Cuprum | Έκθεση-αποτέλεσμα του ABR IN LAB Residency

Το σύνολο των αποτελεσμάτων ενός καινοτόμου residency διάρκειας ενός μήνα παρουσιάζεται σε μια έκθεση με τίτλο ‘Cūprum’ από τις 26 Μαΐου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

 

Το residency, μια συνδιοργάνωση της Μη Κερδοσκοπικής Ομάδας ABR [Alternative Brains Rule] και της Τράπεζας Κύπρου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και σκοπός του είναι να γίνει θεσμός, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την διεπιστημονική συνεργασία και τις τοπικές πρώτες ύλες.

Καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας πέρασαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στην Κύπρο, ανταλλάσσοντας σκέψεις για όσα τους εμπνέουν και γνώσεις με ντόπιους δημιουργούς, αρχιτέκτονες και επιστήμονες.

Πρόκειται για τις Σοφία Στέβη, Marlene Stark και Talissa Lallai οι οποίες εργάστηκαν πλάι στους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Λουκά και Κωνσταντίνο Κυπριανού και με τους επιστήμονες Αχιλλέα Κεντώνη και δρ Γιώργο Κωνσταντίνου.

abr_in_lab1Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο residency, είχαν την ευκαιρία ν’αναπτύξουν τη δική τους ξεχωριστή, προσωπική σχέση με το νησί και τις διάφορες πτυχές του. Αυτή η αίσθηση της σύνδεσης των καλλιτεχνών με τον τόπο, εξωτερικεύεται και λαμβάνει υλική υπόσταση μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ιταλίδας Clarissa Tempestini, η έκθεση θα αποτυπώσει τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου, καθώς οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν στις πολιτιστικές επιρροές που έχουν κατακλύσει το νησί κατά τη διάρκεια της ιστορίας, καθώς και στη μοναδική γεωγραφική θέση της χώρας, στο πολιτικό της περιβάλλον, στους θρησκευτικούς και οικονομικούς παράγοντες που τη διέπουν σήμερα.abr_in_lab2

«Αυτή η έκθεση στοχεύει στη δημιουργία μιας πειραματικής σύνδεσης, είναι -θα μπορούσαμε να πούμε- μια προσπάθεια να συνδεθεί το μυστήριο που αποπνέει το νησί, με την προσπάθεια των καλλιτεχνών να δουν το κόσμο μέσα από μια νέα οπτική» δηλώνει η Tempestini. Με το ‘Cūprum’ να παραπέμπει στην κλασική λατινική ονομασία για το χαλκό, αυτό που αναγνωρίστηκε στην παγκόσμια ιστορία ως το ‘μέταλλο της Κύπρου’ αποτελεί σήμερα τη βάση για νέες εμπνεύσεις, έννοιες και καλλιτεχνική δημιουργία.

«Στον πυρήνα της έννοιας της σύνδεσης βρίσκεται η αρχέγονη σχέση – η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της γης», τονίζει η Tempestini. «Από εδώ προέρχεται και το όνομα της Κύπρου, από κάτι που προέρχεται από τα σπλάχνα της, ένα υλικό που είναι μέρος του εδάφους της και απαντάται ως αγνό μέταλλο στη φύση: cūprum, ο χαλκός.

Το νησί συνεχώς ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό του, για να δώσει χώρο σε αμέτρητες επιρροές. Αυτό το χαρακτηριστικό θυμίζει έναν καλλιτέχνη, που θέλει διαρκώς να δει τον κόσμο από μια καινούρια σκοπιά, απορρίπτοντας όλες τις κοινώς αποδεκτές αντιλήψεις και προκαταλήψεις σχετικά με τον κόσμο, καταστρέφοντας και δημιουργώντας, ισχυρά ή ήπια» τονίζει ακόμη η Τempestini.

Πέρα από την έκθεση, οι διοργανωτές θα δημιουργήσουν ένα αρχείο με όλο το υλικό που  προέκυψε σαν αποτελέσματα του Residency, θέτοντας τα θεμέλια για ανάλογες δράσεις στη χώρα, χαράσσοντας ταυτόχρονα το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της καινοτομίας.

abr_in_labposter

+ Η έκθεση εγκαινιάζεταιτην Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι 3 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία

Πληροφορίες  facebook/ABR IN LAB

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβείο Europa Nostra στο Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας είναι ανάμεσα στα 12 έργα τα οποία διακρίθηκαν φέτος με ...

Η πραγματικότητα με άλλο μάτι

Η ταυτότητα του φετινού 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού αντλεί έμπνευση από τον τρόπο που οι ...

Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Ογδόντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθές 29 Απριλίου από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη (29 ...

Rooftop Thursdays: οι νύχτες μουσικής επιστρέφουν στο Σπίτι της Συνεργασίας

Οι νύχτες ζωντανής μουσικής στο Σπίτι της Συνεργασίας επιστρέφουν από την Πέμπτη 11 Μαΐου ...

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου

Τους πρώτους οκτώ νικητές των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου η ...

Ντομικαντέρ για τους μετανάστες στη Μεσόγειο στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης Από το 2000 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 22.000 μετανάστες ...

X