Σατιρικό VS ΘΟΚ για τις επιχορηγήσεις

Με μια επιστολή γραμμένη σε έντονο ύφος και με τίτλο «Το Σατιρικό Θέατρο μετά από 33 χρόνια σπάει τα δεσμά του από τον ΘΟΚ», το ιστορικό θεατρικό σχήμα κηρύσσει «πόλεμο» εναντίον του θεατρικού οργανισμού.

«Από σήμερα σταματούμε κάθε συνεργασία με τον ΘΟΚ και παρακαλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού επιτέλους να δημιουργήσουν τον φορέα για το ελεύθερο θέατρο, που ήταν μέσα στα σχέδια των 3 τελευταίων κυβερνήσεων. Φτάνει ο ΘΟΚ να παίρνει τη μερίδα του λέοντος με 6 εκατομμύρια και τα ελεύθερα θέατρα να φυτοζωούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή, την οποία υπογράφει εκ μέρους του Σατιρικού ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης και σκηνογράφος Κώστας Καυκαρίδης.

  • Αυτούσια η επιστολή του Σατιρικού εδώ 

  • Η απάντηση ΘΟΚ εδώ

Η αιτία

Ο λόγος για την έντονη αντίδραση του Σατιρικού Θεάτρου δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τις επιχορηγήσεις. Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Καυκαρίδης, ο θεατρικός οργανισμός προχώρησε στην αποκοπή του «μπόνους» ποσού ύψους 4 χιλιάδων ευρώ από τη χορηγία για την παραγωγή του έργου «Σα’ ναν εχτές» (το ποσό αντιστοιχεί σε «κίνητρο» για το ανέβασμα κυπριακού έργου). Κι αυτό γιατί η Επιτροπή Αξιολόγησης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιχορηγήσεων «Θυμέλη» βαθμολόγησε κάτω από τη βάση την εν λόγω παραγωγή του Σατιρικού, κρίνοντας ως αδύνατη τη σκηνοθεσία, τους ηθοποιούς, το σκηνικό, τη μουσική κ.λπ. Κι όμως, όπως σημειώνει ο κ. Καυκαρίδης, η πρόταση του Σατιρικού για την εν λόγω παραγωγή απέσπασε αρχικά την υψηλότερη βαθμολογία του Θυμέλη.

Η επιτροπή

Ο κ. Καυκαρίδης αναφέρεται και στην επιτροπή αξιολόγησης που συστάθηκε για να αξιολογεί τα θέατρα και να προτείνει τις ανάλογες επιχορηγήσεις. Την επιτροπή αποτελούν οι Λέα Μαλένη, Αλεξία Παπαλαζάρου και Νίκος Κουρούσιης, μεταξύ άλλων, οι οποίοι είναι «εν ενεργεία θεατρικοί παράγοντες» και δεν θα έπρεπε να κρίνουν παραστάσεις, σύμφωνα με το Σατιρικό.

Η απάντηση ΘΟΚ

Ο ΘΟΚ, με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού δρ Γιάννης Τουμαζής και ημερομηνία 10 Ιουνίου, απορρίπτει σχετικό αίτημα του Σατιρικού Θεάτρου [με ημερομηνία 7 Ιουνίου] για την καταβολή του προαναφερθέντος ποσού των 4 χιλιάδων ευρώ.

Επικεντρώνοντας το επιχείρημά του στη γνωμοδοτική επιτροπή, ο ΘΟΚ αναφέρει στην επιστολή τα εξής:

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ, θέλοντας να αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή του προς την ιδιωτική θεατρική πρωτοβουλία, αφουγκράστηκε και έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των θεατρικών φορέων, με αποτέλεσμα να μετακυλήσει το δικαίωμα διορισμού μελών στην επιτροπή, και συνάμα την ευθύνη που απορρέει στα ίδια τα θέατρα. Σας καλέσαμε να υποδείξετε έως και δύο υποψήφιους για διορισμό στη γνωμοδοτική επιτροπή της τρέχουσας θεατρικής περιόδου (που πλέον με την εισαγωγή του σχεδίου Θυμέλη έχει μετονομαστεί σε Επιτροπή Αξιολόγησης Παραστάσεων) και αργότερα να ψηφίσετε μέσω μυστικής ψηφοφορίας (με κάλπη) τα πέντε μέλη που επιθυμούσατε να μετάσχουν σε αυτή. […] Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι το Σατιρικό Θέατρο απείχε της διαδικασίας μη ασκώντας το δικαίωμα του vα προτείνει, και αργότερα να ψηφίσει, ανθρώπους που θεωρεί ικανούς να παρακολουθήσουν και να κρίνουν την ποιότητα του ιδιωτικού θεατρικού προϊόντος. Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή Αξιολόγησης Παραστάσεων καταρτίστηκε μέσω μιας καθόλα νομότυπης και διαφανούς διαδικασίας και τυγχάνει της κοινής αποδοχής -και θέλουμε να πιστεύουμε και της εμπιστοσύνης- των ελευθέρων θεάτρων. Παρακαλούμε σημειώστε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το δ.σ. του ΘΟΚ γίνεται παραλήπτης παραπόνου για το έργο ή/και τη βαθμολογία της επιτροπής από την ημερομηνία σύστασης και ανάληψης των καθηκόντων της. Αντιλαμβάνεστε πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση στο έργο της επιτροπής από τον ΘΟΚ ή παρέμβαση του διοικητικού συμβουλίου ή/και λειτουργών τού οργανισμού στη βαθμολόγηση οποιασδήποτε παράστασης αντιβαίνει στην όποια προσπάθεια αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης και θα ήταν εντελώς απαράδεκτη».

«Φτάνει πια»

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του, το Σατιρικό Θέατρο επιμένει στις θέσεις του, σημειώνοντας ότι θεωρήθηκε «εκπρόθεσμο» ως προς την υποβολή προτάσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά εκ μέρους του Σατιρικού:

«Φτάνει πια ο ΘΟΚ να ανταγωνίζεται τα ελεύθερα θέατρα και να σκοτώνει κάθε σημαντική δημιουργία τους. Δεν θέλει να κάνουμε μεγάλες παραγωγές, θέλει να μας συρρικνώσει, να γίνουμε κι εμείς ένα μικρό σχήμα και να ζητούμε ελεημοσύνη από τον ΘΟΚ. Θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να απαλλαγούμε από τον ΘΟΚ. Ο ΘΟΚ να γίνει επιτέλους κρατικό θέατρο και το άλλο θέατρο, επαγγελματικό, ερασιτεχνικό, σχολικό κ.λπ. να το αναλάβει άλλος φορέας στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες».

Τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις ως προς τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιωχθεί λύση στο πρόβλημα που προκύπτει μεταξύ του ιστορικού θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παιδικό βιβλίο για την κάνναβη

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία το πρώτο παιδικό βιβλίο για την κάνναβη με τίτλο ...

Ημέρα Αφήγησης στο «Τεχνοδρόμιο» της Λεμεσού

Ιστορίες μεταμορφώσεων από τη μυθολογία θα ακούσουμε το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Λεμεσό στο ...

Τακούσιης – Καραπατάκης στο Ριάλτο

Δυο Κύπριοι δημιουργοί, ο Μάριος Τακούσιης και ο Γαβριήλ Καραπατάκης, ενώνουν τις δυνάμεις τους ...

Η καλλιτέχνης Ζεχρά Ντογκάν στη φυλακή για πίνακα στρατιωτικής επίθεσης σε Κουρδική πόλη

Η Κούρδη ζωγράφος και δημοσιογράφος Ζεχρά Ντογκάν έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια, εννέα μήνες, ...

The Messenger | Προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ στην Κύπρο

Μπορείτε να φανταστείτε ένα κόσμο χωρίς το κελάηδισμα των πουλιών; Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ...

Στην Πάφο η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ

Επίσημη επίσκεψη στην Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, πραγματοποιεί από ...

X