11o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού από 1η Αυγούστου

Κορυφαίες ταινίες ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο προβάλλονται στην 11η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο ξεκινά την 1η Αυγούστου στη Λεμεσό και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, δίπλα στο Μεσαιωνικό Κάστρο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λεμεσού.

Τρεις ταινίες για την προσφυγική κρίση

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει στο θέμα των προσφυγικών μετακινήσεων μέσα από τρεις πολύ σημαντικές ταινίες, που η καθεμιά από αυτές προσεγγίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο.

Η προσφυγική κρίση, στις διαφορετικές προεκτάσεις της, αντανακλάται μέσα από την ευαίσθητη ματιά του δημιουργού με τρόπο ιδιαίτερο και διεισδυτικό, που δεν απαντάται στα ευρεία μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε την ταινία του Τζιανφράνκο Ρόσι «Fuocoammare» που απέσπασε τη φετινή Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων στη Λαμπεντούζα [Ιταλία] παράλληλα με την καθημερινότητα των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν διά θαλάσσης σε καταστροφικές συνθήκες, πολλοί εκ των οποίων χάνουν την ζωή τους.

Θα δούμε επίσης την ταινία της Μαριάννας Οικονόμου με τίτλο The Longest Run, για δύο νεαρούς Σύρους που κρατούνται στην πτέρυγα ανηλίκων σε φυλακή στην Ελλάδα, με την κατηγορία διακινητών. 

Τρίτη ταινία είναι η At Home in the World του Andreas Koefoed: το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί για ένα ολόκληρο χρόνο τη ζωή πέντε παιδιών προσφύγων στο σχολείο του Ερυθρού Σταυρού στη Δανία.

Επιλεγμένα δημιουργικά ντοκιμαντέρ

«Η φύση του δημιουργικού ντοκιμαντέρ είναι να μην καταγράφει απλά την πραγματικότητα αλλά να την σχολιάζει, και να την προσδιορίζει μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική και αισθητική προσέγγιση», αναφέρει ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο αποτελεί την μοναδική πλατφόρμα δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην Κύπρο.

«Κάπως έτσι κι εμείς, μέσα από την επιλογή δημιουργικών ντοκιμαντέρ, αλλά και μέσα από το πάθος των επαγγελματιών και των εθελοντών που δουλεύουν για το Φεστιβάλ, έχουμε καταφέρει να στήσουμε ένα κατεξοχήν ποιοτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, που αν και μικρότερο σε κλίμακα, στέκεται επάξια δίπλα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.»

poster

Στη Λεμεσό μεταφέρεται το European Documentary Campus!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιλέχθηκε φέτος ως η φιλοξενούσα αρχή για το The Masterschool του ξακουστού European Documentary Campus, ενός ευρωπαϊκού θεσμού υπεύθυνου για την εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών και σκηνοθετών ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη μέσα από ειδικά σχεδιασμένα τεχνικά και συμβουλευτικά προγράμματα.

Οι συμμετέχοντες που θα καταφθάσουν στην Κύπρο από ολόκληρη την Ευρώπη, θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανάπτυξης παραγωγής, τρόπους χρηματοδότησης, pitching sessions, και κατάρτιση για τη διανομή και προώθηση των ταινιών τους στο κινηματογραφικό δίκτυο. Πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρισμένους οργανισμούς κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ευρώπη, μέσα από τον οποίο πολλές ταινίες βρήκαν τον δρόμο προς την (συμ) παραγωγή, τη χρηματοδότηση και τη διανομή.

Μερικές από τις δράσεις του Documentary Campus, το οποίο θα πραγματοποιείται παράλληλα με το Φεστιβάλ, θα είναι ανοιχτές για το κοινό, και θα αποτελέσουν μια θαυμάσια ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μια γεύση από τις δράσεις του εν λόγω διεθνούς οργανισμού.

Moving Docs: Κοινοπραξία για από κοινού πανευρωπαϊκή διανομή

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Moving Docs, μέλος του οποίου είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Λεμεσού, για δεύτερη συνεχή χρονιά θα προβληθεί αριθμός ταινιών που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα που αποτελεί μια πρωτοβουλία του European Documentary Network (EDN) και στηρίζεται από το Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε για την από κοινού πανευρωπαϊκή διανομή ταινιών ντοκιμαντέρ. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών προώθησης σε ακρoατήρια σε αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, έτσι ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει συχνές προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ μέσα από μια μεγάλη ποικιλία μέσων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

+ Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy και στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook: “Lemesos International Documentary Festival”.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού – εργαστήρια DocsTalk 2015

Στα πλαίσια του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, διοργανώνεται και φέτος το εργαστήρι για ...

Χρηματοδότηση Ανάπτυξης Παραγωγικού Σχεδίου Ταινιών Μεγάλου Μήκους από το SEE

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι το Κινηματογραφικό Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ευρώπης ...

«The Shining» η συνέχεια..

Το μυθιστόρημα  του Στήβεν Κινγκ, «Doctor Sleep» το οποίο είναι η συνέχεια της ιστορίας ...

Εν ψυχρώ δολοφονία της φωτογράφου Anja Niedringhaus στο Αφγανιστάν

H διεθνώς καταξιωμένη Γερμανίδα φωτογράφος Anja Niedringhaus δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο Αφγανιστάν, όπου βρισκόταν ...

Η Λευκωσία δεν έχει θάλασσα αλλά…

…έχει την Πινακοθήκη Λεβέντη, η οποία ετοίμασε ένα ειδικό έντυπο για τους μήνες Ιούλιο ...

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το Φαγητό του Δρόμου

Έναν πολύ ενδιαφέροντα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Φαγητό του δρόμου: αποτυπώνοντας την κουλτούρα του ...

X