Ήμουν η Λυσιστράτη: επί του κειμένου

Με γώνιασε η Λυσιστράτη του Αντώνη Γεωργίου. Η γλώσσα της άμεση, οργανική, ούτε πως την ακούμπησε η αποσύνθεση της Ιστορίας. Η Λυσιστράτη δεν έγινε ποτέ ανόργανη χημεία. Παρέμεινε ένα παλιό γνώριμο αστείο. Αυτή είναι η δική της τραγική ιστορία που εξιστορεί το κείμενο. Ο Αντώνης Γεωργίου οικειοποιήθηκε με απόλυτη φυσικότητα μια φωνή δυόμιση χιλιάδων χρόνων για να μιλήσει αυτοαναφορικά και καυστικά για τις πιο κοντινές αλήθειες. Και σκέφτηκα πως το “τέχνασμα” της Λυσιστράτης τον αντάμειψε [συγγραφικά], αφού του επέτρεψε να αφοπλίσει αυτό το κουσούρι της καχυποψίας που προτάσσει ο σύγχρονός μας εαυτός σε ό,τι του λέει κατάμουτρα… αλήθειες. Η Λυσιστράτη έχει το αφοπλιστικό τεκμήριο του χρόνου.Δεν είχε όλο το κείμενο την ίδια αφοπλιστική δύναμη [για μένα].

Ο πόλεμος και ο έρωτας, τα δύο άκρα που πυροδοτούν τον πύρινο λόγο της Λυσιστράτης, έμοιαζαν σε σημεία να περιστρέφονται γύρω από κάτι χωρίς να το κοιτάζουν στα μάτια. Παρά την καίρια και καταιγιστική κριτική του κειμένου, είχα την αίσθηση πως σ’ αυτά τα σημεία ο λόγος δεν κατάφερε να μπήξει το μαχαίρι βαθιά στο κρέας, να φανερώσει επί σκηνής την αιμομικτική σχέση ανάμεσα στη βία και τον ακρωτηριασμένο έρωτα, την προσωπική διαστροφή ενός πολιτισμού που εν τέλει το μόνο που τον εξιτάρει είναι η βία. Και σκέφτηκα πως αν το κείμενο έσκαβε πιο βαθιά σε αυτά τα σημεία, ίσως στο τέλος να κατάφερνε να ανοίξει μια τρύπα ώς την άλλη μεριά.

Εμένα όμως, προσωπικά, κάτι μου έκανε που το κείμενο με άφησε γωνιασμένη στο σκοτάδι, και που ο επίλογος επί σκηνής ήρθε έτσι στα σιωπηλά από τα αριστερά και μου έδειξε την πόρτα πριν το χειροκρότημα.

Λουΐζα Παπαλοΐζου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έλα να φιληθούμε

Ο τίτλος της ταινίας: Des gens qui s’embrassent, οι άνθρωποι που φιλιούνται. Εμένα ποσώς ...

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Θα έγραφα απλά «Δείτε το, Δείτε το, Δείτε το». Αλλά προέκυψε ένα ποστ του ...

IntuNition

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Οφείλουμε μια ξεχωριστή αναφορά στη μουσική του Παντελή Διαμαντίδη, ο ...

Συμβόλαιο εργασίας

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Μην ακούτε “θέατρο” και να περιμένετε τη μαγεία του. Το ...

“Το Ψυγείο” της θεατρικής ομάδας Όλβος

23.10.2011 Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός φέρουν εις πέρας την ...

Τρία παράθυρα κι ένας απαγχονισμός

Η ταινία του Isa Qosja μιλάει για δύσκολα θέματα. Τραύματα που μένουν από εθνοτικές ...

X