Αστικές Λεπτομέρειες |NI•KO 7 / ΛΟΥΝΑ

H Phaneromenis 70 συνεχίζοντας τις δράσεις της στο πλαίσιο των ‘Αστικών Λεπτομερειών’, παρουσιάζει τον ερχόμενο Μάιο δύο εκδηλώσεις που συνδυάζουν τα εικαστικά, τη μουσική, τη μνήμη και την έρευνα. Οι ‘Αστικές Λεπτομέρειες’, βασίζονται στην ενεργοποίηση ξεχασμένων χώρων της πόλης και επιδιώκουν μέσα από εικαστικές δράσεις και συνεντεύξεις να αισθητοποιήσουν καταστάσεις και εποχές της πόλης και να ενεργοποιήσουν τη δημόσια μνήμη.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται τα καμπαρέ της Λευκωσίας. Στο μικροσκόπιο τα νυκτερινά μαγαζιά και οι άνθρωποι της πόλης εμπνέουν την ομάδα της Φανερωμένης και παραχωρούν στη μουσικό Στέλλα Ν. Χρίστου το υλικό  για να δημιουργήσει μία ηχητική εγκατάσταση στον χώρο και μια ζωντανή συναυλία συνθέσεων της ίδιας για φυσικά όργανα.

 

niko

Το πρώτο μέρος θα γίνει στις 8 Μαΐου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει ένα κολάζ ήχων και εικόνων από την έρευνα και ζωντανή συναυλία των μουσικών συνθέσεων της Στέλλας Χρίστου και την παρουσίαση του πρώτου προσωπικού της δίσκου NI•KO, ενώ στις 10 Μαΐου, στο χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας – που υπήρξε κάποτε καμπαρέ –  θα γίνει η performance ΛΟΥΝΑ από πέντε μουσικούς και μία ηθοποιό, με  χρήση των  ηχητικών κολάζ και των λοιπών γραπτών  και οπτικών ντοκουμέντων που η ομάδα συνέλεξε κατά την έρευνά της.

Πληροφορίες: 99454896, 99210688

Εισητήρια: 10

Προπώληση:Καλά Καθούμενα

 

Καμπαρέ – Φανερωμένης 70 

Τα καμπαρέ ήταν κάποτε χώροι οικογενειακής διασκέδασης με χορευτικά σύνολα, θιάσους, και καλλιτεχνικά “δρώμενα”. Μέσα σε μερικές δεκαετίες έγιναν χώροι εκμετάλλευσης, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης και σωματεμπορίας γυναικών.Στα πλαίσια αυτής της έρευνας επαναδιεκδικούμε αυτούς τους χώρους μέσω εικαστικών δράσεων αλλά και μέσα από μία παράλληλη νοερή κινητοποίηση ενάντια στην σωματεμπορία στην Κύπρο.

 

unnamed-6

Το καμπαρέ – ο σημερινός  χώρος εκμετάλλευσης, ο χώρος tamboo – γίνεται χώρος μελέτης, χώρος ακτιβιστικής δράσης και χώρος ευαισθητοποίησης. Αγγίζοντας την ιστορία του καμπαρέ, επαναδιεκδικούμε και επαναπροσδιορίζουμε την έννοια της διασκέδασης στο καμπαρέ, μέσα από καινούργιες συνθέσεις που βγαίνουν από την έρευνα και το έργο μας. Έτσι – παρουσιάζοντας δύο μουσικά έργα το ένα να γεννιέται μέσα από μελέτη για τα καμπαρέ και το παρελθόν τους ενώ το δεύτερο να γεννιέται μέσα από την σύγχρονη καλλιτεχνική ευαισθησία ανθρώπων της Λευκωσίας, θίγουμε παραστατικά την εγκληματική μετάλλαξη των καμπαρέ από  άλλοτε οικογενειακούς χώρους ψυχαγωγίας, σε χώρους φυλετικών και ταξικών διακρίσεων, σε χώρους κακοποίησης καθορισμένους από  εκμεταλλευτικές σχέσεις οι οποίες ακόμη συντηρούνται και προωθούνται κάτω από την ομπρέλα ενός πατριαρχικού ορισμού της διασκέδασης.

Ανοίγοντας τις πόρτες ενός πρώην καμπαρέ στην Λευκωσία, ανοίγουμε και το θέμα της ιστορίας των καμπαρέ στην Κυπριακή κοινωνία και σας περιμένουμε σε μια υπερρεαλιστική αφήγηση μικρών ιστοριών σε έναν χώρο όπου το “μυστικό” είναι γεγονός κοινής υπόθεσης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Νιλ Γιάνγκ ακύρωσε τη συναυλία του στο Τελ Αβίβ

Την πρώτη του συναυλία στο Τελ Αβίβ ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες ακύρωσε ο ...

Treasure Island: Εγκαίνια στις 26 Σεπτεμβρίου

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 εγκαινιάζεται η έκθεση Treasure Island [Νησί των Θησαυρών] στο Δημοτικό ...

«Άνω Βυθός, τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» επί σκηνής

Η μεταφορά τριών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη θεατρική σκηνή αποτελεί τη νέα σκηνοθετική δουλειά ...

Πέθανε η Άννα Καρίνα, εμβληματική μορφή του γαλλικού νέου κύματος

Η ηθοποιός Άννα Καρίνα, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν-Λικ ...

MEDIA 5: Πέντε μέρες γεμάτες μίντια

Το τμήμα Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζει από τις 24 και μέχρι τις 28 ...

«Βάτραχοι» υπέρ τέχνης

Δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε, αλλά «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία», υποστηρίζει ...

X