Χριστόφορος Σάββα, Τσαρούχης και… λευκαρίτικο στο σφυρί

Ένα έργο του Χριστόφορου Σάββα [1924-1968] δημοπρατείται μαζί με πολλά άλλα έργα τέχνης την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο της 20ής Δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη. Το έργο, με τιμή εκτίμησης 28-40 χιλιάδες ευρώ, είναι ένα από τα 10 έργα σε λάδι που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης το 1958 σε ένα χωριό της γαλλικής επαρχίας. Σε επιστολή του από το Λονδίνο στις 29 Σεπτεμβρίου 1958 προς τον Κώστα Οικονόμου, αναφέρει ο Σάββα: Το καλοκαίρι το ‘χω περάσει κάτω στο Aix Provence δίπλα σ’ ένα μικρό χωριό που σου θυμίζει τα χωριά της Πάφου, με το όνομα Cliousclat, μου το σύστησε ο Lhote γιατί είναι το χωριό του, δούλεψα αρκετά 50 ακουαρέλες και 10 λάδια σε δυο μήνες…”. Τη γνησιότητα του έργου, ώστε να δημοπρατηθεί, επιβεβαίωσε ο επίσης καλλιτέχνης και κουμπάρος του Σάββα, Κώστας Οικονόμου.
Στη δημοπρασία της 1ης Ιουνίου δημοπρατείται, επίσης, ένα έργο του Μιχάλη Κκάσιαλου που απεικονίζει το ίδιο του το σπίτι [τιμή εκτ. 19-25 χιλιάδες ευρώ], το έργο “Ακτή Καρπασίας” του Ιωάννη Κισσονέργη [8-12 χιλ. ευρώ], ένα έργο του Γιάννη Τσαρούχη που περιλαμβάνεται στα αρχεία του Ιδρύματος Τσαρούχη [3,5-6 χιλ. ευρώ] αλλά και ένα σπάνιο, ολόπλουμο λευκαρίτικο κέντημα πάνω σε λινό ύφασμα, από τη δεκαετία του ’50. Το κέντημα έχει τιμή εκτίμησης 15-20 χιλιάδες ευρώ.

+ Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στις 20:00 στο ξενοδοχείο Χίλτον. Πληροφορίες τηλ. 24621109 /24621109 .

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

New York Between The Lines

Η Χριστίνα Δράκου παρουσιάζει τη δική της ματιά της Νέας Υόρκης μέσα από τη ...

#UniteCyprusNow

Κάλεσμα [και] στον καλλιτεχνικό κόσμο για να συμμετέχει δημιουργικά στις εκδηλώσεις του απηύθυνε η ...

Lou Reed

2 Μαρτίου 1942 – 27 Οκτωβρίου 2013 Αυτή ήταν η τελευταία φωτογραφία του Λου ...

Emptying The Skies | Ντοκιμαντέρ

Σε πρώτη παγκύπρια προβολή θα δούμε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Emptying the Skies” τη Δευτέρα ...

Σε ποι@ ανήκει αυτό το έργο;

Πρόκειται για ένα από τα έργα που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα και θα επιστραφούν στους ...

X