Αστικές Λεπτομέρειες |NI•KO 7 / ΛΟΥΝΑ

H Phaneromenis 70 συνεχίζοντας τις δράσεις της στο πλαίσιο των ‘Αστικών Λεπτομερειών’, παρουσιάζει τον ερχόμενο Μάιο δύο εκδηλώσεις που συνδυάζουν τα εικαστικά, τη μουσική, τη μνήμη και την έρευνα. Οι ‘Αστικές Λεπτομέρειες’, βασίζονται στην ενεργοποίηση ξεχασμένων χώρων της πόλης και επιδιώκουν μέσα από εικαστικές δράσεις και συνεντεύξεις να αισθητοποιήσουν καταστάσεις και εποχές της πόλης και να ενεργοποιήσουν τη δημόσια μνήμη.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται τα καμπαρέ της Λευκωσίας. Στο μικροσκόπιο τα νυκτερινά μαγαζιά και οι άνθρωποι της πόλης εμπνέουν την ομάδα της Φανερωμένης και παραχωρούν στη μουσικό Στέλλα Ν. Χρίστου το υλικό  για να δημιουργήσει μία ηχητική εγκατάσταση στον χώρο και μια ζωντανή συναυλία συνθέσεων της ίδιας για φυσικά όργανα.

 

niko

Το πρώτο μέρος θα γίνει στις 8 Μαΐου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει ένα κολάζ ήχων και εικόνων από την έρευνα και ζωντανή συναυλία των μουσικών συνθέσεων της Στέλλας Χρίστου και την παρουσίαση του πρώτου προσωπικού της δίσκου NI•KO, ενώ στις 10 Μαΐου, στο χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας – που υπήρξε κάποτε καμπαρέ –  θα γίνει η performance ΛΟΥΝΑ από πέντε μουσικούς και μία ηθοποιό, με  χρήση των  ηχητικών κολάζ και των λοιπών γραπτών  και οπτικών ντοκουμέντων που η ομάδα συνέλεξε κατά την έρευνά της.

Πληροφορίες: 99454896, 99210688

Εισητήρια: 10

Προπώληση:Καλά Καθούμενα

 

Καμπαρέ – Φανερωμένης 70 

Τα καμπαρέ ήταν κάποτε χώροι οικογενειακής διασκέδασης με χορευτικά σύνολα, θιάσους, και καλλιτεχνικά “δρώμενα”. Μέσα σε μερικές δεκαετίες έγιναν χώροι εκμετάλλευσης, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης και σωματεμπορίας γυναικών.Στα πλαίσια αυτής της έρευνας επαναδιεκδικούμε αυτούς τους χώρους μέσω εικαστικών δράσεων αλλά και μέσα από μία παράλληλη νοερή κινητοποίηση ενάντια στην σωματεμπορία στην Κύπρο.

 

unnamed-6

Το καμπαρέ – ο σημερινός  χώρος εκμετάλλευσης, ο χώρος tamboo – γίνεται χώρος μελέτης, χώρος ακτιβιστικής δράσης και χώρος ευαισθητοποίησης. Αγγίζοντας την ιστορία του καμπαρέ, επαναδιεκδικούμε και επαναπροσδιορίζουμε την έννοια της διασκέδασης στο καμπαρέ, μέσα από καινούργιες συνθέσεις που βγαίνουν από την έρευνα και το έργο μας. Έτσι – παρουσιάζοντας δύο μουσικά έργα το ένα να γεννιέται μέσα από μελέτη για τα καμπαρέ και το παρελθόν τους ενώ το δεύτερο να γεννιέται μέσα από την σύγχρονη καλλιτεχνική ευαισθησία ανθρώπων της Λευκωσίας, θίγουμε παραστατικά την εγκληματική μετάλλαξη των καμπαρέ από  άλλοτε οικογενειακούς χώρους ψυχαγωγίας, σε χώρους φυλετικών και ταξικών διακρίσεων, σε χώρους κακοποίησης καθορισμένους από  εκμεταλλευτικές σχέσεις οι οποίες ακόμη συντηρούνται και προωθούνται κάτω από την ομπρέλα ενός πατριαρχικού ορισμού της διασκέδασης.

Ανοίγοντας τις πόρτες ενός πρώην καμπαρέ στην Λευκωσία, ανοίγουμε και το θέμα της ιστορίας των καμπαρέ στην Κυπριακή κοινωνία και σας περιμένουμε σε μια υπερρεαλιστική αφήγηση μικρών ιστοριών σε έναν χώρο όπου το “μυστικό” είναι γεγονός κοινής υπόθεσης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“A Place Both Wonderful And Strange” | Ένα φωτογραφικό βιβλίο αφιερωμένο στη σειρά Twin Peaks

Ο μικρός εκδοτικός οίκος Fuego Books στην Ισπανία θέλει να εκδόσει ένα φωτογραφικό βιβλίο, ...

Art Athina 2017 με αέρα ανανέωσης

Σαράντα τρεις γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους στον ...

Βανδαλισμός σε έργο τέχνης στην Αθήνα

Θύμα βανδαλισμού έπεσε η εγκατάσταση της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου με τίτλο «Red Eyed Sky ...

ΚΑΖΑΝΙ / Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Α. Ιωάννου

Οι Εκδόσεις Νεφέλη και το Βιβλιοπωλείο Κ.Π. Κυριάκου, σε συνεργασία με το Κέντρο Λόγου ...

Η ομάδα Lollipop Youth Theatre ξανά στο Φεστιβάλ Τεχνών Κίνας

Η θεατρική ομάδα Lollipop Youth Theatre Group προσκλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να λάβει ...

ΘΟΚ | επιστρέφει -ως έκτακτος- ο Λούρας, «αναζητείται» ο Κυριαζής

Με τη «Σαμία» του Μενάνδρου, η οποία παρουσιάστηκε ξανά πριν από δύο δεκαετίες, σηκώνει ...

X