Τα παιδιά στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Από τη Θεσσαλονίκη ήρθαν και πάλι ενδιαφέροντα νέα και συγκεκριμένα από το 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 3.197 μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις” παρουσιάστηκαν 262 εργασίες επιστημονικών απαιτήσεων, διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, που προετοίμασαν στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

Μεταξύ άλλων στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ρομποτικοί αυτοματισμοί, οπτικοακουστικό λογισμικό για νοηματική, προγράμματα λογισμικού για κινητά και tablets, ψηφιακά βίντεο, τρισδιάστατα μοντέλα μηχανών, ενώ λειτούργησαν και τέσσερα εργαστήρια καινοτομίας για εκπαιδευτικούς [“3D Printing”, “Internet of Things in Education with Raspberry PI”, “Google cardboard and the Pioneer Expeditions program”, “Android Study Jams for beginners”], με εισηγητή τον ιδρυτή της Google Developers Group of Thessaloniki Παναγιώτη Τζίνη.

Μία από τις εφαρμογές αφορούσε ένα πρωτότυπο σύστημα ειδοποίησης νοσηλευτή. Όσοι έχουν βρεθεί στη θέση του ασθενή, είτε του συνοδού ασθενή σε νοσοκομείο, κατά πάσα πιθανότητα έχουν αντιμετωπίσει και το πρόβλημα να αναζητούν σε διαδρόμους και θαλάμους κάποιον νοσηλευτή-τρια, συνήθως επειδή έχει τελειώσει το υγρό στον ορό, μέσω του οποίου χορηγείται ενδοφλέβια η φαρμακευτική αγωγή. Στο πρόβλημα, ένας 13χρονος μαθητής του 14ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης εμπνεύστηκε μια αποτελεσματική λύση.

Το σύστημα ειδοποίησης νοσηλευτή μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νοσοκομείο και ειδικά σε όσα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είναι πολύπλοκη ούτε έχει υψηλό κόστος, τα υλικά που χρειάζονται είναι ένα τροφοδοτικό, καλώδιο και λαμπάκια. Στη μακέτα, στη θέση του ασθενή βρισκόταν μία κούκλα του ροζ πάνθηρα. Ο ορός ήταν συνδεδεμένος με το λαμπάκι. Όσο ήταν αναμμένο το λαμπάκι υπήρχε υγρό μέσα στον ορό, μόλις έσβηνε σήμαινε ότι το υγρό έχει τελειώσει, οπότε ειδοποιείται το νοσηλευτικό προσωπικό να αλλάξει το φάρμακο.
Σε άλλο μήκος κύματος, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου από το 1ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών δημιούργησαν το θερμοκήπιο του μέλλοντος, στο οποίο οι ανάγκες των καλλιεργειών ρυθμίζονται μέσω αυτοματισμών. Το θερμοκήπιο μέσω αισθητήρα θερμοκρασίας αέρα μετρά τη θερμοκρασία και ανοίγει αυτόματα τα παράθυρα του θερμοκηπίου. Διαθέτει, επίσης, μόνιμο εξαερισμό, καθώς και μετρητή της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εδάφους, ώστε όταν το έδαφος είναι ξερό να ενεργοποιείται αυτόματα η βάνα ποτίσματος. Δέκα μαθητές εργάστηκαν επί δύο μήνες για να το δημιουργήσουν, χρησιμοποιώντας μικροελεγκτή τύπου arduino, τους αυτοματισμούς, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα.

Με μικροελεγκτή Arduino Uno, ο οποίος ελέγχει τον φωτισμό των δωματίων, τον συναγερμό, καθώς και συγκεκριμένες πόρτες δούλεψαν και οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Περαίας. Φαντάστηκαν ένα “έξυπνο σπίτι”, με λειτουργίες για την ανίχνευση κίνησης, φωτιάς και σεισμού, έτσι ώστε να είναι ασφαλές και λειτουργικό και να ελέγχεται πλήρως μέσω αισθητήρων. Το σπίτι περιλαμβάνει εικονικά έπιπλα, αισθητήρες, φωτισμό και σερβοκινητήρες [κινητήρες που χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτόματου ελέγχου].

Με πατρόν τα γυαλιά της Google 360 μοιρών από χαρτόνι στα οποία ενσωματώνεται το κινητό τηλέφωνο, η Ομάδα Προγραμματισμού και Ρομποτικής μαθητών του Χορτιάτη [Xprog Team] δημιούργησε παιχνίδια που μεταφέρουν τον παίκτη σε ένα περιβάλλον τριών διαστάσεων, στο οποίο εκτυλίσσονται παιχνίδια επίσης σε περιβάλλον τριών διαστάσεων.

Η ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε το λογισμικό “Αγορapp”. Πρόκειται για έναν έξυπνο ηλεκτρονικό διαχειριστή αγορών, μια mobile εφαρμογή που διευκολύνει τις αγορές με τρεις απλές κινήσεις. Η εφαρμογή που χρησιμοποιεί το εργαλείο App Inventor φορτώνεται στα κινητά, δημιουργεί εκεί μια λίστα αγορών από το σουπερμάρκετ ή οπουδήποτε αλλού, εισάγει προϊόντα και διαθέτει εργαλείο ανάγνωσης των barcodes.

Πιο έξυπνα από κάθε εφαρμογή είναι τα παιδιά μας. Τα οποία δυστυχώς δεν έχουν την ευκαιρία να δείξουν πάντα τα ταλέντα τους.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Υπάρχουν τοίχοι και τοίχοι

Αυτήν τη φορά δεν ήμουν εκεί, αλλά τα είδα από συναδέλφους. Τα στοιχεία που ...

Το σίριαλ της διασύνδεσης του πλανήτη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η ιστορία των υποθαλάσσιων καλωδίων είναι πραγματικά σαγηνευτική. ...

H μάχη για τη φορολογία του διαδικτύου|Μέρος Β’

Αν θυμάστε, την περασμένη βδομάδα προσπαθήσαμε ν’ αποκρυπτογραφήσουμετην κίνηση της Γαλλίας να φορολογήσει τις ...

Λαρς Μάγκνους Έρικσον

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Οι ωραιότερες ιστορίες στην τεχνολογία είναι οι ιστορίες των ανθρώπων. ...

Περί στατιστικών

Για να ξεφύγουμε λίγο από τις θλιβερές στατιστικές σε ολόκληρο τον πλανήτη για τον ...

Φτηνό κρέας για τις πολυεθνικές

Θυμάστε την περασμένη εβδομάδα που σας έλεγα ότι θα ψάξω να βρω το άρθρο ...

X