Δημιουργώντας αξία μέσα από το design

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά

Το design, αν και είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται εκτεταμένα και από πολλούς στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, είναι παρ’ όλα αυτά ως έννοια εξαιρετικά δύσκολο να οριστεί, δύσκολο να μετρηθεί και να απομονωθεί ως μια διακριτή λειτουργία, αλλά και δύσκολο να τη διαχειριστούμε. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί μη σχεδιαστές να δυσκολεύονται να κατανοήσουν όχι μόνο τη σημασία, αλλά και την αξία του design. Η συνειδητοποίηση των ωφελημάτων που η ενσωμάτωση του design συνεπάγεται στη συνολική διαδικασία παραγωγής μιας εταιρείας είναι το βασικό ζητούμενο. Το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στον βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό που εφαρμόζουν αρκετές εταιρείες και ο οποίος δεν επιτρέπει την ανταπόδοση και τελικά τη ρευστοποίηση της προστιθέμενης αξίας που το design μπορεί να δημιουργήσει.

Πρόσφατες έρευνες που διεξήγαγε το Design Management Institute [DMI], σε βάθος δεκαετίας, κατέδειξαν ότι οι εταιρείες που επικέντρωσαν το επιχειρηματικό τους πλάνο γύρω από το design παρουσίασαν αύξηση στη χρηματιστηριακή τους αξία μέχρι και 219% σε σχέση με τον σταθμισμένο μέσο όρο κατά την αντίστοιχη περίοδο των δέκα αυτών ετών. Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Apple, η IBM, η Nike, η Walt Disney και η Ford, είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να εκτοξεύεται σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επενδύοντας στο design, υποχρεώνοντας ακόμα και τους πιο αρτηριοσκληρωτικούς σκεπτικιστές να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε σχέση με την αξία της οπτικής επικοινωνίας γενικότερα. Φυσικά η έρευνα του DMI δεν είναι η μοναδική, μιας και πολλές άλλες παρόμοιες αναλύσεις, από ανεξάρτητους κυρίως φορείς, επαλήθευσαν αυτό που οι επαγγελματίες της οπτικής επικοινωνίας βροντοφωνάζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια: το design μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα στρατηγικό εργαλείο από τις επιχειρήσεις, προκειμένου μια εταιρεία να αυξήσει τις πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς της και να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτή και τους πελάτες της.

Ο καλός σχεδιασμός βοηθά στο να καταστούν οι υπηρεσίες και τα προϊόντα περισσότερο ευχάριστα αισθητικά, πιο απλά, αλλά συνάμα και πιο ενδιαφέροντα στη χρήση τους. Σε έναν κόσμο που φαίνεται να αλλάζει με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, ο καλός σχεδιασμός μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της σχέσης ανάμεσα στους πελάτες και την εταιρεία. Οι άνθρωποι σήμερα έχουν την τάση να συνδέονται και να ταυτίζονται με μια μάρκα σαν να ήταν προέκταση του εαυτού τους. Η σύνδεση αυτή και η αλληλεπίδραση των πελατών με τα προϊόντα είναι ένας συνεχής διάλογος τον οποίο ο σχεδιαστής θα πρέπει να ακούει, να βλέπει και να αισθάνεται, ενώ παράλληλα να αναπτύσσει νέες δομές και κώδικες επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα, μέσα από την οποία όμως προάγεται η μοναδικότητα του κάθε ενός.

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ενός σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας είναι αυτό της ενσυναίσθησης. Μέσω αυτής, έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από την οπτική γωνία των άλλων. Η εφαρμογή στην πράξη αυτής της ικανότητας μπορεί να οδηγήσει στον σχεδιασμό πραγματικά εύστοχων λύσεων για τις ανάγκες των καταναλωτών και παράλληλα να μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο μιας αποτυχίας. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα αφορά την πρόβλεψη των λανθανουσών αναγκών των πελατών και τη δημιουργία καινοφανών λύσεων για αυτές. Έτσι μια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει το προβάδισμα της πρώτης κίνησης στη σκακιέρα της ελεύθερης αγοράς και να αποκτήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Στην ίδια συνισταμένη θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και την ανάπτυξη καλύτερης εμπειρίας χρήσης για τους πελάτες. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν την ενσυναίσθηση για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού, σε σχέση πάντα με τις λειτουργικές και συναισθηματικές ανάγκες των πελατών, βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως είναι η ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας, ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη με ηλεκτρονικές συσκευές, η συσκευασία προϊόντων ή ο σχεδιασμός υπηρεσιών. Μέσω της διαδικασίας αυτής μπορούν να εμπλακούν όλα σχεδόν τα τμήματα μιας εταιρείας στην ανάπτυξη και προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, κάτι που κατά το παρελθόν δεν ήταν και τόσο σύνηθες, προς όφελός πάντα του τελικού χρήστη.

Ο καλός σχεδιασμός είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια σύνθετη και δυσάρεστη αλληλεπίδραση και μια απολαυστική εμπειρία. Η σωστή συνεργασία υλικού και λογισμικού είναι πάντα αποτέλεσμα ορθού σχεδιασμού, είτε αυτή αφορά ένα κινητό τηλέφωνο, το μενού μιας φωτογραφικής μηχανής είτε ακόμα και το ταμπλό ενός αυτοκινήτου. Μια καλά σχεδιασμένη διεπαφή χρήσης και αλληλεπίδρασης μπορεί κάνει έναν χρήστη περισσότερο παραγωγικό μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών του, ενώ παράλληλα μπορεί να εντείνει το αίσθημα ικανοποίησής του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι πελάτες δείχνουν να επιλέγουν και να προτιμούν τα προϊόντα εταιρειών που τους προσφέρουν αυτήν την ευχάριστη και απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης. Το design είναι μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας και οι σχεδιαστές, έχοντας μια ιδιαίτερη ικανότητα στο να κατανοούν και να ερμηνεύουν διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, είναι οι καταλληλότεροι στο να δημιουργούν δεσμούς με καταναλωτές που έχουν διαφορετική κουλτούρα και καταγωγή και να επεκτείνουν τελικά τους εμπορικούς ορίζοντες μιας εταιρείας.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Johannes Gutenberg

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Χάρη στον Γκούτενμπεργκ ή Γουτεμβέργιο, στις 23 ...

Βραβείο ΕΒΓΕ στον γραφίστα Όμηρο Παναγίδη

Ο Κύπριος γραφίστας Όμηρος Παναγίδης πήρε το πρώτο βραβείο ΕΒΓΕ στην κατηγορία «Ακυκλοφόρητη εργασία» ...

Μαζική αντίδραση των γραφιστών στον Καναδά ενάντια σε φοιτητικό διαγωνισμό της κυβέρνησης για τα 150 χρόνια του Καναδά

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά / @makad.cy Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι στο αυτοβιογραφικό ...

Δημιουργικές Συναντήσεις

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά // @aggeliki.mk Καλοκαίρι! Ξεκούραση, διακοπές, όμορφες παραλίες αλλά και ελεύθερος ...

O tempora! O mores!

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά // @aggeliki.mk Πριν από δυο περίπου χιλιετίες, ο Ρωμαίος φιλόσοφος ...

Travellink Project και 2ο Behance Portfolio Review Κύπρου

Η πρώτη εκδήλωση αφορά τη φιλοξενία για πρώτη φορά στην Κύπρο της δράσης Ink ...

X