Ημέρες Σαλαντίν στη Λευκωσία

Οι Διεθνείς Ημέρες Σαλαντίν, μια διοργάνωση κατά την οποία συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Όσλο συγγραφείς, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές για να συζητήσουν για την ιστορία, τη λογοτεχνία, την ταυτότητα και τη σύγχρονη πολιτική, μεταφέρονται για πρώτη φορά από την έναρξή τους, στη Λευκωσία!

Η διοργάνωση θα λάβει χώρα στις 5 – 7 Μαΐου στο Σπίτι της Συνεργασίας, έναντι του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, όπου μεταξύ άλλων θα δώσουν το «παρών» τους ο κορυφαίος ιστορικός και συγγραφέας Ταρίκ Αλί και ο Νορβηγός συγγραφέας Θόρβαλντ Στεν.

Τι είναι οι Μέρες Σαλαντίν

Το 1187, ο Σαλαντίν κατέκτησε την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, σε μια εποχή και μια γεωγραφική περιοχή που είχαν συνηθίσει τον πόλεμο. Ωστόσο, μετά από τη νίκη του, ο Σαλαντίν έκανε κάτι ασυνήθιστο, απορρίπτοντας την ιδέα της εκδίκησης. Επέτρεψε στους Χριστιανούς ηγέτες να φύγουν από την Ιερουσαλήμ, και άνοιξε την πόλη στις τρεις βασικές θρησκείες για τις οποίες αυτή αποτελεί ιερό μέρος. Έτσι, ο Σαλαντίν έδωσε τέλος στον πόλεμο μέσα από τη συμφιλίωση και όχι μέσω της χρήσης των όπλων.

Ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας της Μέσης Ανατολής, ο Σουλτάνος Σαλαντίν αποτελεί την έμπνευση για τις Διεθνείς Ημέρες Σαλαντίν που, από το 2009, διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Σπίτι της Λογοτεχνίας στο Όσλο της Νορβηγίας. Κάθε χρόνο, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι συγκεντρώνονται στο Όσλο για να συζητήσουν τη δυνατότητα της ειρηνικής συμβίωσης και της ανοχής, αντί της διαμάχης και των στερεοτύπων, σε μια συνάντηση μεταξύ ατόμων και χωρών από τις λεγόμενες ισλαμικές, χριστιανικές και εβραϊκές κουλτούρες.

Φέτος τον Μάη για πρώτη φορά οι Διεθνείς Ημέρες Σαλαντίν θα εγκαταλείψουν τη Νορβηγία και – μέσω μιας συνεργασίας του Σπιτιού της Λογοτεχνίας του Όσλο και του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (AHDR) – θα βρεθούν στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι εμπνευστές των Ημερών Σαλαντίν, ο Νορβηγός συγγραφέας Θόρβαλντ Στεν [Thorvald Steen] και ο Βρετανο-Πακιστανός ιστορικός και συγγραφέας Ταρίκ Αλί [Tariq Ali] θα συναντηθούν με συγγραφείς, διανοούμενους, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και το κοινό, για να συζητήσουν θέματα ιστορίας, ταυτότητας, σύγχρονης πολιτικής και λογοτεχνίας στην Κύπρο.

Όλες οι δραστηριότητες θα είναι ανοιχτές για το κοινό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων.

Η εκδήλωση θα ανοίξει την 5η Μαΐου στις 18:00, με τη συζήτηση και τη θεατρική παράσταση ‘Desert Storms’. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα μέρες συζητήσεων και διαλέξεων, όπως επίσης και μια προβολή ταινίας, αλλά και μια μουσική συναυλία σε ήχους της Ανατολής.

+ Λεπτομερές πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα δημοσιευθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ταρίκ Αλί ©Laia Gordi via www.elcritic.cat

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η ταινία Smuggling Hendrix στους γαλλικούς κινηματογράφους

Η κυπριακή ταινία «Smuggling Hendrix» θα προβάλλεται στους γαλλικούς κινηματογράφους από τις 4 Μαρτίου. ...

«Πλούτος» του Αριστοφάνη από τον Σαββόπουλο

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ο Διονύσης Σαββόπουλος: αναλαμβάνοντας ...

Ελλάδα: Τι λένε τα κορίτσια που περπάτησαν α λά Monty Python στην παρέλαση

Τα δέκα κορίτσια που εμφανίστηκαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα να βηματίζουν ...

Άγαλμα της Αρλέτας στα Εξάρχεια

Στην αγαπημένη της γειτονιά, τα Εξάρχεια, «επιστρέφει» η Αρλέτα την Κυριακή 21 Ιουνίου, όπου ...

Στο crowdfunding κατέφυγε η Σχολή του Στας στη Λέμπα

Διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων για τη διάσωσή της ξεκίνησε η Σχολή του Στας Παράσκου ...

Achtung Baby! διασκευές και επανεκδόσεις

Όλοι στα περίπτερα στις 25 Οκτωβρίου, οπότε θα κυκλοφορήσει το περιοδικό Q, με ένα ...

X