«ABR In Lab» | Διεπιστημονικό Residency στην Κύπρο

Ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και συνεχίζεται μέχρι τις 24 Μαΐου το διεπιστημονικό Residency με τίτλο «ABR in Lab».

Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα της μη κερδοσκοπικής ομάδας ABR [Alternative Brains Rule, η οποία είναι υπεύθυνη και για το γνωστό Afro Banana Republic Festival], σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου.

«Προσεγγίζοντας την τέχνη από μια μοναδική σκοπιά, με τις τοπικές πρώτες ύλες και με την τοπική θεματολογία στο επίκεντρο, καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας βρίσκονται στην Κύπρο και συμμετέχουν στο residency μαζί με ντόπιους καλλιτέχνες και επιστήμονες.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με μία έκθεση που θα φέρει τη σφραγίδα της Ιταλίδας επιμελήτριας Clarissa Tempestini.

Το residency επικεντρώνεται στη διεπιστημονική συνεργασία και καινοτομία, καθώς οι καλλιτέχνες από το εξωτερικό θα ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπνεύσεις με ντόπιους εμπειρογνώμονες και συμβούλους, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τις τοπικές φυσικές πρώτες ύλες και τις νοοτροπίες της Κύπρου.

«Η ABR ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τον αντίκτυπο ανάλογων παρεμβάσεων σε μεμονωμένους ανθρώπους αλλά και στη κοινωνία, εν μέσω ενός καθηλωτικού περιβάλλοντος» δηλώνουν οι ιδρυτές της ABR, αρχιτέκτονες, Κωνσταντίνος Κυπριανού (κατά κόσμον Cotsios o Pikatillis) και Μάρθα Γεωργίου. «Μέσα από το συγκεκριμένο project θα προσπαθήσουμε να παράξουμε Τέχνη, η οποία είναι άρρηκτα συνεδεμένη με το κυπριακό πολιτιστικό τοπίο και περιβάλλον, με τη βοήθεια έμπειρων καλλιτεχνών που θα εργαστούν για να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά έργα κατά τη διαμονη τους στο νησί».

Το residency θα εκκινήσει δυναμικά στη Λευκωσία με ένα εργαστήριο με τίτλο ‘Γυμναστήριο Καινοτομίας’, το οποίο θα καθοδηγήσει ένας από τους συνιδρυτές του Ιδρύματος ARTos, ανήσυχος καλλιτέχνης και επιστήμονας, ‘προπονητής’ καινοτομίας, ο Αχιλλέας Κεντώνης. Το ‘Γυμναστήριο Καινοτομίας’ θα συνδυάσει καλλιτεχνικές και επιστημονικές πρακτικές, χρησιμοποιώντας υφιστάμενες γνώσεις και εμπειρίες για να εφεύρει ή/και να επανεφεύρει ιδέες μέσω καινοτόμου σκέψης και να εστιάσει στην πολιτιστική και κοινωνική επιρροή.

Στη διάρκεια της τρίτης και τέταρτης εβδομάδας, οι καλλιτέχνες θα δουλέψουν μαζί με τον Κωνσταντίνο Κυπριανού και τον συνάδελφο του, Κωνσταντίνο Λουκά με σκοπό να προτείνουν εγκαταστάσεις που θα συνταιριάζουν με το κυπριακό περιβάλλον, με τη δημιουργία ενδεικτικών προσχεδίων και πειραματικών πρωτοτύπων.

Το residency θα επιστεγαστεί με μια έκθεση στις 26 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα του ‘ABR In Lab’.

Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι τα εκθέματα θα μπορούν να παρουσιαστούν και σε άλλες ανάλογες περιστάσεις, δημιουργώντας παράλληλα ένα αρχείο με όλο το υλικό του residency, θέτοντας τα θεμέλια για παρόμοια εγχειρήματα στον τόπο καθώς και για περαιτέρω καινοτομία και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο πεδίο.

+ Ακολουθήστε τις δράσεις του «ABR In Lab» στο www.facebook.com/ABRINLAB

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

The Artist: σάρωσε και τα βραβεία ΒAFTA

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά εκείνος των Όσκαρ για την ταινία The Artist, η ...

Έφυγε από τη ζωή ο Εύης Γαβριηλίδης

Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του κυπριακού θεάτρου, Εύης Γαβριηλίδης. Με βαθύτατη θλίψη ...

Αναβάλλεται η συναυλία των Duran Duran

Οι Duran Duran επαναπρογραμματίζουν την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή τους περιοδεία, ανάμεσα τους τη συναυλία στην ...

Μετονομάζεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Τη μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση ...

Art Deal by Kapatays στις 21 και 22 Μαρτίου

Η νέα έκδοση του Art Deal By Kapatays πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή ...

Λευκωσία Loop Festival 2016 / 05 & 06 Ιανουαρίου

Το Λευκωσία Loop Festival συμπληρώνει φέτος μια τετραετία παρουσίας στα μουσικά δρώμενα του νησιού. ...

X