Για το θέατρο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

*Ζητούμε επιτακτικά να φύγουμε από τον ΘΟΚ”, ήταν η δήλωση του Κώστα Καυκαρίδη [δες Σατιρικό Θέατρο] στον “Πολίτη”, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή που έστειλε το Σατιρικό Θέατρο στα ΜΜΕ τη βδομάδα που πέρασε.

* Η επιστολή είχε τίτλο “ΤΟ ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΚ” και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγαλεπίβολος είναι ένας τέτοιος τίτλος, ειδικά αν ο γράφων του [του τίτλου] τον εννοεί.

* Ο κ. Καυκαρίδης επιμένει πως ήρθε η ώρα, επιτέλους, να δημιουργηθεί ο φορέας εκείνος που υποσχέθηκαν τρεις ξεχωριστές κυβερνήσεις -από Δεξιά μέχρι Αριστερά- και που διαχρονικά δεν βλέπουμε: ο φορέας που θα στεγάσει τη θεατρική ανάπτυξη σε ένα ανεξάρτητο [;] σώμα και θα ανεξαρτητοποιήσει και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στο τέλος της ημέρας, ως το κρατικό θεατρικό σχήμα που θα εστιάσει, πια, αποκλειστικά στις παραγωγές του.

* Είναι ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε ότι η τέχνη του θεάτρου είναι η μόνη που διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο ενός ημικρατικού οργανισμού, με δικό της προϋπολογισμό, με διοικητικές δομές [ξεχαρβαλωμένες τα τελευταία χρόνια, αλλά οκέι], με υπαλλήλους, με κάποιου είδους στρατηγική προώθησης και ανάπτυξης, μίντια, καλλιτεχνικό προσωπικό, συντεχνίες κ.λπ.

* Τώρα, η στάση του Σατιρικού και του όποιου Σατιρικού [δηλαδή όλων των ελεύθερων [;] θεάτρων του τόπου] ήταν διαχρονικά στην απέναντι όχθη του ΘΟΚ.

* Αν γι’ αυτό φταίει ο ΘΟΚ ή τα ίδια τα θέατρα ή το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούν, δεν έχει πολλή σημασία.

* Σημασία έχει ότι η ύπαρξη αυτής της κόντρας είναι διαχρονική και εμφανίζεται κατά καιρούς συνήθως με αφορμή… το βρόμικο χρήμα.

* Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά: τόσο εξαιτίας της αποφασιστικότητας με την οποία καταγράφει τα δεδομένα του το Σατιρικό Θέατρο όσο και χάρη στην ευθύτητα με την οποία απαντά το διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα από την απάντηση ΘΟΚ: “Εάν λοιπόν ο ‘τερματισμός κάθε συνεργασίας με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου’ που εξήγγειλε το Σατιρικό Θέατρο ‘σπάζοντας τα δεσμά του από τον ΘΟΚ μετά από 33 χρόνια’ σημαίνει πως το Θέατρο δεν επιθυμεί να επιχορηγείται πλέον από τον ΘΟΚ, τότε κονδύλι ύψους 63.915 ευρώ που έχει εγκριθεί για παραγωγές που δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί θα μπορεί να διατεθεί προς όφελος άλλων παραγωγών, όπως προνοεί ο σχετικός κανονισμός του σχεδίου Θυμέλη”.

* Δικαιούται ο ΘΟΚ να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση;

* Το Σατιρικό λέει “όχι” και ξεκινά επαφές με αξιωματούχους του κράτους.

* Πολλοί λένε ότι όλα γίνονται για τα λεφτά.

* Κι όμως, είμαστε σίγουροι πως και οι δύο πλευρές θέλουν το καλό του θεάτρου.

* Όμως ούτε οι υπερβολικές ανακοινώσεις βοηθούν, ούτε οι υπό τύπον απειλής διατυπώσεις.

* Αυτό που πραγματικά θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή είναι ένας ουσιαστικός διάλογος για τα θεατρικά πεπραγμένα.

* Ας ξεκινήσουμε από το τι θέατρο θέλουμε στον τόπο, ποιες είναι οι ανάγκες του, ποια τα ουσιαστικά του προβλήματα.

* Λύνοντας αυτά, φαντάζομαι θα έρθουν και τα άλλα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το τριπλό τεστ της διύλισης

* Ομολογώ ότι δεν γνώριζα το “τριπλό τεστ της διύλισης”, μέχρι τη συζήτηση με ...

Πού πας χωρίς ράσιες, Ρομέο;

Η βδομάδα που μας πέρασε δεν ήταν η πιο ευχάριστη για τον κόσμο του ...

Ο λαγός και η χελώνα

Υπόμνημα για να σταλεί –μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας ...

Νύχτες καλοκαιριού

• Τι περισσότερο χρειάζεται μια πόλη για την ενεργοποίησή της από τη σύναξη των ...

Ασφαλές καταφύγιο έργων τέχνης το Λονδίνο;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με πρωτοβουλία του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, την ενεργό ...

Παρέα στο θέατρο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * “Αυτή είναι η Κύπρος!” * Δεν το φώναξε για ...

X