Η «_Λυσιστράτη_» ταξιδεύει στην Πάφο

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων στη Λεμεσό, το κείμενο του Αντώνη Γεωργίου με τίτλο «Ήμουν η Λυσιστράτη» μεταφέρεται στην πλατεία Μούτταλλου και στην περιοχή «Μπάνια», στην Πάφο, την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Η παράσταση φέρει τον τίτλο «Ήμουν η Λυσιστράτη_Εκτός» και είναι μέρος του διετούς προγράμματος «Ηρω-ισμοί» το οποίο περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Ζωντανά και βίντεο

Την παραγωγή «Ήμουν η Λυσιστράτη_Εκτός» όπως και την πρώτη παρουσίαση «Ήμουν η Λυσιστράτη» παρουσιάζει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος.

Είναι, δε, βασισμένη σε ένα «κείμενο για τη σκηνή» του Λεμεσιανού συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό την άνοιξη 2016 τόσο στη Λεμεσό (στο πρώην πολυκατάστημα Ε&S της λεωφ. Ανεξαρτησίας) και στη Λευκωσία (στο Θέατρο Δέντρο). Το κείμενο παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στο σήμερα να μιλά για την αποτυχία της να σταματήσει τον πόλεμο, τη βία, τον πόνο.

Για τη δράση της 1ης Ιουλίου κτίζεται μια νέα εκδοχή με τέσσερα μικρόφωνα. Η «νέα» παράσταση θα παρουσιαστεί το απόγευμα στην πλατεία του Μούτταλλου και το ίδιο βράδυ θα προβληθεί η οπτικογράφησή της στην περιοχή των Μπάνιων στην Κάτω Πάφο.

Οι «Ηρω-ισμοί»

Όπως προαναφέρθηκε, η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ηρω-ισμοί», μια πρόταση του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος για το Πάφος 2017.
Mέσα από τους «Ηρω-ισμούς», γίνεται μια προσπάθεια να συζητηθούν τα τραύματα και οι αρνήσεις μας ως κληροδοτήματα πολέμου. Στην απομονωμένη περιοχή του Μούτταλλου -μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάφου- αναπλάθεται αυτή την εποχή η πλατεία, σαν μια ακόμα προσπάθεια να βρεθεί η ταυτότητα και η χρήση της. Οι κάτοικοι της κοινότητας, πρόσφυγες Ελληνοκύπριοι, κυρίως λόγω της προσωρινότητας της διαμονής τους, ακόμα αναζητούν τη σχέση τους με τον τόπο. Η συνάντηση, η αποδοχή και η συλλογική έκφραση παραμένουν ανάγκες σε ‘κρίση’. Μπορεί άραγε ο δημόσιος χώρος να ξαναβρεί τη λειτουργία του;

Και στην Πολωνία

Οι «Ηρω-ισμοί» περιλαμβάνουν, επίσης, καλλιτεχνικό residency στο Grotowski Institute στην Πολωνία, στο πλαίσιο της ΕΠΠ Wroclaw 2016 τον Σεπτέμβριο του 2016, πάνω στα χορικά των «Περσών» του Αισχύλου με καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Πολωνία και παρουσίαση στις 16 Σεπτεμβρίου στο Wroclaw, 23 Σεπτεμβρίου στο Εθνογραφικό Μουσείο στην Πάφο, 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό. Τέλος, την άνοιξη του 2017 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου.

+ Την Παρασκευή 1η Ιουλίου στην πλατεία Μούτταλλου 18:00-19:00 και προβολή στην περιοχή Μπάνια, Πάφος, 20:30-21:30.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: O σκηνοθέτης Λούκας Βαλέβσκι, με τις ηθοποιούς Μαρίνα Μανδρή, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου και Μαρίνα Μακρή στις πρόβες του έργου στην πλατεία Μούτταλλου. ΦΩΤΟ ©Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος/fb

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σχέδιο TRANSIT 2016: Στήριξη για συμμετοχή σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο εξωτερικό

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν την εφαρμογή του Σχεδίου TRANSIT ...

Ξεκίνησε γυρίσματα ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Στον κινηματογράφο στρέφεται αυτή τη φορά ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο οποίος γράφει, σκηνοθετεί και ...

39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στην καθιερωμένη επίσκεψή του στην Κύπρο, το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει σε Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία ...

Συνεχίζονται τα εργαστήρια της Τετάρτης στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ

Κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου του, ο ΘΟΚ συνεχίζει την ...

Αναβάλλεται το 18o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2020

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο με λύπη τους ανακοινώνουν ότι ...

Η ταινία «Άρια» της Μυρσίνης Αριστείδου στο Sundance Film Festival

Η νέα μικρού μήκους ταινία της Μυρσίνης Αριστείδου «Άρια» έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο ...

X