερμανία

  • Δραστηριότητες σε χωριά – σειρές μονοήμερων εργαστηρίων σε παιδιά/νέους σε τέχνη, θέατρο και κινούμενα σχέδια

  • Πρόγραμμα για Καλλιτέχνες

σειρά εκπαιδευτικών παρουσιάσεων/διαλέξεων στην Τουρκική

  • Πρόγραμμα Ανάπτυξης Διεθνών Ενήλικων Καλλιτεχνών σειρά 10-ήμερων εργαστηρίων στην Κύπρο

  • Διάδοση της μεθοδολογίας και της εικαστικής καταγραφής μέσω τρίγλωσσου καταλόγου

Δικαιούχοι:

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Κύπριους και διεθνείς καλλιτέχνες που θα εμπλακούν σε προγράμματα διαμονής, σε παιδιά και νέους από αγροτικές περιοχές της Κύπρου, στις οικογένειες των παιδιών και των νέων που θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος, στους κατοίκους των χωριών που θα επιλεγούν και, έμμεσα, σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

contmpar2

contmpart3

contmpar4

contmpart5

contmpart6

contmpart7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Mustafa Erkan

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέος δίσκος από τους ΤRIO TEKKE & DAVE DE ROSE | ZIVO

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, το καταξιωμένο “νεο-ρεμπέτικο” γκρουπ  Τρίο Τεκκέ επιστρέφει με την τρίτη ...

«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες», του Γιαννάκη Γεωργιάδη

«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιαννάκη Γεωργιάδη ...

Η Έμα Γουάτσον εξηγεί γιατί αρνήθηκε να παίξει στο “La La Land”

Η Έμα Στόουν μπορεί να κέρδισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ...

Εικόνες από το 13o Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού OUT-SITE / Vol.2

JULIA BRENDLE/Sunday of life ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΝΑΡΗΣ/ WE and US:The journey continues ΕΥΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ & ...

Στους Γιώργο Κοτσώνη και Νίκο Χαραλάμπους το Βραβείο Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη

Στον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κοτσώνη και στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Χαραλάμπους απονέμεται το «Βραβείο ...

«Η Κυπριακή Άνοιξη» και φέτος στο Μόναχο της Γερμανίας

Για 14η χρονιά διοργανώθηκε η σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Η Κυπριακή Άνοιξη» στο Μόναχο της ...

X