Χριστόφορος Σάββα, Τσαρούχης και… λευκαρίτικο στο σφυρί

Ένα έργο του Χριστόφορου Σάββα [1924-1968] δημοπρατείται μαζί με πολλά άλλα έργα τέχνης την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο της 20ής Δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη. Το έργο, με τιμή εκτίμησης 28-40 χιλιάδες ευρώ, είναι ένα από τα 10 έργα σε λάδι που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης το 1958 σε ένα χωριό της γαλλικής επαρχίας. Σε επιστολή του από το Λονδίνο στις 29 Σεπτεμβρίου 1958 προς τον Κώστα Οικονόμου, αναφέρει ο Σάββα: Το καλοκαίρι το ‘χω περάσει κάτω στο Aix Provence δίπλα σ’ ένα μικρό χωριό που σου θυμίζει τα χωριά της Πάφου, με το όνομα Cliousclat, μου το σύστησε ο Lhote γιατί είναι το χωριό του, δούλεψα αρκετά 50 ακουαρέλες και 10 λάδια σε δυο μήνες…”. Τη γνησιότητα του έργου, ώστε να δημοπρατηθεί, επιβεβαίωσε ο επίσης καλλιτέχνης και κουμπάρος του Σάββα, Κώστας Οικονόμου.
Στη δημοπρασία της 1ης Ιουνίου δημοπρατείται, επίσης, ένα έργο του Μιχάλη Κκάσιαλου που απεικονίζει το ίδιο του το σπίτι [τιμή εκτ. 19-25 χιλιάδες ευρώ], το έργο “Ακτή Καρπασίας” του Ιωάννη Κισσονέργη [8-12 χιλ. ευρώ], ένα έργο του Γιάννη Τσαρούχη που περιλαμβάνεται στα αρχεία του Ιδρύματος Τσαρούχη [3,5-6 χιλ. ευρώ] αλλά και ένα σπάνιο, ολόπλουμο λευκαρίτικο κέντημα πάνω σε λινό ύφασμα, από τη δεκαετία του ’50. Το κέντημα έχει τιμή εκτίμησης 15-20 χιλιάδες ευρώ.

+ Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στις 20:00 στο ξενοδοχείο Χίλτον. Πληροφορίες τηλ. 24621109 /24621109 .

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Κουβέντες που την Λόφου”

Κουβέντες που την Λόφου” Μία σελίδα από το έντυπο “Κουβέντες που την Λόφου” που ...

Κύπρος – Σκωτία: ένωσις

Με έναν πανέμορφο και μάλλον όχι αναμενόμενο τρόπο σμίγουν κυπριακοί, ελληνικοί και κέλτικοι ήχοι, ...

Bernhard Wicki / Μια ιδιαίτερη ματιά

Το 1952, ο Μπέρνχαρντ Βίκι ήταν ήδη ένας σημαντικός σκηνοθέτης και ηθοποιός. Όταν όμως ...

Το κορίτσι με το μπαλόνι

“Το κορίτσι με το μπαλόνι”, ένα γκράφιτι του διάσημου καλλιτέχνη Banksy, αναδείχθηκε το έργο ...

“Ανοιχτοί Χώροι”

Συνεχίζεται στο σπίτι της Φωτοδού μέχρι και τις 22 Μαρτίου η ομαδική φωτογραφική έκθεση ...

Αφιέρωμα στον Μπέργκμαν

Με την προβολή επτά ταινιών του και ενός ντοκιμαντέρ για τον ίδιο, τέσσερις πολιτιστικοί ...

X