Nicosia Book Fest | Μια μέρα αφιερωμένη στο βιβλίο

Ένα υπαίθριο φεστιβάλ βιβλίου πραγματοποιείται την Κυριακή 12 Ιουνίου στο πάρκο Ακρόπολης, στη Λευκωσία, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, «αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δράσεις που θα προωθήσουν το βιβλίο και την αξία του». 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το φεστιβάλ πραγματοποιείται «σε υπαίθριο χώρο στα πρότυπα των διεθνών φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και εντάσσουν στα πλαίσια τους μια σειρά από δράσεις που προωθούν το βιβλίο και άλλες δράσεις για το φιλοαναγνωστικό κοινό.»

Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και ο Δήμος Στροβόλου.

Σε ένα πολυθεματικό χώρο ο κάθε επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί σε θεματικές γωνιές όπως ο χώρος πώλησης βιβλίων που θα αναλάβουν βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι, ο χώρος βιβλιοπαρουσιάσεων, συζητήσεων και υπογραφών από συγγραφείς, ο χώρος βιβλιοανάγνωσης, η γωνιά για παιδιά όπου θα προσφέρονται δραστηριότητες για παιδιά καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ όπως βιβλιο-ανάγνωση, θεατρικά εργαστήρια αναπαράστασης παιδικού βιβλίου, ζωγραφική προσώπου, φουσκωτό, ζωγραφική, ψυχαγωγία από κλόουν,  χώροι φαγητού / ποτού / καφέ και πολλά άλλα.

Στόχος της πρώτης αυτής διοργάνωσης είναι να ελκύσει άτομα όλων των ηλικιών που αγαπούν το βιβλίο και να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία τόσο σύγχρονα σε καλύτερες τιμές, όσο και πιο κλασικά ή παλιά βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ολόκληρο το πρόγραμμα: 

OLOSELIDO programma 1_WEB

Η γωνιά των συγγραφέων

Οι καταξιωμένοι συγγραφείς Αντώνης Γεωργίου, Μαρία Ιωάννου, Αιμίλιος Σολωμού και Κωνσταντία Σωτηρίου συμμετέχουν στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας – Nicosia Book Fest.  

«Είναι γεγονός ότι λίγες είναι οι ευκαιρίες που δίνονται σε Κύπριους δημιουργούς από τον χώρο των τεχνών ευρύτερα για να παρουσιάσουν το έργο τους και να έρθουν σε άμεση επαφή με το κοινό τους. Αυτό ίσως να ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τους λογοτέχνες που γράφουν για τον αναγνώστη στον οποίο επιτρέπουν μέσα από τα έργα τους να εισέλθει και να εξερευνήσει το δικό τους κόσμο χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα για το αντίστροφο. Κατά συνέπεια, μια σημαντική πτυχή της διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο στη μορφή που θα πάρει στις 12 Ιουνίου στο Πάρκο της Ακρόπολης είναι το γεγονός ότι θα δοθεί βήμα σε συγγραφείς διαφόρων αντικειμένων, γνωστικών πεδίων και θεματικών να παρουσιάσουν το έργο τους, να συνομιλήσουν με το κοινό και να διαθέσουν τα βιβλία τους προς πώληση», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του φεστιβάλ.

Γι’ αυτό θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τους Κύπριους συγγραφείς της νέας γενιάς οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα αναγνώσουν αποσπάσματα από το έργο τους και θα έρθουν σε άμεση επαφή με το φιλοαναγνωστικό κοινό.

Θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, συζήτηση και γνωριμία με τους συγγραφείς στις 18:00.

 

Η γωνιά για το παιδί 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης αγάπης για το βιβλίο, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, η διοργάνωση του Nicosia Book Fest θα διαμορφώσει ειδικό θεματικό χώρο βιβλιοπαρουσιάσεων για το παιδί καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο συγγραφείς, θεατρικές ομάδες και εκπαιδευτικοί θα παρουσιάζουν παιδικά βιβλία μέσα από θεατρική αναπαράσταση, ανάγνωση και διαδραστικό παιχνίδι με τα παιδιά. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 9 βιβλιοπαρουσιάσεις παιδικού βιβλίου που θα απασχολήσουν τα παιδιά από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:15: Δυο φορές κι έναν καιρό – Διαδραστικό παιχνίδι βιβλιοανάγνωσης

Παρουσιάζει ο Αντώνης Κοκωνάς

10:45: Η Σοφία, μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει

Παρουσιάζει ο συγγραφέας Δημήτρης Μπασλάμ

11:45: Η πεταλούδα που έκαψε τα φτερά της

Παρουσιάζει η συγγραφέας Θεοφανώ Γιαννούρα

12:45 Η διαδήλωση των ζώων

Παρουσιάζει η συγγραφέας Έλενα Ερωτοκρίτου

14:15: Σέβεν το χταπόδι με τα επτά πόδια

Παρουσιάζει ο συγγραφέας Λούκας Παναγή

15:00: Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι – Βιωματικό Εργαστήρι

Παρουσιάζει η Νεοφύτα Πολυδώρου

16:00 Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά – Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσιάζει η θεατρική ομάδα στούντιο 33

16:45: Το Μελωδοχωριό θέλει μαέστρο, της Ακριβής Λαζαρίνη – Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσιάζει η εκδότρια Ελένη Ρώσση

17:30: Η θυμωμένη μπετονιέρα του Δημήτρη Μπασλάμ – Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσιάζει ο ίδιος ο Μπασλάμ

Ανάμεσα σε άλλα η παιδική γωνιά θα περιλαμβάνει φουσκωτό για μικρά και μεγάλα παιδιά, σημείο ζωγραφικής και χειροτεχνιών, ζωγραφική προσώπου, χώρο βιβλιοανάγνωσης χώρο αθλοπαιδιών και άλλων δραστηριοτήτων.

lavieparisien_webΕικονογράφηση: Georges Pavis, La Vie Parisienne, 1924

+ Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα www.nicosiabookfest.com ή στο 22432111.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ψηφιδωτή παράσταση στην Αμφίπολη

Ψηφιδωτό δάπεδο αποκαλύφθηκε κατά την αφάιρεση μέρους των χωμάτων στον δεύτερο χώρο πίσω από ...

Διάλεξη «Το Μουσείο Αλλιώς: Το Μουσείο Μπενάκη στον 21ο αιώνα»

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος των μουσείων έχει διευρυνθεί: μουσεία δίχως συλλογές και ...

Η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι στο σημερινό Google doodle με αφορμή τη συμπλήρωση 427 ετών από τη γέννησή της

Στην εμβληματική ζωγράφο και μητέρα ιδιαίτερα χαρακτηριστικών έργων τέχνης, Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, είναι αφιερωμένο το ...

Επανέρχεται το #twitterFiction Festival

Το Twitter ανήγγειλε το #twitterFiction Festival 2014, δίνοντας συνέχεια στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2012. «Το ...

Ο Ai Weiwei μίλησε: «το Πεκίνο είναι μια βίαιη πόλη»

Δριμύ κατηγορώ ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο διάσημος καλλιτέχνης Ai Weiwei, για πρώτη ...

Επιστροφή τεσσάρων τοιχογραφιών από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου

Τέσσερις τοιχογραφίες οι οποίες αφαιρέθηκαν από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου έχουν παραδοθεί στην Τασούλα ...

X