Το κουμπί μας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Το τελευταίο μας απόκτημα στο σπίτι είναι το flic. Το flic είναι ένα κουμπί, που το καλύτερο είναι να το έχεις “κολλλήσει” σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο. Τι κάνει, όμως, το flic; Κατ’ αρχήν το πατάς και το κινητό αρχίζει να φωνάζει. Είναι για τους ξεχασιάρηδες σαν κι εμένα. Από κει και πέρα μπορεί να παίξει μουσική στο κινητό, μπορεί να σου ανάψει και να σου σβήσει τα φώτα στο σπίτι, αν είναι βέβαια συνδεδεμένα με Bluetooth, τα δικά μας δεν είναι, και άλλα πολλά.

Όχι ότι το χρησιμοποιώ, γιατί η πιτσιρικαρία, ενώ στην αρχή δεν έδωσε καμία σημασία, μετά το διεκδίκησε. Ελπίζω ότι αφού αποκτήσουμε το επόμενο γκάτζετ θα το βαρεθούν και θα μπορέσω επιτέλους να βρίσκω το κινητό μου, για παράδειγμα κάτω από τις στοίβες για σίδερο. Αν θέλετε να δείτε ακριβώς τι κάνει, ρίξτε μια ματιά στο https://flic.io. Δεν κάνω διαφήμιση, το πλήρωσα από την τσέπη μου και απλώς μοιράζομαι την εμπειρία μου.

Ωστόσο, αυτό που κρατάω είναι ότι πρόκειται στην ουσία για την πρώτη “επίσημη” επαφή μας με το διαδίκτυο των πραγμάτων ή αλλιώς, όπως έχει επικρατήσει με τον αγγλικό του όρο, το Internet of Things [IoT]. Το διαδίκτυο των πραγμάτων είναι μια έννοια που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας – από βιομηχανικές μηχανές μέχρι φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων και την ανάληψη μιας δράσης μέσα σε ένα δίκτυο. Κάπως έτσι λειτουργεί ένα κτήριο που χρησιμοποιεί αισθητήρες για την αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης ή του φωτισμού, για παράδειγμα.

Διάβαζα μάλιστα πρόσφατα στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report [www.ericsson.com/mobility-report] ότι το διαδίκτυο των πραγμάτων θα έχει εκθρονίσει τα κινητά τηλέφωνα από την κατηγορία των περισσότερων συνδεδεμένων συσκευών, μέχρι το 2018. Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι, μεταξύ 2015 και 2021, ο αριθμός των συσκευών που είναι θα συνδεδεμένες στο IoT αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 23% ετησίως, με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο κινητό διαδίκτυο των πραγμάτων. Από τα 28 δισεκατομμύρια συσκευών που θα έχουν συνδεθεί έως το 2021, σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ.

Η δυτική Ευρώπη θα έχει τις περισσότερες προστιθέμενες συνδέσεις ΙοΤ και μάλιστα ο αριθμός τους στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% έως το 2021. Η μεγάλη ώθηση, όμως, δεν θα προέλθει από τους οικιακούς χρήστες αλλά, κυρίως, από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, αυτές που αφορούν στους ευφυείς μετρητές οργανισμών κοινής ωφελείας. Ή ακόμα δράσεις όπως η οδηγία της ΕΕ για επείγουσες κλήσεις (e-call) στα αυτοκίνητα, η οποία θα υλοποιηθεί το 2018. Η δράση, με λίγα λόγια, αφορά την περίπτωση ατυχήματος, όπου το αυτοκίνητο θα ειδοποιεί αυτόματα την άμεση δράση ακόμα και όταν ο οδηγός δεν είναι σε θέση να το κάνει. Γενικότερα, το αυτοκίνητο, και οι τεχνολογικές ανάγκες του, έρχεται πριν από το γραφείο ή την οικία. Ήδη το flic μας συνδέεται με μια συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτου (την οποία εμείς δεν έχουμε, βέβαια). Το αυτοκίνητο αυτοματοποιείται όλο και περισσότερο και δεν θα αργήσει ίσως ο καιρός που απλώς θα μπαίνουμε μέσα, θα δηλώνουμε τον προορισμό μας και θα μεταφερόμαστε εκεί με πλήρη ασφάλεια.

Ακόμα και σε μένα ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά αρκεί ν’ ανοίξουμε την τηλεόραση για να δούμε στην πρώτη διαφήμιση ότι πλέον, ούτε καν παρκάρεις. Δεν ξέρω αν αυτά μας πηγαίνουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο, αλλά σίγουρα μας πηγαίνουν σ’ έναν απλούστερο. Το λιγότερο είναι ότι πλέον δεν θα κόβεται κανείς στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Ινδιάνος στο twitter

Πολλοί από εμάς είδαν το βίντεο με τον νεαρό και τον Ινδιάνο που ξεσήκωσε ...

Επιστημονική φαντασία στην καθημερινότητα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια είδηση που διάβασα πρόσφατα μ’ έκανε ν’ ανατριχιάσω. Μια ...

Το βίντεο σκοτώνει τον πλανήτη

Είμαι στην κουζίνα και κάνω τα διάφορα της νοικοκυράς ακούγοντας ταυτόχρονα streaming από τον ...

«Σπιτικοί» υπολογιστές

Τη Γιουγκοσλαβία οι νέες γενιές δεν τη γνωρίζουν. Άντε κανένας πιο ψαγμένος να αναρωτήθηκε ...

Το τραγούδι των σειρήνων

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Εγώ έμαθα τι γινόταν από το δελτίο Τύπου που ...

Το Twitter στο εδώλιο

Κι όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε, όλοι μαζί. Αυτό μας απέδειξε την περασμένη εβδομάδα, ...

X